Рецепти борщу від борщівських господинь

Рецепти борщу від борщівських господинь
Щоб борщ вийшов справді смачним, господині радять брати всі необхідні продукти, багато жирних ребер, сметани. Смачні борщі від досвідчених господинь - з підкопченими ребрами, галушками, куркою і навіть рибою

Рецепт борщу від Марії Храпчинської з Борщева

Вода – 5 л

Ребра – 2-4 шт. (можна копчених)

Відео дня

Квасоля – 250 г

Буряк – 4 шт.

Капуста – 1 середня

Картопля – 4 шт.

Помідори – 4 шт.

Цибулина – 1 шт.

Сметана – 300 г.

Зелень петрушки і кропу, сіль, мелений перець – до смаку.

У каструлю налити холодної води. Покласти квасолю і свинячі ребра. Чим більше реберець, тим краще. Варити до напівготовності. Треба пробувати квасольку, чи зм’якла. Половину буряка нарізати кружальцями, а потім соломкою і кинути в каструлю, щоб закипіло, далі – картопля, а згодом капуста. Тоді в одній сковорідці на олії посмажити тертий буряк, до нього перетерти помідори. А в другій - засмажити сметану з цибулею. Все додати до борщу. Моркву додають не завжди, а за бажанням. Якщо використовуєте свіжі томати, томатної пасти не потрібно. Якщо борщ вийшов не дуже кислим, можна додати півчайної ложки оцту. Борщ має бути не дуже рідким і не дуже густим. Головне, щоб був червоним. А в кінці його слід заправити товченим часником. Подаючи до столу, дати ложку сметани, посипати кропом і петрушкою.

 

Рецепт борщу від Галини Веселовської з Монастирка

Вода – 10 л

Ребра – 2 кг

Картопля – 1 кг

Буряк – 1 кг

Квасоля – 300 г

Капуста – 300 г

Цибуля – 200 г

Помідори – не менше півкілограма, якщо томатна паста – 0,5 л.

Болгарський перець – 300 г.

Відварити ребра з квасолею. Коли ребра майже готові, додати картоплю. Буряк натерти на тертці, засмажити на сковорідці до готовності, можна тушкувати його разом із морквою, додавши смалець. Наприкінці, коли картопля майже готова, додати капусту. Потім зробити зажарку – цибульку підтушкувати на смальці. Додаєте також томатну пасту або терті  помідори. Поперчити, посолити до смаку. До зажарки дати трохи часнику. Коли борщ зварений, влити до нього зажарку. Не забути додати лавровий лист, перець горошком.

Хто любить борщ із болгарським перцем чи ратундою, можна спасерувати їх із цибулькою.

 

Рецепт борщу від Григорія Гоцка (від господинь із села Шершенівка) – борщ «Галицький»

Яловичина – 350 г

Буряк – 1 шт.

Картопля – 3 шт.

Морква – 1 шт.

Капуста – 300 г

Цибуля – 1 шт.

Петрушка – 1 корінь

Томатна паста – 1 ст. л.

Буряковий квас – 2 скл.

Жир – 2 ст. л

Борошно – 1 ст. л.

Перець, лавровий лист, сметана, зелень, сіль - до смаку.

Буряк нарізати соломкою, протушкувати з бульйоном, томатною пастою, жиром та частиною бурякового квасу. Буряк заквасити заздалегідь за тим же принципом, як малосольні огірки. Ріпчасту цибулю, корінь петрушки та моркву нарізати соломкою і обсмажити на жирі з додаванням наприкінці смаженого просіяного борошна. І ще трішки протушкувати. У кип’ячений м’ясний бульйон покласти нарізану кубиками картоплю, соломкою капусту, варити ще 10-15 хвилин. Потім додати сіль, перець, лавровий лист. За 10 хвилин до готовності влити решту кип’яченого бурякового квасу. Подаючи до столу, покласти шматок м’яса, додати сметану і посипати січеною зеленню кропу та петрушки.

 

Рецепт борщу від Григорія Гоцка (від господинь з Мельниці-Подільської з галушками)

Гусятина чи курятина – 600 г

Капуста – 400 г

Картопля – 400 г

Буряк – 300 г

Гречане борошно – 120 г

Сало – 40 г

Вершкове масло – 20 г

Томат і сметана  – по 1,5 скл.

По одному кореню моркви і петрушки

Цибуля – 1 шт.

Яйця – 1-2 шт.

Підготовлені курку чи гуску варити до готовності. Нарізані соломкою буряки тушкувати до напівготовності, додаючи бульйон і оцет. Нарізані соломкою корені петрушки і моркви ледь обсмажити із цибулею і вимішати із томатом. У проціджений кип’ячений бульйон покласти нарізані кубиками картоплю і капусту, варити 10-15 хвилин. Додати напівтушковані буряки, обсмажені з цибулею, і товчене з зеленню петрушки сало. Варити до готовності, дати настоятися 15-20 хвилин.

Приготувати галушки: у кип’ячену воду засипати третину просіяного підсушеного гречаного борошна,  добре розмішати і зняти з вогню. Після охолодження додати яйце, решту борошна, і вимішати. Потім тісто набирати столовою ложкою, кидати у підсолену воду і варити до готовності. Подаючи до столу, покласти у кожну тарілку м’ясо, галушки, сметану, посипати страву зеленню петрушки.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up