Тут роблять пропозиції та відпочивають душею: на Теребовлянщині сім'я висадила "маленький Прованс"

Тут роблять пропозиції та відпочивають душею: на Теребовлянщині сім'я висадила "маленький Прованс"
  • Навіть два поля із неймовірними квітами ростуть неподалік містечка Теребовля: одне із них лавандове, поряд  поле сухоцвітів. На території майже пів гектара можна пофотографуватись, 
  • Висадили поле молода сім'я агрономів. Бізнес розпочали у рік, коли одружилися, а зараз кажуть, що відпочивають тут душею разом з гостями. 

Сюди приїжджають люди із всієї Тернопільщини та навіть сусідніх областей, аби помилуватись неймовірними квітами, зробити дивовижні фото та навіть відзначити особливу в житті подію. Лавандове поле на Теребовлянщині стало справжнім відкриттям сезону для місцевих. Адже досі таку красу бачили лише на фото.

Поле виростили молоді агрономи 

Яна та Семен Гариги за освітою агрономи. Обоє навчались у Києві, а після університету хлопець поїхав на стажування в Голландію, а дівчина  — у Німеччину на господарство, де вирощують декоративні садові рослини. Серед яких була й лаванда. Яна зізнається, що тоді і мріяти не могла про те, що матиме власне лавандове поле. 

Відео дня

 — Я з Волині, Семен з Деренівки, що у Тернопільській області. Ми одружились, я приїхала сюди після навчання і залишилася жити. Семен виріс в сім’ї фермерів, і з дитинства у полі. Я з села, але хотіла жити у великому місті, хоча зараз розумію, що саме тут маю усе, про що так мріяла,  — розповідає власниця лавандового поля Яна. 

На зображенні може бути: 2 людини, дитина, люди стоять, квітка та на відкритому повітрі

Жінка каже, що батьки її чоловіка вже багато років займається вирощуванням овочів та зелені. Тому заняття рослинництвом — справа кількох поколінь. Долучається до усього і маленький квітникар Омелян, синочок Яни та Семена, якому і року нема. Практично весь день він зустрічає гостей на полі разом з батьками.

Люди почали запитувати, чи можна сфотографуватись

Жінка розповідає, що рослини висадили три роки тому, а минулого року на їх полі лаванда розцвіла дуже пишно, тому з усіх округ люди почали запитувати чи можна приїхати та сфотографуватись.

— Спочатку ми висадили сухоцвіти, небагато. Наступного року вирішили, що треба розширювати масштаби. До сухоцвітної колекції я дуже хотіла додати лаванду. Ми посадили спочатку сто кущів, вони росли два роки, і аж тоді ми їх висадили в поле. Тоді я була вагітна, ми у лаванді зробили фотосесію і це привернуло увагу людей, вони почали запитувати чи можна до нас. Тоді було лише вісім рядочків лаванди, — розповідає квіткарка. 

Далі на поле почали приїжджати гості навіть з інших областей, тому сім'я вирішила розширювати поле.

— Я відчувала перед людьми відповідальність, бо коли мене запитували чи буде лаванди більше— я завжди обіцяла, що буде. І мене це мотивувало. Цього року поле ми збільшили практично вдвічі, — говорить Яна. 

А наступного року поле буде ще більшим. Зараз ще не усі кущі досягли періоду цвітіння. 

На зображенні може бути: одна або кілька осіб, квітка та на відкритому повітрі

Догляд за полем  — невтомна робота

На полі для відпочивальників облаштували фотолокації та невеличку кав'ярню. Тож зараз помилуватись квітами можна за чашкою ароматної кави.

— Люди, які приїжджали минулого року і повернулись тепер, кажуть, що усе дуже змінилось. І нас це дуже тішить, бо завжди потрібно іти до кращого, — говорить пані Гарига. 

Жартома лавандове поле пані Яна називає другою дитиною, бо і часу на нього йде чимало і стало воно справді рідним. 

 — Звісно, часу бракує, особливо коли на руках малюк. Продуктивно працювати я можу лише, коли син спить. Батьки наші теж працюють, тому Омелян весь час з нами. От сьогодні ми приїхали сюди о 6-ій ранку, але вже о тій порі прокидається син,  — розповідає молода мама. 

І хоча кущі дрібненьких квітів не потребують щоденного догляду, їх і обрізати двічі на рік, і полоти вручну від бур'янів. Десь два-три рази за сезон. 

Робили пропозиції та "гендер-паті"

 — Я зараз розмовляю з вами і п'ю каву біля куща лаванди. Для мене це душевна розкіш, затишний куточок, де можна відпочити і помилуватись прекрасним і навіть цим поділитись,  — розповідає Яна. 

