Тернополянка розповіла, чому на іменини попросила копицю сіна

Тернополянка розповіла, чому на іменини попросила копицю сіна
Іграшки з сіна робити просто. Вони гарно пахнуть, завжди нагадують про сонце та літо, - каже Ольга Закорчемна

Ольга Закорчемна, інженер-програміст за фахом, виготовляє оригінальні вінки-обереги та іграшки з сіна

- З сіна можна зробити лялечку, ангелика, коника, козлика, телятко, хлопчика. Нещодавно зробила журавлика, який він гарний вийшов!- розповідає тернопільська майстриня Ольга Закорчемна. - Сіно запашне, приємне на дотик, наповнює добром.

Ці іграшки прості, для їх виготовлення не потрібно якихось високих технологій, продовжує жінка.

Відео дня

- Екоіграшка найперше допомагає зблизились зі своїми дітьми, знайти кілька хвилин, щоб посидіти з ними пліч-о-пліч і щось разом зробити, - каже Ольга Закорчемна. - І хоч мої дітки вже виросли, та ми із задоволенням робимо щось разом. Хочу, щоб усі розуміли, що з того що нас оточує, можна зробити  щось цікаве. Приміром, зірвати пучок трави і змотати з нього коника.  А взимку береш цю іграшку, а вона пахне літом, сонечком, травичкою, днем, у який ми це робили. І головне, що та спільна робота об’єднує.

Віночки обереги – захист для домівки

З віночками-оберегами Ольга Закорчемна зіткнулася тоді, коли шукала оберіг для свого дому.

- Я зрозуміла, що має значення атмосфера, в якій ми перебуваємо. Мене це питання цікавило. Спершу я вивчала все теоретично,  хто що використовує, які  традиційні обереги, - розповідає майстриня. – Оберегів є дуже багато - з давніх  часів люди захищали себе вишивкою, прикрасами, знаками. Я вже тоді зрозуміла, що природні матеріали мають найбільшу силу. Суха  рослина – насінинка, гілочка, травинка, квітка буде нести в собі ту саму атмосферу та гармонію, яку я шукаю. І все це можна застосовувати у віночку-оберегу.

Віночок- оберіг призначений захищати дім та людей, що в ньому живуть, від усього недоброго. Він приносить хороший настрій, благополуччя, поліпшує здоров’я, наповнює любов’ю та затишком!

Перший вінок-оберіг Ольга Закорчемна зробила в подарунок для сестри, спершу потренувавшись на своєму вінку. Робота сподобалась багатьом.

- Для цього вінка я зібрала все, що могла, - розповідає майстриня. - Основа - з сіна. Його наші предки використовувала давно, - набивали подушки, матраци. Тоді люди все знали, вони жили в гармонії з природою. І от зробила я той віночок. Оздобила його цедрою апельсина, сушеними яблуками, лавровим листочком, паличками кориці. Коли сестра повісила віночок вдома, його побачили  гості і почали розпитувати, де вона таке взяла. І ось так я почала виготовляти такі обереги для друзів та знайомих.  

Віночок-оберіг складається тільки з натуральних матеріалів. Навіть нитка натуральна.

- Для оздоблення що тільки не використовую – шипшину, засушені квіти, кружальця апельсина, мандарини. До речі, їх доводиться сушити в духовці на високій температурі - до 20 годин, - розповідає пані Закорчемна.

Віночок виглядає дуже естетично і створює хорошу атмосферу у домі навіть для тих, хто не дуже вірить в захисну силу такого оберегу, додає жінка.  

- А якщо щось подобається господині, то в неї піднімається настрій і відповідно всім, хто живе в будинку чи приходить в гості, стає добре і затишно, - каже вона. - Тому що атмосфера дуже важлива.

Заготовляє багато сіна

Для виробів Ользі Закорчемній потрібно дуже багато сіна. Тому цей матеріал для неї особливо дорогий. Майстриню часто запрошують провести майстер-класи для дітей та дорослих. І вона каже, що провела б ще більше таких навчань, якби мала достатньо сіна.

- Запасаю сіна скільки можу, - каже жінка. - Сіно не коштує нічого, але накосити його, зібрати, правильно висушити – це важко. Я вже навіть просила, щоб мені хтось заготовив. Але наразі не знайшла таких людей. Цього літа я замовила собі у чоловіка в дарунок на іменини копицю сіна. Для мене це набагато дорожчий подарунок, ніж щось придбане.

Лялька для тих, хто в дорозі

Ще один виріб, яким дивує Ольга Закорчемна – лялька «Подорожниця». Вона не потребує багато часу, спеціальних вмінь та матеріалів. А заряджає позитивом і цікава для дітей та дорослих.

- Це лялечка спеціально для подорожніх, - каже майстриня. - Її функція оберігати саме для тих, хто в дорозі. Традиційно така лялечка була чоловічим оберегом. Дружини робили її для чоловіків, дівчата для коханих, мами для синів.  Лялечку виготовляли з клаптиків старенького одягу, в її торбинку ставили зерно, копійки, щоб був добробут, щоб в дорозі ніхто не голодував. Ляльку чоловіки ховали за пазуху і так носили. Я в ту ляльку так закохалася, що хочу щоб її робили всі. Вона не займає багато часу, не вимагає технік. Раз, два і зробив!

 

 

 

 

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Дон Карлеон

    ІНЖЕНЕР-ПРОГРАМІСТ з Тернополя робить ОБЕРЕГИ із сіна у 2018 році і це є важливою новиною для місцевих ЗМІ! ЯК ТОБІ ТАКЕ, ІЛОН МАСК?!

    Це просто якась ідіотократія...

    ТоплюМаргариновіМізки reply Дон Карлеон

    Дійсно, не професійний та бездарний заголовок для статті про людину, яка просто хоче популяризувати своє мистецтво в стилі етно....

    ТоплюМаргариновіМізки reply Дон Карлеон

    Дійсно, не професійний та бездарний заголовок для статті про людину, яка просто хоче популяризувати своє мистецтво в стилі етно....

    Дон Карлеон reply ТоплюМаргариновіМізки

    Щодо заголовку... Можливо у мене хворобливе почуття гумору, але прочитавши "Тернополянка розповіла, чому на іменини попросила копицю сіна", у мене тільки одна фраза виникла в голові: "Бо вона корова і запасається пашнею на зиму".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up