Тернопільському захиснику Віталію Дереху присвоїли звання Героя України (посмертно)

Тернопільському захиснику Віталію Дереху присвоїли звання Героя України (посмертно)
  • Наш колега, пластун і Захисник України Віталій Дерех був мужнім, неординарним та відважним. Він віддав найцінніше за свободу українців – своє життя.
  • Він заслуговує на звання «Героя України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

Про це повідомляють на офіційному сайті Президента України.

— За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові постановляю присвоїти звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка» ДЕРЕХУ Віталію Мирославовичу — молодшому сержанту (посмертно), — йдеться на сайті.

Відео дня

Віталія Дереха пам’ятають як журналіста, майданівця, добровольця, воїна, пластуна. Він завжди вирізнявся з-поміж інших. Його проєкти, статті завжди чіпляли та привертали увагу. Він не боявся жодних викликів ні в професії, ні в житті. Працював журналістом газети «20 хвилин». У 2013 році від редакції їздив в експедицію в Південну Африку та на Мадагаскар.

Ті, хто знав Віталія, кажуть – він ніколи не злився, не ображався та не пліткував. Завжди був на позитиві, навіть якщо у його житті були труднощі.

У 2014 році пішов добровольцем в батальйон «Айдар» Збройних сил України, воював в його складі до липня 2015 року. У 2016-2018 роках працював в Муніципальній варті м. Івано-Франківськ, був рятувальником.

З початком російського вторгнення в Україну 2022 року вступив до 1-ї окремої бригади спеціального призначення імені Івана Богуна, в складі якої брав участь в боях під Києвом, опісля на Луганщині. Керував розрахунком протитанкових засобів, з яким ліквідував не одну одиницю ворожої техніки та особового складу. Загинув 28 травня 2022 року.

Зі слів побратима Едуарда Ростковського, Віталій Дерех заслуговує увійти в історію України, як вірний син, котрий завжди був готовий нищити ворога і відстоювати інтереси країни.

— Він влучно керував розрахунком ПТРК, з яким ліквідував не одну одиницю ворожої техніки та особового складу рф. Був прикладом для всіх військовослужбовців, котрі несли службу поруч з ним. Викладав військову справу усім, хто того бажав, від вибухової справи до тактичних переміщень. Виконував завдання не тільки свого підрозділу, неодноразово ходив у розвідку на позиції ворога. Знищував вибухові загородження ворога на шляху українського війська, хоча і не був сапером. Ефективно нищив ворога та у вільний час навчав інших досягати аналогічних результатів. Він любив Україну і знав, що ми переможемо, — пише Едуард Ростковський.

Редакція «20 хвилин» і досі пам’ятає той недільний ранок 29 травня 2022 року. Саме тоді ми дізналися, що наш Віталік, який так любив жити, мандрувати та свою Україну, загинув. Він назавжди для всіх нас залишився 34-річним, усміхненим колегою, який готовий до авантюр та завжди допоможе. Поховали захисника на Алеї Героїв на Микулинецькому кладовищі. Тоді попрощатися з нашим Героєм прийшли сотні тернополян.

Читайте також:

Звання «Почесний громадянин міста Тернополя» (посмертно) присвоїли 17 Героям

У Тернополі молилися за Віталія Дереха: рідні та друзі вшанували пам'ять журналіста і Воїна

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Талі

    Тому що такі діти є брильянти української нації її герої і  велика гордість що допомагає вистояти захистити волю свободу не тільки УКРаїни але і світу.
  • Талі

    Нехай про таких хлопців героїв знає кожен і не лише українці але світ.
  • Volodymyr Savchenko

    Вічна пам:ять,був цікавий журналіст,працював з ним та з Бурбезою Григорієм,може хтось пам'ятає,відходять молоді та кращі,слава Героям!
  • Olha Slavinska

    Вічна пам'ять герою України

keyboard_arrow_up