Особлива дівчинка з Тернополя любить музику та обожнює косметику

Особлива дівчинка з Тернополя любить музику та обожнює косметику

Виховувати донечку з аутизмом не завжди просто, зізнається тернополянка Надія Мельник. Однак вона ніколи не перестає вірити в те, що стан Іринки покращиться, і вона знайде своє місце під сонцем у цьому житті.

Життя кольорове попри всі труднощі, із якими нам доводиться зустрічатися.

До Міжнародного дня захисту інвалідів – 3 грудня – «RIA плюс» підготувала соціальну акцію – цикл мотиваційних публікацій про те, як живуть особливі дітки, яких успіхів вони досягають завдяки підтримці рідних і небайдужих людей.

Іринка Мельник – особлива дівчинка. Коли вона народилася, то мама дуже тішилася, адже для неї то була довгоочікувана дитина. Надія Мельник не знає, що стало причиною того, що в доні є така особливість. Вагітність протікала нормально. Лише останній місяць перед пологами жінка лежала на збереженні через високий тиск. А потім були стрімку пологи…І доня з’явилася на світ. З часом лікарі помітили у дівчинки затримку розвитку.

Відео дня

- Вона набагато пізніше від інших дітей почала сідати, перші кроки зробила лише у півтора рочки, - розповідає тернополянка. – До чотирьох років нам ставили різні діагнози, ми стояли на обліку у невропатолога, а потім вже – і психіатра. Я підозрювала, що в донечки може бути аутизм, але ніхто з місцевих спеціалістів це не підтвердив.

Діагноз встановили у 6 років

Коли Ірі виповнилося 6 рочків, мама повезла її на консультацію у столицю. Медики встановили діагноз: «Атиповий аутизм» (на відміну від класичної форми аутизму, атиповий розлад носить дещо інший характер. Дитина має більш високий рівень інтелектуального розвитку, простіше адаптується в суспільстві і на перший погляд виглядає цілком нормальною – прим. авт.). Така форма психічного розладу може проявлятися значно пізніше, навіть у підлітковому віці.

- Моя Іра незвичайна, але вона дуже любить людей, вона не замкнута в собі, як то люди з аутизмом, навпаки – життєрадісна, комунікабельна, любить спілкуватися, - наголошує співрозмовниця.

За її словами, колись про те, як виховувати таких особливих дітей було мало що відомо. Справжнім рятівнім місточком для їхньої сім’ї стала громадська організація «Центр сприяння дітям з синдромом Дауна «БебіКо для нас

- Ми прийшли туди, коли доні було чотири рочки, пам’ятаю, як вона ще в підгузку ледве піднімала ніжки по сходам, - продовжує пані Надія. - Керівник і викладач Ольга Гордієнко навчає дітей за методом Домана. Вони нам дуже допомогли. У сім рочків Іра вже знала букви та вміла читати. Дуже допомогли нам заняття в міському та обласному центрах соціальної реабілітації дітей-інвалідів, спілці батьків дітей із синдромом дефіциту уваги та гіперактивності «Дзвіночки». Хочу подякувати всім, адже насправді батьки переживають стрес, коли дізнаються що їхня дитина інакша.

Подобається музика і танці

Надія Мельник розповідає, що медикаментозно аутизм не лікується. Тож вона робить ставки на правильний педагогічний підхід та виховання своєї дитини, водить її в різні центри розвитку, консультується зі спеціалістами, які працюють з особливими дітками.

- На вихідних ми побували в Українському домі «Перемога», там якраз презентували роботу театрального гуртка. Маю надію, що донечка знайде там своє місце. Вона в мене дуже музична, має гарний голос. Виконує будь-які пісні – від «Віа Гри» до Леді Гаги, - посміхаючись додає співрозмовниця. – Вона досить артистична. А як чує музику, з нею ніби щось робиться. Вона легко запам’ятовує тексти, навіть англійською мовою.

