Світлана Козелко: «Важливо, щоб бібліотека хотіла бути активною»

Світлана Козелко: «Важливо, щоб бібліотека хотіла бути активною»

Директор Тернопільської міської централізованої бібліотечної системи Світлана Козелко зуміла зламати стереотипи про стандартні книгозбірні. Тепер це платформи для спілкування й креативу.

Тернопільські бібліотеки задають естетичний тон для всієї України, оскільки тут змінили бачення книгозбірні як такої. У Файному місті не людина йде до бібліотеки, а навпаки – книгозбірня до читача. Кожна із 12 бібліотек міста має конкретний напрямок роботи – екологічний, етнографічний, музейний тощо. Користувачів приваблюють комфортні умови, цікаві заходи, креативність працівників.

Стала найкращим бібліотекарем

У бібліотечній справі директор Тернопільської централізованої бібліотечної системи Світлана Козелко працює з 1988 року. За цей час вона встигла стати одним із найкращих бібліотекарів України. З неї беруть приклад, її досвід переймають. За два роки на посаді директора, докорінно змінила суть бібліотечної роботи, довівши багатьом, що книгозбірні можуть стати цікавими платформами для креативного спілкування і не тільки.

Реформи пані Світлана почала із бібліотеки-філії №7 для дорослих, яка була у найбільш занедбаному стані.

Відео дня

– Коли я поїхала туди і побачила все на власні очі, то одразу вирішила, що не дозволю, аби вона зникла, – каже жінка. – У жовтні 2016 року з допомогою волонтерів почали її реставрувати. А після того, як міська рада виділила 200 тисяч гривень, ми відкрили нову платформу – УРБАН-бібліотеку.

Книгозбірні активні й креативні

До Тернопільської міської централізованої бібліотечної системи входять 12 бібліотек-філій, з них дві найменші – бібліотека-філія №3 для дорослих у Кутківцях і УРБАН-бібліотека на вулиці Карпенка. Також є «Етно-центр», ЕКО-бібліотека, «Літературне Тернопілля», «Коронація слова», «Музей національної іграшки». Цікава платформа відкрита в Центральній міській бібліотеці – Бібліотека «Тернопіль – центр. Читає кожен тернополянин. Формат не має значення».

У Центральній дитячій бібліотеці діє «Медіацентр», бібліотека-філія №3 для дітей є центром дитячої творчості. У планах Світлани Козелко запровадити новий проект «Європейський вектор» у бібліотеці-філії №8 для дорослих.

– Сучасний користувач дуже вимогливий, – вважає директор ЦБС. – Він приходить не тільки за книжкою, а хоче цікаво провести своє дозвілля, тому прагне платформи дискусій, самореалізації тощо. Для того ми робимо все можливе і неможливе.

Кожна бібліотека-філія ЦБС активно висвітлює заходи в соцмережах, ведуться  зошити, де розписують почерговість заходів щомісячно. Загалом за місяць у бібліотеках Тернополя відбувається 150-200 заходів. Також книгозбірні долучаються до Всеукраїнських кінофорумів «КіноХвилька» та «КіноХвиля», форуму «Благословенне Тернопілля» (м. Київ), фестивалю-конкурсу духовної пісні «Я там, де є благословіння» (м. Тернопіль) тощо. Щороку  міські бібліотеки проводять фестиваль Бібліофест, який об'єднує письменників, бібліотекарів, видавців зі всієї України.

Світлана Козелко переконана, що мода на читання є, тому бібліотека існуватиме, проте має трансформуватися згідно вимог суспільства. Тобто важливо, щоб нові книги надходили одразу із видавництв, щоб бібліотекарі знали чого хочуть їхні користувачі, щоб вели рейтинги книжок, які найбільше читають, та списки найзатребуваніших авторів.

  • Головне виходити за рамки, не боятися бути смішною і не такою, як всі, – переконана Світлана Козелко. – Важливо, щоб бібліотека хотіла бути «живою» та активною.

Книжковий тунель і арт-хол

Коли у 2016 році Світлана Козелко прийшла працювати в Центральну міську бібліотеку, то одразу ж зрозуміла, що їй тут некомфортно, а це значить, що читачам теж. Оглянувши страшний темний під'їзд, збагнула, що він відлякує багатьох.

  • Я хотіла, щоб громада міста зрозуміла, що ми тут є і готові змінюватися, – каже співрозмовниця. – Тоді в мене виникла ідея зробити літературний арт-хол. З допомогою студентів ми розмалювали під'їзд, який використовуємо для літературних читань, респект-зустрічей, презентацій друкарського двору тощо.

Після цього у книгозбірні почали реорганізовувати абонемент. Вперше серед міських бібліотек зробили безбар'єрний простір – своєрідний книжковий тунель. Читачі можуть вільно проходитися між стелажами, обирати собі книжки, зручно вмостившись на пуфиках. Також на першому поверсі поставили комп'ютери, аби старшим людям не треба було підніматися сходами. Змінили й сам читальний зал, розмістивши комп'ютери по периметру стін, запропонували постійним читачам смачну, запашну каву до книжки, облаштували на балконі релаксійну зону для комфортного читання. Тут і м'яке крісло, і теплий плед, і чарівні парасольки «Осінній літературний дощ».

