У 9 років – кандидатка в майстри спорту. Як юна танцівниця з Хоросткова підкорила журі Чемпіонату України

У 9 років – кандидатка в майстри спорту. Як юна танцівниця з Хоросткова підкорила журі Чемпіонату України
  • Дев’ятирічна Аріна Скотецька з Хоросткова стала чемпіонкою України з бальних танців у категорії «соло». Дівчинка обігнала десятки учасників із різних міст. Національне змагання проходило 11 лютого у Львові. Ще один крок – березневий Чемпіонат світу у Польщі, і вона попри свій вік отримає звання кандидатки у майстри спорту.
  • Яких висот ще досягне? Чим живе юна чемпіонка? Ми поспілкувались з її мамою, тренером і нею самою.

У лютому Міністерство молоді та спорту попри воєнні події організувало Національний Чемпіонат України з бальних танців у Львові. Така подія відбулась вперше у цьому році.  Чортківський край на офіційних змаганнях представила команда вихованців школи спортивного бального танцю Flex Academy. Серед дев’яти дітей, які демонстрували свої таланти журі, була й Аріна Скотецька. Дівчинка так вразила суддів, що за результатами відбору здобула перемогу. Вона – чемпіонка України у категорії Juvenile 1 Solo Girl. Успіхом маленька танцюристка завдячує батькам, які у всьому її підтримують, тренеру Юрію, який  знав, що учениця переможе, та власній наполегливості.

Вдалась у тата-футболіста

Аріні всього 9 років, навчається у четвертому класі. Родина Скотецьких мешкає у місті Хоростків. Дівчинка почала займатись танцями у трирічному віці, вступивши у чортківську школу Flex Academy. Відтоді вона не пропускає жодного тренування. Ба більше – кілька разів на тиждень добирається майже тридцять кілометрів з Хоросткова до Чорткова, а це доволі велика відстань. Спершу Аріна захопилась сучасною, а згодом паралельно бальною хореографією. Та за якийсь час другий вид танцювального мистецтва остаточно її «затягнув», і дівчинка вирішила всі сили скерувати на розвиток у ньому. У бальних танцях юна чемпіонка вже четвертий рік, розповідає її мама Наталія Скотецька.

Відео дня

– В Аріни неймовірний потяг до танцю. Вона до цього дуже відповідально ставиться. Ніколи собі не дозволяє пропустити тренування, не важливо – чи у неї день народження, чи гості завітали додому, чи поїздка кудись. Весь графік нашої сім’ї підлаштований під її графік занять, – усміхається Наталія, говорячи про донечку. – Ми з чоловіком її повністю підтримуємо, і розуміємо, що інколи треба навіть чимось пожертвувати, аби Арінка виступила на змаганні. Я хвилююсь за неї, адже живемо все-таки в умовах повномасштабної війни. Тому супроводжую її у подорожах на виступи.

Арінка зі своїм партнером

Наталія за спеціальністю – косметологиня, має власний салон краси. Коли запитую, у кого Арінка така активна й спортивна, вона жартує, мовляв, всі знають, що це від тата Олега. Чоловік працює тренером з дитячого та дорослого футболу. Він професійний футболіст, колись грав у юнацькій збірній України. Пізніше став тренером команди «Зоря» із Хоросткова, а зараз навчає цій нелегкій грі малечу з 6 років. Донька обожнює займатись спортом із батьком. А якщо є можливість, то навіть ходить втерти носа футболістам і показати вищий «пілотаж» – розминку. А те, що вміє балерина, не кожному до снаги…

Родина Скотецьких

– Аріна займається бальними танцями три рази на тиждень по 3 години. І це лише мінімум. Коли вони готуються до серйозних змагань, вона може тренуватись і п’ять днів у тиждень. Щоразу має і групові, й індивідуальні заняття з партнером, аби результат був кращий, – говорить мама дівчинки.

Національний Чемпіонат України з бальних танців – це не перший івент, де Аріна здобула перше місце. 24 вересня минулоріч Наталія з донькою вже їздили на Чемпіонат світу у Польщі. Там маленька танцюристка отримала дві золоті медалі у категорії «соло»,  а також два «золота» виборола у парі з партнером Матвієм. Повернувшись додому, приблизно через тиждень, Аріна з ним вже виступали у столиці на всеукраїнському змаганні. Там пару нагородили третім місцем. Вони танцювали у категорії «Ювенали І», а тепер піднялись на щабель вище – виступають у категорії «Ювенали ІІ» (це розряди танцювального спорту – прим.). Дівчинка майже кожного тижня виступає, змагання у неї щовихідних.

Не було сумнівів, що стане чемпіонкою

Тренер Юрій Мотолько упродовж восьми років займається з дітьми у школі спортивного бального танцю Flex Academy. Під час навчання у львівському «виші» його запросили на роботу у Чортків. Там чоловік залишився. А згодом обставини склались так, що він очолив клуб і тепер є його власником. Вихованці Юрія не раз вигравали у танцювальному спорті. Доля звела його з Аріною невипадково.

