У Тернополі влаштували виставку юної сонячної художниці Ліди Олійник

У Тернополі влаштували виставку юної сонячної художниці Ліди Олійник

Дівчинка мріє стати бібліотекаркою, заспівати дуетом з Олегом Винником і спробувати себе в ролі телеведучої

Виставку “Сонячна весна” 17-річної Ліди Олійник відкрили 21 березня в тернопільській бібліотеці для дорослих №8, що на вулиці Лепкого. Її приурочили до Всесвітнього дня людей із синдромом Дауна. Це 28 картин, виконаних гуашшю та аквареллю.

Виставка стала частиною проекту “Можливості обмежені — здібності безмежні”, який реалізують у Тернополі дві тернопільські бібліотеки - №8 для дорослих і №4 для дітей - в рамках “Громадського бюджету”.

Ліда Олійник — сонячна дитина, вона навчається у восьмому класі загальноосвітньої школи №4, а також займається в кількох гуртках — художньому, з вивчення англійської мови і писанкарства. Ліда любить вивчати англійську мову, минулого року навчалася в театральній студії, вона любить поезію, і може прочитати улюблені рядки напам'ять.

Відео дня

21 березня — до Дня сонячних людей - для Ліди влаштували її першу персональну виставку.

Ліда малює аквареллю і гуашшю, вибирає яскраві та насичені кольори. Її улюблена робота — ваза з квітами, які вона намалювала для мами до свята 8 Березня.

- Я рано почала вчити Ліду малювати, писати, бачила, що їй подобається сам процес, - розповідає мама сонячної дівчинки Наталія Олійник. - А сусідка — вчителька-пенсіонерка - малювала з нею. Я побачила, що дитина просто оживала на таких заняття, гарно поводилася, їй було цікаво. Зараз Ліда займається в художньому гуртку разом з іншими дітьми, їй там дуже комфортно. Менші картини — це вона малювала з вчителькою, а більші роботи — це вже з педагогом на гуртку. Їй подобається тамтешня атмосфера, діти її гарно сприймають, дуже чуйна вчителька. Сама вдома Ліда не малює. Їй потрібен педагог.

Мама розповідає, що Ліда любить переглядати фотографії, любить розмальовувати розмальовки, щоб відпочити після школи. Вона залюбки відвідує гуртки.  А у школі їй подобаються гуманітарні предмети і такі уроки, де можна проявити творчість. Любить мистецтво, музику, фізкультуру, трудове, літературу. Вона знає всіх поетів і письменників.

У Ліди багато мрій. Мама розповідає, що Ліда мріє стати бібліотекарем, вона вміє розкласти книжки, вміє прочитати англійською, німецькою, українською. Лише спілкуватися їй трохи важко. Інші дорослі, які її знають, кажуть, що Ліда мріє заспівати з Олегом Винником, а раніше вона хотіла спробувати себе в ролі телеведучої. Частково цю мрію уже реалізували — на телебаченні вона розповідала про погоду в Тернополі.

- Коли я познайомилася з Лідою, то була вражена, наскільки вона мила, привітна, як вона відчуває людей, - розповідає керівник бібліотечної системи Тернополя Світлана Козелко. -  Її обіймашки — це щирий прояв її душі. Все інше вона показала в своїх картинах. Коли я попросила намалювати її картину для мене, вона погодилася.

Ліда Олійник зі своєю мамою є членами громадської організації “Бебіко”, вони долучаються до усіх проектів організації, розповіла керівник громадськох організації Центр сприяння дітям з синдромом Дауна «Бебіко» Ольга Гордієнко.

- Ліда дуже активна, творча дівчинка, акторка, і тепер вона має свою першу персональну виставку,. Ми організували її на прохання Лідиної мами. І сьогодні зробили такий подарунок для Ліди, - продовжує Ольга Гордієнко. - Ми вперше організували таку виставку, вона триває один день, ми дуже вдячні бібліотеці за надану можливість, а в подальшому будемо продовжувати робити такі проекти. Приємно, що роботи Ліди тернополяни побачать в ЗМІ, соцмережах, на телебаченні.

 

До слова, кілька гостей виставки і організатори прийшли на захід в кольорових шкарпетках на знак підтримки людей з синдромом Дауна, адже саме сьогодні, 21 березня, у світі влаштовують флешмоби в кольорових шкарпетках. Виявив солідарність із сонячними дітьми і заступник міського голови з гуманітарних питань Леонід Бицюра, який прийшов на виставку у зелених шкарпетках.

Читайте також Відчути себе не такими, як усі. Журналісти «20 хвилин» підтримали флешмоб #LOTS_OF_SOCKS
 

- Сьогодні і в Україні, і в світі люди проявляють солідарність з сонячними людьми. Це проявляється просто — через кольорові шкарпетки, якими ми виказуємо не тільки підтримку діткам, а й говоримо про те, що в суспільстві має поважатися різноманіття і особливості різних його людей, - зазначив Леонід Бицюра. - Це є повага, милосердя, взаємодопомога, солідарність, підтримка. І чим ця підтримка виразніша — тим здоровіше суспільство. Нам треба навчитися не просто співіснувати разом, не помічаючи один одного, а і розуміти особливості кожного і допомагати один одному. Тому для мене ця виставка цікава ще й тим, що тут сьогодні ми заклали концепцію розвитку бібліотечної системи Тернополя. Бібліотека стає не просто книгозбірнею, а центром суспільної активності, комунікації, утворення нової якості. Минула пора самостійних галузевих проектів, найбільш яскраві і потужні цілі і цінності формуються на стику різних галузей і сфер людської діяльності. Це - приклад цієї співпраці.

Виставка триває лише один день, але в майбутньому її покажуть ще раз, кажуть організатори.

- Ми хочемо, щоб ще бульше долучалося молодих людей з інвалідністю, щоб вони не боялися показувати свої роботи, - зазначила Ольга Гордієнко. - “Бебіко” буде долучатися до усіх проектів, які започатковують міські бібліотеки, де могли б показати здібності і нахили діти і молодь.

Довідка

Громадська організація “Центр сприяння дітям з синдромом Дауна “Бебіко” діє з вересня  2010 року. Тут займаються в основному з дітьми від народження до шести років. Проводять індивідуальні, групові інтегровані заняття. Також тут діє дитячий садок за системою денного догляду. Після навчання в “Бебіко” діти продовжують навчання в загальноосвітніх або спеціальних навчальних закладах. Організація активно долучається до заходів і проектів міста. Адреса, м. Тернопіль, вул. Федьковича, 14

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, TelegramInstagramViber та YouTube.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up