Партнер рубрики Події

У Тернополі молилися за Віталія Дереха: рідні та друзі вшанували пам'ять журналіста і Воїна

У Тернополі молилися за Віталія Дереха: рідні та друзі вшанували пам'ять журналіста і Воїна
  • В Архикатедральному соборі 27 травня відправили Службу Божу до роковин загибелі Віталія Дереха – журналіста, майданівця, добровольця, воїна та пластуна. 
  • Опісля найближчі люди, товариші та колеги Героя відвідали його могилу на Микулинецькому кладовищі і спільно помолились за спокій його душі.
  • Як все відбувалось – читайте у нашому матеріалі.

Нагадаємо, тернополянин Віталій Дерех народився 3 вересня 1987 року. Закінчив Галицький коледж імені В’ячеслава Чорновола. Багато років працював журналістом газети «20 хвилин». Під час Революції Гідності Віталій був у складі 15-ї сотні «Самооборони Майдану» і рятував людей на Інститутській 20 лютого. У 2014-2015 роках як доброволець воював у батальйоні «Айдар» ЗСУ.

У 2016—2018 роках працював рятувальником в Муніципальній варті Івано-Франківська. З початком російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року вступив до 1-ї окремої бригади спецпризначення імені Богуна. Брав участь в боях під Києвом, опісля – на Луганщині. Керував розрахунком протитанкових засобів, з яким ліквідував не одну одиницю ворожої техніки та особового складу. Життя військового обірвалось 28 травня 2022 року під містом Попасна…

Відео дня

Пригадали сина, друга, колегу...

Минув вже рік, відколи Віталія Дереха не стало. Біль втрати досі не вщух, а велика рана на душі – болить… Колеги, близькі та друзі згадують Віталика як добру, сміливу та життєрадісну людину. Він був готовий завжди прийти на допомогу та міг вибратися з будь–якої неприємності. У роковини  смерті Воїна, у суботу 27 травня в Катедрі провели богослужіння, яке почалось о 8:15. На службу прийшли десятки людей – аби вшанувати пам'ять Героя, який віддав життя за Україну.

Похорон Віталія Дереха відбувся 2 червня 2022 року. Вічний спочинок він знайшов на Алеї Героїв Микулинецького кладовища. Тож після літургії біля могили Воїна відбулась поминальна панахида.

На кладовищі зібрались найближчі люди військового, друзі, колеги, десятки небайдужих містян, які знали його за життя. На могилі — букети квітів, горять лампадки.

Присутні спільно помолились за спокій та упокій душі Захисника, який «вмів жити не лише для себе, але й для інших». Священники здійснили коротке служіння, під час якого усі разом виконали «Вічну пам'ять». Наприкінці мама Віталія подякувала тим, хто прийшов віддати шану її синові, тим, хто досі не забуває його…

– Він вже зі своїм небесним Отцем, котрий прийняв його. Віталик помер з любові до кожного з нас. Він хотів жити, але не боявся загинути, аби жили ми. Його приклад маємо наслідувати. Вмирати для себе, а жити для інших так, як це робив загиблий Віталик, – висловився отець Роман Демуш.

Для усієї редакції «20 хвилин» Віталій Дерех назавжди залишився 34-річним, усміхненим колегою, готовим до авантюр. Він вирізнявся з-поміж інших, його проєкти та статті чіпляли і привертали увагу. Віталій не боявся жодних викликів ні у професії, ні в житті. Він з легкістю робив будь-який журналістський експеримент, готував репортажі з різних куточків Тернопільщини, України і навіть світу. Він був тим, хто підкорив Мадагаскар. Його матеріали вражали читачів. Ми і досі пам’ятаємо той недільний ранок 29 травня, коли дізналися, що наш Віталік, який так любив Україну, загинув…

Тоді ми втратили вірного друга, товариша і рідну людину. Ми співчуваємо близьким Віталика і тим, для кого він був частиною життя. Спи спокійно, Герою... Ми тебе не забудемо…

Просимо – підтримайте петицію

Журналісти «20 хвилин» закликають долучитися до підписання петиції про присвоєння Віталію Дереху звання «Героя України». Її зареєстрував товариш військового Едуард Ростковський. До кінця збору підписів залишилось 26 днів. Станом на 27 травня, петиція набрала 4977 голосів з 25 000 необхідних. Не будьте байдужими, хвилина вашого часу значно прискорить цей процес.

– Прошу розглянути справжнього Героя і Захисника України – Віталія Дереха. Подання петиції затягнулося, але Україна має знати своїх Героїв. Мій побратим заслуговує увійти в історію України, як вірний син, котрий був готовий нищити ворога і відстоювати інтереси країни, – пише пан Едуард.

Щоб підтримати вже створену електронну петицію, вам необхідно виконати кілька кроків.

Крок 1: спершу потрібно перейти на офіційний сайт електронних петицій та знайти необхідну петицію. У нашому випадку перейти за наступним посиланням.

Крок 2: натискаєте «Увійти/Реєстрація».

Крок 3: Увійти за допомогою – Bank ID НБУ (якщо зареєстровані у банківській системі онлайн, наприклад, Приват24), Ощад24/7 тощо) або Електронного цифрового підпису (якщо маєте). Даний алгоритм – для реєстрації через Bank ID.

Крок 4: якщо ви хочете увійти через BankID, то обираєте необхідний банк із всіх запропонованих і натискаєте «Продовжити».

Крок 5: далі проходите авторизацію від банку. Треба ввести контактний номер та пароль від банківського додатку.

Крок 6: даєте згоду на обробку даних і натискаєте «Продовжити».

Крок 7: далі переходите на сторінку петиції, ознайомитися з її текстом і натиснути кнопку «Підписатися». Зарахування голосу відбудеться одразу ж.

Зібраний архів про Дереха

Тернополянка Дарця Веретюк упорядкувала цілий архів фото, відео та текстових матеріалів про загиблого Віталія Дереха. «Як багато з вас знає, орієнтовно останні півроку я нікому не давала супокою і у всі можливі та неможливі способи діставала матеріали для архіву. Можу коротко вказати, що це загально 53Гб. А можу трохи довшу формулу складу прописати: про десятки годин відео та аудіо, сотні годин упорядкування і розбирання на молекули метаданних файлів, аби коректно продатувати все та укласти в хронології, можу про цілі детективні розслідування заради правильного підпису альбому наприклад чи про незліченні історії до тисяч цих фотографій», – йдеться на Фейсбук-сторінці жінки.

Ознайомитись з архівом можна за лінком, який ми подаємо нижче.

 

Читайте також:

Журналіст, пластун та наш Захисник Віталій Дерех заслуговує на звання Героя України. Підтримайте петицію

Врятував не одне життя та завжди був усміхнений… Яким запам’ятали Віталія Дереха, який загинув за Україну

Дякуємо, що ти був у нашому житті… Пам’яті нашого колеги і друга Віталія Дереха

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Iryna Yehorova

    Світла пам'ять Герою України...
  • Volodymyr Protsyk

    Вічна пам'ять герою
  • Алена Феськова

    Тцк наловить ще...
  • Надія Цимбаліст

    Вічна пам'ять Герою України! Співчуття рідним та близьким.

keyboard_arrow_up