Мама Терези Чихарівської працювала господинею (поваром) на весіллях, потім почала помагати їй дочка. Близько 10 років жінки відповідали за кухню на весіллях. Така практика допомогла Терезі Іванівні вдосконалити свої кулінарні навики, збагатити базу улюблених рецептів.
- Моя мама дуже любила готувати, я перейняла від неї це вміння, - каже жінка. - Я багато чого навчилася від неї та інших людей. Перш ніж готувати страву на весілля, готувала її вдома, випробовувала рецепти, потім вже запроваджувала її. Рецепти хтось підказував, десь почула, прочитала, щось додала своє, щось змінювала в них, так вдосконалювала.
Тереза Іванівна розповіла, що ще з молодості їй подобалося готувати, пекти торти.
- Найбільше люблю готувати страви з м'яса. І овочеві салати. Літо для мене – це стихія овочевих салатів.
Сьогодні дуже допомагає збагачувати свій багаж рецептів та кулінарних знань інтернет. Пані Тереза говорить, що багато ідей бере саме звідти.
- От, наприклад маю вдома два дерева кизилу. Насушила відро кизилу, - розповідає господиня. - Робила соуси з нього, прочитала рецепти в інтернеті, проте смак, який вийшов, мені не сподобався, почала вдосконалювати рецепт сама, міняти його. Дуже смачний вийшов соус до м'яса. Я експерементую.
Сьогодні жінка радує смачними стравами, десертами своїх дітей, внуків та чоловіка.
Тереза Чихаівська поділилась кількома рецептами для новорічного столу.
М'ясні геркулесові кульки
Неповний стакан вівсяних пластівців запарити. Коли остигне, додати півкілограма фаршу, два-три яйця, посолити, поперчити, можна додати приправи до фаршу. З цієї суміші сформувати кульки завбільшки з тенісний м'яч. Приготувати кляр: яйце, трохи води та муки, щоб утворилося рідке тісто. Окремо на грубій тертці натерти сиру картоплю. Кульки з фаршу занурювати в кляр, потім в терту картоплю та обсмажити. Після приготування, посипати зеленню.
Курячі рулети з грушею
Куряче філе, відбити, посолити, поперчити, помастити майонезом, натерти зверху сир. На сир викласти дольки попередньо карамелізованої груші. Готуємо окремо карамелізовані груші (брати стільки їх, скільки готуватимете рулетів): на сковорідку порізати кусками грушу, посипати цукром, на невеликому вогні смажити, щоб груша втягнула цукор. Скрутити рулет. Зав'язати ниткою кулінарною. Тушити в сковорідці в білому вині, можна і в червоному, до готовності. Рулети готові. По бажанні можна помастити маслом рулет зверху і на декілька хвилин в духовці запекти, щоб рулет підрум'янився.
М'ясний рулет з курогаю та медом
Зі свинячої лопатки взяти шмат м'яса, відбити його, посолити, поперчити, змастити медом (1ст.л.), посипати щедро тмином. На краю відбитого м'яса поскладати курагу обсушену, загорнути рулет, обв'язати кулінарною ниткою. Обмотати фольгою рулет та запекти в духовці. Пекти приблизно годину при температурі 200 градусів.
Апельсиновий кекс
Одну велику або дві маленькі апельсини натерти на терці або збити в блендарі. Окремо збити 5 яєць з 1,5 стакана цукру, додати пів стакана олії, 2 стакани муки, пачка порошку до печива. Змішати все з натертим апельсином, додати півлітри вишень по бажанні, можна і без вишень готувати. Змастити жиром форму, посипати сухарями, вилити у форму тісто, пекти годину при температурі 180 градусів.
Поради для новорічного столу
На гарнір можна спекти картоплю. Рецепт простий: картоплю почистити, порізати навпіл, або готувати цілою, якщо невелика, відварити до пів готовності у підсоленій воді. Потім викласти на деко, запекти до рум'яної скоринкою, посипати приправою "Хмелі-сунелі". Окремо видавити часник, змішати з олією та полити цим картоплю.
Для тих, хто обов'язково готує салат "Олів'є" на новорічний стіл, господиня радить спробувати додати кислі яблука порізані в салат, це надасть нового смаку. Можна також замість яблук додати свіжі або мариновані огірки – все залежить від того, який смак подобається.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 7 від 12 лютого 2025
Читати номер