Стали відомі результати голосування за ректора ТНПУ. Хто займе посаду і що про нього відомо?

Стали відомі результати голосування за ректора ТНПУ. Хто займе посаду і що про нього відомо?
  • Новим ректором Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка став Богдан Буяк. За нього на другому турі виборів, який пройшов 29 грудня, проголосували 326 виборців.
  • За його опонента - Володимира Міська, свій голос віддали 206 виборців.
  • Ким є очільник цього вищого навчального закладу та яка його передвиборча програма – «20 хвилин» розповідає у матеріалі.

Перший тур виборів ректора педагогічного університету відбувся 22 грудня 2022 року. Голосували за кандидатів шляхом таємного голосування з 9 до 15 години в Освітньому Хабі на другому поверсі головного корпусу. Для проведення виборів ректора заздалегідь створили Організаційний комітет та Виборчу комісію. Дату голосувань на виборчій дільниці визначили Міністерством освіти України.

На посаду ректора претендували чинний очільник вишу Богдан Буяк та декан історичного факультету Володимир Місько. За підсумками першого туру, участь у якому взяли 563 особи, лідирував Богдан Буяк – 305 виборців віддали за нього свій голос (49,51%). За Володимира Міська проголосували 229 осіб (37,18%). Жоден з кандидатів не набрав більше 50% голосів виборців.

Другий тур виборів влаштували 29 грудня. Через повітряну тривогу час початку голосування відтермінували. Виборчу дільницю відкрили аж об 11:10. Наша журналістка перебувала на місці події та як представниця ЗМІ слідкувала за ходом виборів. Ми оперативно повідомляли вас про ситуацію в ТНПУ імені Володимира Гнатюка. Повний репортаж можна прочитати за лінком нижче.

Відео дня

Читайте також: Вибори ректора педуніверситету стартували: серія 2. РЕПОРТАЖ (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Голосування завершилось орієнтовно о 16:49. Приміщення дільниці закрили, там залишились лише члени Виборчої комісії, представники МОН України, претенденти та спостерігачі, які підраховували голоси. По закінченню підрахунку загальної кількості виданих бюлетенів та бюлетенів, наявних у скриньках для голосування, стали відомі результати.

Голова Виборчої комісії Юрій Древніцький повідомив «20 хвилин» результати голосування. Отож, у другому турі виборів за ректора ТНПУ імені Володимира Гнатюка 326 осіб проголосували за Буяка Богдана Богдановича, 206 виборців – за Міська Володимира Володимировича. Десять бюлетенів виявились недійсними, і ще 22 виборці не підтримали жодного із кандидатів.

Отож, найбільшу кількість голосів у другому турі виборів набрав Богдан Буяк Він став новим ректором Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка.

Що відомо про нового ректора ТНПУ?

Буяк Богдан Богданович, який вкотре став ректором цьогоріч, очолив педагогічний університет ще у 2017 році. Тоді 8 листопада його обрали на цю посаду з результатом 91,86% від кількості виборців, що взяли участь у голосуванні. А 15 грудня 2017-го офіційно затвердили як ректора наказом Міністерства освіти і науки України. Богдан Буяк є доктором філософських наук, кандидатом історичних наук, професором кафедри філософії та суспільних наук, членом-кореспондентом НАПН України по відділенню загальної педагогіки та філософії освіти, членом Всеукраїнської асоціації політичних наук та ГО «Інноваційний університет» тощо.

Цьогоріч йому виповнилось 48 років. Він народився 26 жовтня 1974 року в місті Тернополі у сім’ї службовців. Закінчив Тернопільську середню школу № 11, а опісля навчався на історичному факультеті тодішнього Тернопільського державного педагогічного інституту, де завершив аспірантуру за спеціальністю Історія України. Навчаючись у «виші», Богдан Буяк паралельно працював помічником директора ТОВ «Ватра-Арс» та завідувачем клубу «Перлина» при палаці культури «Ватра». Якийсь час був вчителем історії у школі в селі Прошова Тернопільської області.

