УГКЦ переходить на григоріанський календар: чи підтримують тернополяни таке рішення? (ОПИТУВАННЯ)

УГКЦ переходить на григоріанський календар: чи підтримують тернополяни таке рішення? (ОПИТУВАННЯ)
  • Глава УГКЦ Блаженніший Святослав оголосив, що з 1 вересня 2023 року Українська греко-католицька церква офіційно переходить на григоріанський календар. Це означає, що нерухомі свята відзначатимуть на 13 днів швидше, але зі збереженням чинної Пасхалії.
  • Що про це думають тернополяни і чи святкуватимуть за новим календарем?

А як буде з Великоднем?

Олеся, 21 рік, продавчиня 

 –  Я до цього максимально позитивно ставлюся, адже тепер відчуватимемо зв'язок з усім світом. Але мене турбує інше питання. Великдень ми не будемо святкувати разом, бо піст у нас триває на два тижні довше. Сподіваюсь, що цьому теж знайдуть рішення.  Цього року ми відзначали Святвечір з родиною двічі: 24 грудня і 6 січня. Однак, тепло і різдвяний дух я більше відчувала 24 грудня. 

 

Відео дня

 

Святкуватиме по-новому

Іван, 39 років, приватний підприємець  

 – Позитивно до цього ставлюсь. Раніше ми святкували Різдво 7 січня. А тепер святкуватимемо по-новому, з усім світом. А за Православну церкву я не думав, це їхня справа і мене це не дуже цікавить. 

 

 

 

 

Україна має бути єдина

Олександра, 70 років, лікарка 

 – Такі зміни мені подобаються. Потрібно було давно це зробити. Звичайно, відтепер святкуватимемо Різдво 25 грудня. Я думаю, що скоро і Православна церква України перейде на новий календар. Гадаю, це трапиться найближчим часом. Вся Україна дотримуватиметься григоріанського календаря. 

 

 

Треба святкувати зі світом

Петро, 81 рік, пенсіонер 

 – Я католик і відзначаю свята за григоріанським календарем. Греко-католицька церква правильно зробила, перейшовши на григоріанський календар. Думаю, що ПЦУ теж так зроблять. Усі будуть на рівних умовах, а не так, що: «У мене сьогодні свято, а в тебе – ні!». Має бути однаково, отоді буде справедливо. Не можна дивитись на росію, слід святкувати разом з усім світом. 

 

 

Слід йти в ногу з часом

Євгенія, 76 років, пенсіонерка  

 –  Весь світ святкує однаково, то чому ми повинні святкувати інакше, так, як було колись? Ми повинні йти у ногу з часом. Я раніше відзначала Новий рік 1 січня, а Різдво – 7 січня. Відтепер буду робити це, як уся Європа. А чому відставати? Я думаю, що й ПЦУ згодом перейдуть на новий лад, але їм потрібно дати час трошки подумати і більше з’єднатись з народом.   

 

 

Різдво святкуватиме двічі

Марія, 29 років, касирка у магазині 

 – Добре до цього ставлюсь. Раніше ми святкували за старим стилем. З батьками збирались родиною у селі 7 січня. А тепер – не знаю. І той день будемо святкувати, й інший. Різдво будемо відзначати двічі. А Православна церква, гадаю, швидко перейде на новий календар. Може навіть цього року у травні.  

 

 

Не відзначає свята

Святослав, 22 роки, вчитель фізкультури

 – Не цікавлюся такою темою, адже не християнин за віросповіданням, я агностик. Святкую християнські свята лише з батьками, адже вони віруючі. Сам я б не святкував, а просто забув би про ці свята.

 

 

 

 

Мала подвійне Різдво

Оксана, 36 років, підприємиця  

 –  Хочеться, аби ми святкували зі всім світом. Звичайно, будемо так святкувати. Ми частково вже й цього року так святкували. У нас було подвійне свято. Вдома 25 грудня, а в батьків і у бабусі — ще за старим стилем. А щодо ПЦУ — думаю, що вони теж скоро перейдуть на григоріанський календар. Можливо, навіть цього року.

 

 

Нагадаємо, що за григоріанським календарем всі нерухомі свята переносяться на 13 днів вперед. Відповідно Різдво віряни УГКЦ тепер святкуватимуть 25 грудня, Богоявлення — 6 січня, Благовіщення — 25 березня, Преображення — 6 серпня, Успіння Пресвятої Богородиці — 15 серпня, Миколая Чудотворця — 6 грудня. Але Великдень та всі рухомі свята поки залишаються за старим стилем. За словами Предстоятеля Святослава, реформа календаря відбуватиметься в 2 етапи. Це перший етап. А щодо святкування Великодня, єпископи «вирішили трохи зачекати». 

Читайте також: Паркувальних місць, зелених зон, світла: чого ще тернополянам бракує для комфортного життя?(ОПИТУВАННЯ)

 

А за яким календарем святкуватимете ви? Пишіть в коментарях!

 

Автори: Андрій Менько, Юлія Іноземцева. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (183)
  • Леонід Зільник

    УГКЦ, УПЦ, РПЦ... прочитайте хоть одне євангеліє. Ісус не був католиком, греко-католиком, православним :) Навіть християнином не був.
  • Остап Водовіз

    Знову почався ...« в колгоспі ранок ...!»
    Вам , шановні , ще не надоїло теревені плести. ?Ви що дурні , ще не розумієте , що війна в Україні , знову починаєте ворожнечу робити між населенням , вірянами церков ....
    Майте людський встид, схаменіться ...
  • Леонід Зільник

    Ніодне церковне свято не є християнським. Слова "Різдво" немає в Біблії. Народ темний до ужаса. Спитайте в церкві чи хоч один знає що означає "Христос", якщо 1% знає, то це унікум.

    Kolibry Starr reply Леонід Зільник

    А масі нецікаво розбиратись у деталях, ще й аналізувати. Раз ходить до церкви - значить віруючий християнин. А там вже все скажуть )

    Леонід Зільник reply Kolibry Starr

    По ходу так. Помазанець не стверджував, що взагалі будуть віруючі, коли він прийде. P.S. Але роблять вигляд віруючі показово)))
  • Надія Терновська

    Підтримую!

keyboard_arrow_up