У 17 хлопець з Тернопільщини вишиває, щоб заробити на мрію. Як допомогти?

У 17 хлопець з Тернопільщини вишиває, щоб заробити на мрію. Як допомогти?

Степан Луб’янський родом із Заліщицької громади, там він виріс та навчається. Змалечку, як лиш прийшов до школи у 6-річному віці, сподобав собі дуже цікаву та незвичну для хлопців роботу — вишивати. Каже, що любов до цієї справи йому прищепила перша вчителька, яка на той час показувала найпростіші техніки. Зараз вже юнак навіть має перші замовлення. Всі зароблені кошти хлопець відкладає на «мрію».

Степан розповів журналістам «20 хвилин» про те, що його спонукає мати таке хобі.

Почав брати замовлення

— Почалося все з того, що наша вихователька в школі Ганна Йосипівна якось принесла нам вишивки, — починає свою розмову Степан. — Мене дуже зацікавила ця справа. Спокійно сидиш, акуратно виводиш голкою по полотні. І так, Слава Богу, я почав вишивати.

Але, як говорить далі Степан, це не було довготривале захоплення. 

Відео дня

— Коли я переходив у п’ятий клас, від класу потрібно було щось вишити, не пригадую вже для чого. Але я взявся за це. За деякий час зміг вишити декілька картин, які до сих пір висять у нашому класі. Того ж року ми мали обрати для себе спеціальність, адже в нашій школі так заведено, що в п’ятому класі учні обирають собі спеціалність та додатково її вивчають, щоб в майбутньому було легше обрати спеціальність. Серед двох — сільське господарство і швейна справа — я обрав друге, — каже він.

Цього року навесні хлопець знову повернувся до справи, яку закидав двічі. 

— Навесні я попросив у своєї старшої сестри, щоб вона мені допомогла придбати схему для вишивання та бісер. Сестра дала мені гроші, і я придбав собі все необхідне. Тоді я рахував час, за скільки зможу вишити картину. На це ремесло витратив 10 днів, але вона вийшла дуже акуратна. Після цього попросив у своєї вчительки зі швейної справи, щоб вона зробила рекламу по школі, може, хтось бажає замовити щось у мене. І десь через тиждень я вже мав перше замовлення.

Каже хлопець, що зараз йому потрібні кошти, адже він збирає на мрію. 

Працює до 5 години ранку

— Зараз я маю трохи замовлень і, якщо чесно, не знаю, коли все маю виконати. Стараюся працювати по 5-6 годин кожного дня, адже роботи є. Часом бувало, що мав термінове замовлення, то працював до 5 години ранку, щоб вчасно виконати роботу. Але часом трохи і бастував, адже зараз літні канікули, хочеться піти з друзями погуляти. Та після цього я все ж сідаю вишивати допізна, щоб вишити те, що на запланував на день.

Степан зізнається, що після роботи дуже болить спина, адже під час роботи хлопець постійно нагинається. Якби не це, то він працював би весь день. Деколи трапляються і помилки.

— Коли я вишивав сорочку, то зробив декілька помилок у вишитті і побачив їх аж за три рядочки. Часом випорюю, якщо помилки дуже видно. А якщо ні, то дзвоню до замовника, чи випорювати, чи може бути так. Але все ж я стараються, щоб таких помилок було менше, адже на виправлення треба витрачати багато часу, — наголошує юнак.

Якщо нитка плутається — треба зробити перерву.

Найбільше любить вишивати картини бісером

Серед всього, що може вишивати Степан, а це і заготовки на сорочки та сукні, і картини, і рушники, найбільше йому подобається вишивати картини.

— Коли вишиваєш сорочку, то важливо ніде не перетягнути нитку, бо тоді вишиття буде не рівним. А коли таке стається під час роботи над картиною, після завершення воно все підтягується під рамку. Так можна приховати якісь недоліки, — продовжує хлопець.

Клієнти Степана говорять, що він дуже майстерно виконує роботу, не видно, щоб хлопець стягував нитку. Вчителька швейної справи також хвалить свого учня, каже, що він вдосконалює техніку вишивання. 

Зараз Степан вишиває переважно бісером, адже це йому краще вдається, ніж нитками. Каже, що бісером можна вишивати зразу по білому полотні, а не на спеціальній тканині для вишивання, а нитками так не можна.

— Мені не дуже подобається вишивати нитками, адже воно спереду виходить гарно, а ззаду ні. А я люблю, щоб із двох сторін виходило ідеально, — каже Степан.

Мріє стати кондитером

Крім вишивання, наш співрозмовник має дуже багато хобі. Це — волейбол, бадмінтон, настільний теніс. Захоплюється графічним дизайном.

— У майбутньому хочу стати кондитером. Я люблю випікати. Подобається декорація тортів. Дуже цікаво виробляти різні квіточки та листочки з крему, — ділиться ідеями.

Довідка

Якщо хтось бажає замовити вишиту роботу в Степана, ось покликання на його сторінку у Фейсбуці: https://www.facebook.com/profile.php?id=100054518627288 


 

Читайте також:

14-річний школяр створює електростанцію для ЗСУ. Ви також можете допомогти

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Алла Симоненко

    Молодець! Нехай мрія здійсниться!
  • Дарія Качунь

    Молодець !
  • Валентина Гладиш

    +++++++
  • Іра Царалунга

    Дай Боже щоб скоріше здійснились Твої мрії Молодчинка

keyboard_arrow_up