Унікальний випадок: жителька Тернопільщини 25 років ходила в перуці. Тепер розчісує своє волосся

Унікальний випадок: жителька Тернопільщини 25 років ходила в перуці. Тепер розчісує своє волосся

Більшу частину свого життя жителька Тернопільщини прожила із серйозним комплексом. Через відсутність волосся на голові вона постійно ходила в перуці. Лікарка з Тернополя повернула жінці те, про що вона завжди мріяла – можливість розчесати своє волосся.

Чи не кожна жінка мріє мати розкішне, густе та довге волосся, що притягує погляди. Героїня нашої розповіді з 18 років страждала від того, що на голові в неї було лише невеличке пасмо, наче в козака. Решту волосся випало. І більше не відростало, до яких методів вона не вдавалася. 25 років жінка ходила в перуці.

Вона охоче погодилася розповісти свою історію. Можливо, у когось є така ж проблема. А ще хоче подякувати своїй лікарці – Ользі Тугаровій, яка фактично і повернула її жіночність. Просила не вказувати свого імені. Живе в невеличкому районному містечку, де всі один одного знають. А страх, що усі знатимуть про її облисіння, досі присутній. Тому в публікації ми назвемо героїню просто – пані К.

Відео дня

Почало раптово випадати

Як розповіла пані К., волосся почало різко випади після пережитого стресу. Мовляв, була рання вагітність, викидні – і ось такий результат. Облисіння (наук. – алопеція – прим. авт.) почалося несподівано. Волосся випадало жмутами. Лишився лише один чубчик ззаду, наче в козака.

За словами співрозмовниці, вона зверталася до різних спеціалістів.

- Використовували і мазі, і настоянки, і народні засоби – нічого не допомагало. Це був дуже сильний стрес і шок. Боялась вийти на вулицю, заговорити з друзями, боялась свого відображення у дзеркалі. Єдиний вихід врятуватися від зовнішнього світу – вдягнути перуку, - розповідає героїня.

З 18 до 43 (саме стільки зараз жінці) вона мріяла своє волосся. За цей час багато води втекло – одружилася, народила двох доньок, встигла переосмислити багато життєвих уроків. Але увесь цей час в душі жила надія.

У травні 2018-го року пані К. уперше прийшла на прийом до тернопільського трихолога Ольги Тугарової. Вона – ще і дерматолог. Спеціалізується на захворюваннях шкірних покривів, нігтів та волосистої частини голови. Проводить складну діагностику та лікування. Володіє навиками дерматоскопії новоутворень, діагностики за допомогою лампи Вуда, видаляє папіломи за допомогою кріодеструкції та радіохвильової терапії.

Ольга Тугарова стала для нашої героїні рятівником, другом та виконувачем найзаповітніших мрій.

Генетичний фактор та стрес

Уперше пацієнтка та лікарка зустрілися в травні 2018-го. Оглянувши жінку, спеціаліст одразу зрозуміла, що це – унікальний випадок. Гніздова алопеція з часом переросла у тотальну. Тож фактично облисіла вся ділянка голови. Поговоривши з жінкою, Ольга Тугарова вирішила спробувати допомогти їй. Медик увесь час навчається, бере участь у різних конференціях, відвідує інші країни та переймає досвід зарубіжних експертів.

У вересні минулого року почалося лікування.

- Гніздова алопеція (ГА) – це хронічне запальне захворювання, яке вражає волосяний фолікул, а іноді й нігті. Початок захворювання може бути у будь-якому віці, і не існує відомої залежності від раси чи статі. Алопеція представляється як власне втрата волосся на шкірі голови, але будь-яка шкіра, що має волосся, може бути задіяна. Зазвичай волосяні фолікули залишаються і зберігається потенціал для відновлення росту волосся, навіть при тривалому захворюванні. У випадку ж тотальної алопеції (ТА), тобто повного облисіння, відновлення можливе лише у менш ніж 10% випадків, - розповідає Ольга Тугарова.

Щодо факторів, що можуть призвести до такої проблем, усупереч поширеній в нашій країні думці, більшість з набутих захворювань, що супроводжуються втратою волосся, не пов’язані з дефіцитом вітамінів чи мікроелементів. А обумовлені генетичною схильністю або виникають на тлі соматичних чи шкірних захворювань, каже лікар.