Богдан Буяк на світлині праворуч

З 11 вересня 2000 року його призначили на посаду начальника відділу виховної роботи Тернопільського державного педагогічного університету ім. В.Гнатюка. Далі Богдан Буяк займав посаду асистента кафедри історії України, тоді доцента цієї ж кафедри, а з 2013 року – професора кафедри історії України та кафедри філософії та економічної теорії, де почав викладати студентам.

У 2006 році його обрали проректором з наукової роботи, у 2008 році перевели на посаду проректора з наукової роботи та міжнародного співробітництва цього ж університету.

Богдан Буяк читає для студентів приблизно 12 різних курсів у галузі філософії освіти, науки й історії, педагогіки вищої школи та правових засад її діяльності, аналітики суспільних процесів, політології тощо. Також він керує магістерськими роботами, підготовкою аспірантів і докторантів. 

Брав участь у багатьох міжнародних програмах стажування та професійного обміну досвідом, а у вересні 2019 року його обрали до складу Колегії Міністерства освіти і науки України. Богдан Буяк володіє рівнем В2 знань англійської та польської мов. За високі досягнення у роботі отримав Почесну Грамоту Кабінету Міністрів України (2011 рік), кілька відзнак МОН України.

Двічі удостоєний Почесної відзнаки Тернопільської міської ради, а ще нагороджений іншими відзнаками органів місцевого самоврядування та внутрішніми нагородами ТНПУ імені В. Гнатюка.

Яка його передвиборча програма?

Виборчу програму претендента на посаду ректора ТНПУ імені Володимира Гнатюка Богдана Буяка розмістили на веб-сайті університету, дошці оголошень та інформаційному стенді не пізніше, ніж за десять календарних днів до виборів. Як вона виглядає і з яких пунктів складається – ключові моменти подаємо нижче на фотографіях.

 

Що входить у посадові обов’язки ректора?

Найперше, ректору ТНПУ імені Володимира Гнатюка підпорядковані обчислювальний центр, відділ кадрів, канцелярія, архів та бухгалтерія університету. Він здійснює керівництво діяльністю вищого навчального закладу та несе персональну відповідальність за його розвиток, якість підготовки спеціалістів, проведення наукових досліджень, психологічний клімат в колективі і кадрову політику.

Також ректор є представником «вузу» у всіх державних органах, установах і громадських організаціях. Він керує роботою Вченої ради університету, ректорату, приймальною комісією, приймає на роботу і звільняє працівників, визначає їх функціональні обов’язки, у разі непередбачуваної ситуації притягає до дисциплінарної відповідальності.

Крім того, ректор видає накази, які регламентують діяльність ТНПУ, розпоряджається майном і коштами університет, забезпечує охорону праці і дотримання правил внутрішнього розпорядку. Також може відраховувати і поновлювати на навчання студентів та аспірантів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Читач56

    Щирі співчуття Богдану Богдановичу та його родині!!! Ви були хорошою людиною, але щастя не може тривати вічно! Ми втратили перспективного науковця та викладача! Ніхто при своєму розумі не вірить у Вашу перемогу чи Вашого опонента!  Ніхто з моїх знайомих не вірить, що Ви самостійно захистили докторську з  філософії чи кандидатську з історії. Ніхто не вірить, що у педагогічному знайдеться  людина, яка зробила це самостійно. Ніхто не вірить, всі платили, всі купляли, всі плагіатили. Всі "ржуть" з факультету педагогіки і з Вас - такої науки немає як педагогіка!!!  Всі плачуть від того, що ТДПУ берете нормальних дітей з школи і ламаєте ім життя. Ви виглядаєте як клоун!!! Воно того було варто???

    Ирина reply Читач56

    Читач56, це був стогін невільника на галері?.... 🤣🤣🤣
  • Iryna Yaremak

    Щиро вітаю, п. Богдане!!! Нехай вам все вдається! 💙💛
  • Марія Баб 'юк

    Вітаю!
    Не сумніваюся що під Вашим мудрим керівництвом з таким потужним науково-педагогічним колективом  стане одним з найперспективніших  серед університетів України   та займе достойне місце у рейтингу європейських ВНЗ.

    Polina Protasevich reply Марія Баб 'юк

    Марія Баб 'юк таким же найперспективнішим, як ваша бурса
  • Natalia Demchak

    Завдяки Б.Б. Буяку, університет став кращим .

keyboard_arrow_up