І місце у сезон цвітіння і справді багатолюдне. Приїжджають сюди не лише, щоб пофотографуватись. Дехто у цьому місці влаштовує особливі в житті моменти. 

— Нещодавно в нас було молоде подружжя, яке вирішило саме тут дізнатись стать своєї дитинки. І це було так зворушливо. Вони чекають на дівчинку. А ще тут було освідчення, і ми допомагали до нього підготуватись, — розповідає власниця поля. 

Сюди приїжджають люди із довколишніх сіл, які втомились від щоденної праці та хочуть просто відпочити з сім'єю у казковому місці. 

На зображенні може бути: одна або кілька осіб, люди стоять та трава

Скільки ще цвістиме лаванда та як доїхати

Як розповідає Яна Гарига, зараз період активного цвітіння. І триватиме воно ще приблизно два тижні. Далі квіти зрізатимуть для сухоцвітних композицій. 

 — У нас є майже 40 сотих, які засаджені сухоцвітами. Є різні: лагурус, деревій, целозія. І вони теж неймовірно цвітуть. Їх ми сушимо, деякі обробляємо, а потім робимо композиції. Невдовзі для сухоцвітів потрібно буде зрізати і лаванду. Тому до нас потрібно поспішити. 

Немає опису світлини.

Як дістатися до поля

Орієнтовно поле можна буде відвідати до 16-18 липня. Попередньо приїзд можна узгодити за номером: 0961705055

Село Деренівка розташоване за 11 кілометрів від Теребовлі та за 44 кілометри від обласного центру.

 Із Тернополя туди можна дістатись автобусом (відправлення із Автостанції №2 о12.00 та о 16.20 вартість квитка близько 40 гривень інформацію радимо уточнювати у довідці автовокзалу) 

Крім того, автобусом ви можете доїхати до Теребовлі, а звідти кожні півгодини автобуси їдуть у Деренівку.

У селі для туристів є дороговкази до поля. Також поле можна знайти за геолокацією на карті. 

Як посадити лаванду вдома

Яна Гарига ділиться порадами щодо догляду за лавандою в домашніх умовах. Каже, що часто люди купують саджанці квітів, але потім не знають, що із ними робити. 

Що робити з кущами лаванди, яку ви купили для розсади?

Важливо вчасно забрати з пошти або довести до місця призначення. Оскільки це живі рослини, які потребують свіжого повітря та вологи.  Обов’язково пересадити рослини!

На зображенні може бути: квітка

Якщо маєте можливість посадити лаванду на вулицю  — чудово!
Якщо вирішили створити живий декор на балконі чи в приміщенні — дотримуйтеся таких правил:

 — знайдіть чи придбайте горщик об’ємом  — не менше 3-4 л. Так вам не прийдеться по кілька раз пересаджувати розмарин та лаванду в більшу ємність. А лаванда— рослина , яка дуже любить простір для кореневої системи!   

 — обов’язково зробіть дренаж
зробіть отвори в горщику знизу, щоб зайва вода не залишалася в контейнері;
насипте на дно дрібні камінці шаром 3-4 см.

 — підготуйте правильний ґрунт: суміш торфу, перегною і піску. Або купіть в спеціалізованому магазині ґрунт для квітучих рослин. Лаванда та може рости і на бідних ґрунтах, але вони мають бути легкі, не глинисті та не кислі.

 — Доглядайте за новими жителями! Поливайте рідко, але рясно. Ґрунт у горщику не має пересихати, але і перезволожувати його не можна. Старайтеся зрошувати не лише землю, а й зелену частину рослини.

 — Періодично та правильно обрізайте як лаванду! Тоді ваші кущики будуть красиві і доглянуті.

 

Читайте також: 

Лавандове поле на Тернопільщині відкрило сезон фотосесій (ФОТО. ВІДЕО) 

"Це місце, де зцілюються". Після лаванди жителька Збаража готує для відвідувачів нові сюрпризи
 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Марія Довбуш

    Яка краса
  • Iryna Chily

    Яка вартість відвідин цієї локації?

    Ольга Щуцька reply Iryna Chily

    ,Ми платили 50 гривень з чоловіка,діти безплатно. Дуже гарно! Відвідайте обов'язково.

    Our Ternopil reply Iryna Chily

    200 грн з чоловіка, діти до 5-ти років безкоштовно
    за фото чи відео потрібно доплачувати додатково
  • Неля Коваль

    Яка краса.В якому селі,районі?
  • Надія Яцковська

    с.Деренівка,Теребовлянський р-н

keyboard_arrow_up