Різдвяний вертеп із ляльок-мотанок: подивіться, яку красу творить тернополянка

Різдвяний вертеп із ляльок-мотанок: подивіться, яку красу творить тернополянка
  • Цілі картини, у яких дійові особи це ляльки-мотанки створює тернопільська майстриня Мирослава Гірняк. Вона — власниця етномайстерні. І любов до мотанок у неї є уже давно.
  • Секретами цієї диво-лялечки жінка поділилась з нашими читачами. 

Мотанки в народному одязі, лялечки із дітьми та у віночках. Усю цю красу Мирослава Гірняк творить уже роками. Але найбільше захоплює те, що в колекції жінки є цілі сюжети із кількома дійовими персонажами: там наречені зібрались до шлюбу, на іншій — дівчата виводять гаївки, а до Різдва майстриня підготувала шопку із маленьким Ісусиком на сіні. 

— Здається, любов до народного мистецтва у мене в крові. Я плету прикраси з бісеру, оздоблюю ним готову вишивку. Напевно, це в мене закладено на генетичному рівні. У мене мама створювала народні костюми. Батько колись робив витинанки.Їх обох уже немає, але любов цю, я вважаю, що передали мені вони. А крім того, мене надихають мої художники: син Тарас Гірняк та чоловік Євген Гірняк.

Немає опису світлини.

Відео дня

Чому мотанки завжди про народне?

Особливе місце в колекції мисткині та в її житті займають ляльки-мотанки. 

— Першу лялечку я змотала ще в 2010-му році. Пам`ятаю, що побачила її в майстрині на одному з фестивалів. Поміж звичайних ляльок я помітила одну особливу. Вона припала мені до душі. Прийшла додому та попросила сина знайти в мережі що ж це за красу я зустріла. Так я дізналась, що це традиційна українська лялька і закохалась в неї, — згадує майстриня. — Тоді ж пані Мирослава попросила чоловіка привезти мені кукурудзу для основи. І так з'явились мої перші роботи. 

Пані Мирослава каже, що зробила вже стільки лялечок, що зараз може створити таку навіть наосліп. 

— Колись ж не робили ляльки спеціально для дітей. Усі ми грались так званими «заповитими» ляльками. Вже доведено, що мотанка дуже давня. А тепер вона стала гарним сувеніром, який приносять у свій дім або дарують близьким, — говорить вона. — Багато людей приносять старі вишивки і просять їх відтворити на ляльках, хтось просить таким чином зберегти своє, родинне. А ще кажуть, що такий сувенір може принести те, що ти собі задумаєш.. Колись в мотанки могли запихати лікувальні трави, що оберігали сон дитини або допомагали побороти застуди.

Мирослава Гірняк навчає робити мотанки і інших. Жінка проводить чимало майстер-класів для дітей та дорослих. Каже, що ці зібрання завжди виходять особливо атмосферними. Каже, що найцікавішими для усіх завжди були майстер-класи із створення мотанок. Адже в цю ляльку кожен автор чи навіть покупець вкладає власні емоції та настрій.

Лялькові витвори мистецтва

Окрім тканинних ляльок, пані Мирослава навчилась робити їх із молодої кукурудзи. Каже, що із звичної для нашого села рослини вдавалось створити справжні шедеври.

Немає опису світлини.

Більшість мотанок не мають облич. Ймовірно, аби кожен, хто дивиться на неї сам міг уявити яким би воно могло бути. Деякі народні іграшки на обличчях мають хрестики із стрічок.

— У літературі описано, що такі хрестики захищають дім та ляльку від поганих очей та злих думок, а лялька вбирала ці емоції у очі, — пояснює спірозмовниця. — Я мало вірю в символи, але якщо людина купляє таку річ з певною мрією, а потім щодня бачить її в своєму домі, та згадує, що задумала — то, мабуть, ці гарні думки притягуються. 

Сюжетні мотанки стали особливими в колекції жінки. Вона каже, що вирішила робити їх цілими збірками, бо так краще може передати емоції. 

— Я вирішила створювати такі сюжети. Так, на них іде більше часу. Але для мене воно того варте,  — ділиться. — Кілька років тому напередодні Різдва вирішила вперше зробити міні-вертеп, у якому усі біблійні дійові особи — це мотанки. І вони дуже сподобались людям.

За словами майстрині, Різдво в Україні особливе тим, що має чимало народних традицій. Тому і в моїх композиціях хотілось усе це відтворити. 

На зображенні може бути: у приміщенні

Серед робіт жінки є і колядники, і картини Народження Ісуса, є і різдвяні ангели. І кожна з цих робіт приносить в дім господарів радість, яку провіщає Народження маленького Божого Дитяти. 

Напередодні Різдва Мирослава Гірняк побажала читачам «20 хвилин» мирного неба, радості в їх оселях та любові до всього, що має значення для нашого народу.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up