Кололи ін’єкції в голову

Лише після того, як пацієнтка повністю пройшла обстеження, розпочалося лікування. Це були ін’єкції, які вводили в різні ділянки шкіри голови. Використовували лише закордонні препарати, адже в нас таких просто не виробляють.

Ці ін’єкції спрямовані на те, щоб пригнічувати місцевий імунітет. Фактично імунітет пані К. сприймав її волосяний фолікул, як чужорідне тіло і викидав його. Ми це виправляли. За одну процедуру робили дуже багато вколювань. Скажу чесно, це трохи болючі відчуття, адже анестезії немає. Додому жінка брала спеціальні мазі та спреї. Вона виконувала усі мої настанови. Казала, що якщо це не допоможе, більше ніколи не буде пробувати повернути своє волосся. Як лікар, не могла її підвести, - зауважує Ольга Тугарова.

Коли героїня розповіді побачила, що на голові починають з’являтися перші пасма волосся, її щастю не було меж. Тому вона продовжила лікування. Щомісяця, а потім уже і раз на два місяці зустрічалися з Ольгою Тугаровою.

- Багато чого залежало і залежить від її емоційного стану. Якісний сон, спокійний ритм життя та уникнення стресів – фактори, які сприяють одужанню. Ми вводили ін’єкції в різні ділянки, аби волосся з’являлося рівномірно. Востаннє вона була на прийомі в серпні. Уже розчісує своє, хоч  ще і коротеньке волосся, - ділиться пані Ольга.

Збирається у перукарню – робити зачіску

Лікар зауважує, що при виконанні всіх рекомендацій наша героїня забуде про свою проблему. Без провокуючого фактору – сильного стресу, приміром, випадати волосся не буде.

- За рік часу, відколи спілкуємося, ми вже стали, наче рідними, - продовжує лікар. – Моя пацієнтка на сьомому небі від щастя. Уже ходить всюди без перуки. Волосся відросло більше, ніж на останньому фото. Вона повірила у себе і в те, що мрії збувається. А це так чудово! Це унікальний випадок у моїй практиці. Я ще такого не бачила, але рада, що впоралася.

Як зарадити випадінню та доглядати за волоссям у холодну пору

Трихолог Ольга Тугарова порадила, як доглядати за своїм волоссям, аби воно завжди виглядало неперевершено.

Перш за все, у кожної людини волосся випадає, і це нормально. Питання в іншому: скільки і як часто? Для цього потрібно завітати до лікаря. Після огляду трихоскопом, якщо очевидні порушення, спеціаліст скерує на обстеження. І лише після того розроблятиме тактику лікування.

- Що стосується догляду в холодну пору, варто визначити, який саме у вас тип волосся. Відповідно до нього, і купувати засоби догляду. Якщо у вас сухе волосся, то треба обирати шампуні, які будуть його зволожувати. Якщо воно жирне – обирайте засоби спеціально для такого типу, - рекомендує фахівець. – Крім того, після кожного миття використовуйте кондиціонер, а раз чи двічі на тиждень робіть маску.

На прилавках магазинів часто можна зустріти шампуні проти випадіння волосся. За словами Ольги Тугарової, це просто вдалий маркетинговий хід і не більше. Шампуні проблему облисіння чи випадіння не вирішують! Адже вони не здатні так глибоко проникнути в шкіру. Не займайтеся самолікуванням – зверніться до лікаря!

 

ДОВІДКА

Лікар приймає у другій міській поліклініці. Контактний номер телефону - 098-740-50-89.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Сергей Васильев

    Що роблять "журналісти" 20Хвилин, коли немає про що писати? Правильно - пишуть новини по другому колу))))

    Світлана reply Сергей Васильев

    Часто по третьому чи четвертому ))!
  • тарас

    брехня це все хай вилікує хоч одного лисого знаєте кого
  • Тарас

    Хаха, в неї що кожні два місяці відростає волосся?
  • Зоряна

    Ця новина вже була !
    20хв заробляє так на рекламі ?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:00 Погіршення погоди на Тернопільщині може призвести до збільшення кількості аварій — поліція 11:32 Померла 6-місячна дівчинка, яка у лютому постраждала в аварії на Підволочиському шосе 10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up