Будучи аутистом, Іринка досить легко знаходить спільну мову з іншими людьми. Оскільки пані Надія сама виховувала доньку, мусила рано вийти на роботу, аби заробляти кошти. За дівчинкою в той час доглядали няні.

- Три з половиню роки за донею пильнував тернопільський музикант Микола Ілик, - розповідає жінка. – Завдяки йому Іра дуже соціалізувалася. Коля водив її на всі музичні заходи, репетиції. Донька просто сяяла від щастя, вона і зараз дуже часто його згадує. Щиро вдячна Миколі за всі його старання та допомогу.

Іринка вже навчається у 5-А класі Тернопільської спеціалізованої загальноосвітньої школи Тернопільської міськради. Наука не дуже легко їй дається, але мама з того приводу не сумує. Головне, щоб доня була здоровою і щасливою. Дівчинка не говорить з оточуючими, хоча розуміє всі слова.

«Дякую Богу за дитину»

П’ятикласниця, за словами мами, може годинами займатися улюбленою справами: малювати на кінетичному піску, складати іграшки, гратися з косметикою. Ще вона обожнює дивитися, як падає дощ чи сніг. Любить мандрівки – на море, у гори. Дуже їй подобається ходити в ресторани.

- Донька страшенно боїться тварин, при чому, чим менша тварина, тим більший страх вона у неї викликає. Тому хочу попрацювати над тим, аби позбутися такої фобії, - наголошує жінка.

Не дивлячись на те, що дівчинка має особливість, пані Надія дуже щаслива, бо має донечку. Вона оптиміст і сподівається, що її кровинка знайде своє місце під сонцем.

- Медицина та освіта не стоять на місці, нові методики допомагають особливим діткам повноцінно розвиватися, - зауважує вона. – Я впевнена, що у моєї донечки все буде добре. І щиро дякую Богу за цю дитину.

Чотири роки тому в Іринки з’явився братик Сашко. Пані Надія дуже хвилювалася, аби аутизм у доньки не прогресував. Але, на щастя, все обійшлося. Іринка дуже любить молодшого братика, а він – сестричку.

- Вона, коли приходить додому, одразу біжить у кімнату і шукає очима Сашу. Буває, Іра застібне бігунок в куртці, а про кнопки забуде, то братик біжить і допомагає їй. Дивлюсь на них, і аж сльози на очах виступають від щастя, - продовжує тернополянка. – Іринка в мене дуже чуттєва. Коли бачить, що я сумую, то біжить і показує, що треба робити посмішку на обличчі. З нею ми всі стаємо кращими.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Елена Дудкина

    Мама Іринки Надія Мельник заслуговує на найвищі  оцінки та характеристики! Останнім часом ми спостерігаємо, що нерідко і в повній родині батьки не можуть виростити адекватну дитину.  Дехто, стикнувшись з проблемою у розвитку дитини, взагалі відмовляється від її виховання, перекладає батьківські обов'язки на державу. Надя - особлива мама, яка не тільки віддається повністю дітям, а й знаходить час для улюбленої роботи та навчає інших мам та жінок бути красивими та стильними. Шкода, що окрім звання "Мати героїня" немає інших відзнак. Такі мами, як Надія Мельник  мають  мати статус"Особливої мами", а держава має підтримувати їх матеріально, бо ніхто не знає, скільки грошей потрібно, щоб розвивати особливих дітей та адаптувати їх до смоціуму!

    Надя Мельник reply Елена Дудкина

    Дякую Вам

    Lesya Homchuk reply Елена Дудкина

    Знаю цю маленьку непосиду. Дійсно в Іринки особливе відчуття музики. Якщо вона ніжна і легка Іринці подобається, а на складну, тяжку вона реагує інакше. Бажаю здоров’я Іринці, мамусі, а також Олі !!

    Надя Мельник reply Lesya Homchuk

    Дякую
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up