  • Я людина креативна, люблю, щоби всі меблі рухалися, щоб було цікаво і нестандартно, – каже Світлана Козелко. – Тому ми зробили мотиваційну стіну, написавши на ній заклики до читачів на українській та англійській мовах.

Створила команду однодумців

Одним із першочергових завдань, які поставила перед собою директор ЦБС,–  створення команди професіоналів-однодумців, людей, які не бояться змін, готові вийти за зону комфорту та швидко навчатись. Надійною опорою є заступник директора ЦБС Людмила Бойко, головний методист Ірина Гаврилюк, Оксана Будзанівська, головний бібліотекар Елеонора Грушко. Усі в команді відповідають за певну ланку роботи. Спільно пишуть проекти, пробують свої сили у написані грантів, проведені Бібліофестів, відвідують тренінги, семінари, вебінари тощо.

Команда почала реалізовувати нові проекти. Спочатку у бібліотеці-філії №4 для дітей відкрили студію «Коронація слова», а тоді пішло все дуже легко і просто.

  • Ми зрозуміли, що саме можемо робити і як мудро використати кошти, які нам виділяє міська рада, – каже пані Світлана. – Я прихильник того, щоби робити  все  професійно і гарно. Також я зрозуміла, що відсутній електронний каталог, а за вікном ХХІ століття.  Написала проект, міська рада виділила кошти на закупівлю відповідного програмного забезпечення, яке допоможе у втіленні нашого задуму.

19-22 вересня 2018р. у межах 25-го Міжнародного книжкового «Форуму видавців у Львові» тернопільські бібліотекарі вперше представляли приватну колекцію мистецьких книг арт-буків та розповідали про діяльність Тернопільських міських бібліотек. Одна команда бібліотекарів працювала на Форумі видавців, а інша навчалась, переймала досвід на IX Львівському міжнародному бібліотечному форумі.

Зі Львова привезли багато нових вражень, ідей, проектів і чимало книжкових новинок. Також вперше заключили угоду про співпрацю з головою громадської організації «Українська бібліотечна асоціація» Іриною Шевченко.

– Це дасть можливість по-новому подивитися на здобутки  і проблеми, тому наступного року ми плануємо знову відвідати  Форум бібліотекарів, але вже як соціальні партнери – додає пані Козелко. – Мені приємно, що діє пілотний  проект Бібліотуризм. До нас приїжджали колеги з Рівного, Вінниці задля обміну досвідом. Ми побували у Львові, Києві, Хмельницькому, плануємо відвідати  Івано-Франківськ.

Поповнюють колекцію арт-буків

Цьогорічний Бібліофест розпочали із презентації колекції унікальних арт-буків «Мого народу гілочка тернова», що складається із 12 рукотворних книг, присвячених духовним світочам нашого краю. Наразі бібліотекарі мають запрошення представити дану колекцію у Зарваниці та в духовних семінаріях.

Загалом із книгозбірнями співпрацює понад 40 майстринь, а також молодіжний театр «Багато галасу», керівником якого є Ірина Складан.

У бібліотеці-філії №4 для дорослих оселилися майстрині творчого об'єднання «Берегиня», які організовують мистецькі виставки, проводять майстер-класи, брали участь у Всеукраїнському проекті «Вишиваємо Україну». Цього року долучились до створення феноменальної книги під назвою «В її душі – Бог і Україна» , присвяченої монахині-етнографу Северині Парильє. Майстрині зуміли  відтворити фрагменти вишивок з її музейної збірки. Начальник управління культури і мистецтв Тернопільської міської ради Олександр Смик запропонував наступного року на Бібліофесті запровадити особливу номінацію для відзначення майстринь.

Новинкою цьогорічного Бібліофесту «Тернопільські читання по-особливому» стало відкриття ЕКО-бібліотеки. Вперше діяли дисконтні картки від партнерів. А це знижки на відвідування боулінгу, льдового центру, на придбання книжок і кави.

– Також вперше ми провели літературно-мистецький конкурс «Тернослов», ініціаторами якого був Леонід Бицюра та Ірина Мацко - розповідає Світлана Козелко. - На наступний рік є цікаві проекти, задуми та плани.

Прищепила любов до книжки

Сама Світлана Козелко читає дуже багато і ніколи не перестає вчитися. Восени любить зануритися в книжки філософського змісту та історичну літературу. Є періоди, коли їй хочеться жіночих романів, таких, як пише Ніна Фіалко, Світлана Талан, іноді душа потребує лірики як в Олега Германа, Сергія Сірого, Олександра Смика, Юрія Матевощука. Із задоволенням читає книги Валентини Семеняк й Тамари Гнатович для свого онука.

Коли сини пані Світлани Віктор і Владислав були малими, вона щовечора читала їм казки й оповідання перед сном.

  • Я прищепила любов до книжки, бо мій син Віктор, який працює юристом, читає літературу різнопланову, а Владислав, який є студентом, читає лише те, що йому цікаво, полюбляє поезію – розповідає жінка. – Мені було дуже приємно, коли син подарував квиток на фестиваль «Ї» і ми пішли туди разом. Тепер я із задоволенням ходжу на цю подію щороку, аби краще зрозуміти й відчути свого читача.

Два місяці тому у Світлани Козелко народився перший онук Ілля, тому вона завбачливо призвела йому з Форуму видавців першу серію розвиваючих книжечок. Коли хлопчик трошки підросте, бабуся буде йому багато читати.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up