– Арінка маленькою потрапила у нашу школу. Я спочатку з нею не працював . У нас з дошкільнятами займаються інші хореографи. Та я запримітив її відразу. Адже дівчинка з такого крихітного віку мала хороші здібності. Якось тоді зрозумів, що скоріш за все вона потім навчатиметься у мене. Аріна дуже відповідальна, живе в іншому місті, а регулярно приїжджає до нас на тренування. Щодня займається додатково сама, якою б втомленою не була. Виграла вже чимало турнірів, – ділиться Юрій Мотолько.

Спершу чемпіонка танцювала з одним партнером, а тоді він залишив танці і вона залишилась сама. Та це не «підкосило» любов Аріни до бальної хореографії. Вона продовжила посилено займатись улюбленою справою. Тоді їй підшукали іншого партнера – Матвія Пахольчака. Саме з цим хлопчиком хоростків’янка виступила у парі на львівському Чемпіонаті України. А ще спробувала себе у «соло».

Тренер пояснює – цього року вперше на Чемпіонаті України ввели таку категорію. Раніше учасники змагались виключно парами. Конкурсний відбір складається з рівнів – п’ятьох різної складності танців Європейської програми. Аріна виступала у форматі open, тобто демонструвала вміння в усіх п’яти. Це доволі складно. Крім того, на Чемпіонат у першу чергу Юрій готував їхню пару. А дівчинка захотіла спробувати себе ще й у самостійному виступі. Та понад 3 місяці підготовки дали своє – Аріна виграла!

– Я підозрював, що так буде, хоча учасників приїхала величезна кількість. Та влітку в Одесі серед 97 танцюристів Аріна вже брала І місце. Їхня пара (Аріна і Матвій) на Чемпіонаті теж пройшла у фінал. Я розумів, що мої діти виграють будь-де. А скільки приватних змагань, міжрегіональних позаду... Вся моя команда у Львові показала хороші результати, кожна дитина потрапила у фінал у своїй категорії. А я віз чотири пари танцюристів і дві дівчинки на «соло» – Аріну і старшу ученицю, – розповідає Юрій.

Мріє стати тренеркою з бального танцю

До Національного Чемпіонату Скотецькі готувались цілою родиною, адже там збираються без перебільшень найкращі танцюристи з усіх міст України. Для участі у цьому заході треба мати ліцензію, спеціальний документ про членство у Європейській асоціації бальних танців, де записують усі дитячі успішні результати й невдачі. Перед виступом Наталія з донькою їздили у диспансер – слід було отримати спортивний допуск до змагань за станом здоров’я.

Не менш важливий і зовнішній вигляд учасників. Вимоги до нього суворі і відрізняються у кожній віковій категорії. Наприклад, вбрання Аріни має бути однотонне, поєднування кольорів в одязі недопустиме. Костюми для маленької чемпіонки її мама замовляє за параметрами у швейній майстерні. Макіяж Наталія робить сама, адже має навички візажу. На звичайні змагання також укладає зачіску, бо вже наловчилась. А ось на більш серйозні турніри доводиться замовляти перукаря. На волоссі немає бути жодних блискіток і прикрас.

Аріна з мамою Наталею

– У хлопців вимоги до зачісок ще більше. Волосся має мати відповідну довжину і правильну стрижку за стандартами. На це особливо звертають увагу у ході змагань. Арінка багато працює, інколи після тренувань приходить як вичавлений лимон. Та це її власний вибір та шлях до мрії, – говорить Наталія.

Нам вдалось поспілкуватись і з самою дівчинкою, хоча графік у неї дійсно складний. Повернулась додому після занять о 22:00 – і ще знайшла сили поговорити з нами. Розказує, що на Національному Чемпіонаті України виступати було страшно, бо сильно хвилювалась. Але готувалась до нього дуже довго, тому була впевнена у своїх силах. Страшенно зраділа, коли її раптом оголосили чемпіонкою!

– Мене переповнювали емоції! Я мрію отримати розряд «КМС» (кандидат у майстри спорту). А у майбутньому хочу стати тренеркою з бальних танців. Звісно, трохи важко поєднували і уроки в школі, і заняття у клубі танцю. Не завжди все встигаю, але до цього звикла, – говорить Аріна Скотецька.

Наступний крок – офіційний Чемпіонат світу з бальних танців, який організовують у Польщі 25 березня. Наразі Юрій Мотолько готує своїх вихованців (і Аріну у тому числі) до цієї події. Якщо юна танцюристка і там здобуде призове місце – звання кандидатки у майстри спорту їй гарантоване. І так, вік цьому не перешкода. Навіть у 9 років можна займати один з найпрестижніших спортивних щаблів.

А заповітна мрія чемпіонки з Хоросткова – виступити на Фестивалі танцю у Блекпулі (Blackpool Dance Festival), першому та найвідомішому щорічному конкурсі бальних танців міжнародного значення в імператорському бальному залі Англії. Це її ціль, якої хоче досягти понад усе…

Редакція «20 хвилин» бажає Аріні Скотецькій нових звершень та численних перемог! А ще перемоги на Чемпіонаті світу у Польщі! Нехай гідно представить Україну закордоном!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Наталя Телюх

    Яка молодчинка👍
  • Танюшка Ганжа

    Молодець💐🌹💋
  • Надія Марчук

    Молодчинка
  • Ірина Шумило

    Молодчинка!Маленька Зірочка!

keyboard_arrow_up