Василь Феленчак: «Ми хочемо, щоб люди прийшли на концерт одні, а вийшли іншими»

Василь Феленчак: «Ми хочемо, щоб люди прийшли на концерт одні, а вийшли іншими»
Цей рік став ювілейним не лише для муніципального Галицького камерного оркестру, а й для його художнього керівника. Василю Феленчаку 20 березня виповнилося 70 років!

Муніципальний Галицький камерний оркестр знають багато тернополян. Музикантів можна часто бачити на різних урочистих подіях міста, майданчиках фестивалів, відкриттях виставок. На їхніх концертах можна почути композиції Вівальді, Баха, Моцарта, Чайковського, Лисенка, Барвінського, Бортнянського, Гайворонського, Самійленка. А глядачі просто зачаровані програмами «Музика світового кіно», «Перлини світової музики», «Таємниці різдвяних мелодій».

З нагоди свого 25-річного ювілею оркестр зіграв для тернополян  святковий концерт у неділю, 19 березня, в Українському домі «Перемога». 

Грають для тих, хто у дорозі

Особливо оркестр відомий своїм різдвяним проектом «Для тих, хто в дорозі». Вже багато років поспіль 8 січня можна почути світові новорічні та різдвяні хіти у залі очікування тернопільського залізничного вокзалу.

Відео дня

- Добрі справи також заразні, як і погані, - каже начальник управління культури міськради Олександр Смик. – Такі ж концерти тепер організовують у Дніпрі, Херсоні, Миколаєві, Києві, Харкові. Але ми були першими!

До речі, саме Олександр Смик є ініціатором такої ідеї, зауважує заслужений журналіст України, традиційний ведучий програм оркестру Михайло Зубик.

- Ця програма була дуже добре продумана і чудово прижилася у Тернополі, - каже пан Зубик. - І я думаю, що ще не один пасажир з різних куточків України послухає програму колективу у наступні роки.

Призначення – служити людям

За 25 років склад оркестру змінювався, був незмінним лише його художній керівник та диригент, член Асоціації діячів естрадного мистецтва України,  народний артист України Василь Феленчак. 

До речі, цей рік став ювілейним не лише для оркестру, а й для його керівника. Василю Феленчаку 20 березня виповнилося 70 років!

- Наше призначення - служити людям, виховувати в них людяність і любов до музики, - каже пан Феленчак. - Ми хочемо, щоб люди прийшли на концерт одні, послухали музику і вийшли іншими - відпочилими, з новими силами до життя. Це завдання музики. Якщо таке виходить, отже, ми на правильному шляху. І судячи з того, як відгукуються наші слухачі, я можу сміливо сказати: пишаюся тим, що наше місто має такий оркестр.

Муніципальний оркестр виховав багато талановитих кадрів, які продовжують працювати в інших містах України і за кордоном, продовжує Василь Феленчак. Колектив популяризує у Тернополі українську та іноземну музику, має хороший репертуар, брав участь у різних фестивалях як у Європі, так і в Україні. Бібліотека камерного оркестру налічує близько 800 творів. Колектив зіграв понад 1500 концертів у Тернополі та області, а також для офіційних делегацій Японії, Китаю, Німеччини, Польщі, Бельгії, США, Аргентини, Латвії, Естонії, що перебували в Україні. Гастролювали музиканти у Німеччині, Франції, Югославії, Польщі, Угорщині, Словенії.

Народився разом із незалежністю

- Народився оркестр тоді, коли народилася наша держава – у 1991 році при Палаці культури Тернопільського виробничого об’єднання «Ватра», - розповідає Василь Феленчак. - Я зібрав музикантів і сказав: «Ви маєте грати, вести людей за собою». І ми це зробили. За 25 років ми досить близько познайомилися з Європою. Дали концерти для багатьох закордонних делегацій, які приїжджали до нашого міста на початку становляення нашої держави. Нас приймали дуже тепло. Навіть на 15 днів запросили у Японію, але, на жаль, забракло однієї печатки на певному рівні, щоб ми могли виїхати. Нас добре знають у Польщі. У 2005-му році нас єдиних із Західної України запросили взяти участь у прощі, присвяченій блаженній пам'яті Папи Римського Івана Павла ІІ у Кракові.

Муніципальний Галицький камерний оркестр щомісяця проводить концерт для жителів міста.

- У майбутньому постараємось робити ще більше і ще частіше виступати з концертами для тернополян, - каже Василь Феленчак. - Я вдячний, що ми маємо можливість займатися своєю справою.

Цікава співпраця

Великий поштовх до створення репертуару та програмних концертів дала співпраця оркестру з професором народним артистом Ростиславом Бабичем, додає пан Феленчак.

- Дуже велику роботу ми провели з нашим побратимом поетом Олегом Германом, - каже він. -  Поезія та музика поєднали нас у творчий тандем. Разом ми репрезентували духовно-мистецькі проекти «Хресне сходження», «Свята мелодія Різдва», «Мета життя земного – наблизитись до Бога», «Христос воскрес – воскресне Україна». А також літературно-мистецький вечір для молоді «Під музику Вівальді», літературно-мистецьке дійство з нагоди 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка «Читаю Шевченка, і лячно мені. У кожному слові – теперішні дні». Вечори, присвячені пам’яті патріарха Йосипа Сліпого, Івана Франка, Степана Рудницького.

До речі, у «Перемозі» днями можна було побачити виставку світлин Михайла Бенча «Галицький камерний» - про історію колективу. А також експозицію афіш оркестру за різні роки його діяльності. 

ДОВІДКА

З історії оркестру

2003 рік — рішенням сесії міської ради Тернополя Галицький камерний оркестр отримав статус Муніципального

 2004 рік — участь у фестивалі культурної спадщини «Мистецтво Європейської вулиці» у польському Тарнуві

2005 — участь у прощі, присвяченій блаженній пам’яті Папи Римського Івана Павла II у Кракові

2007 рік — отримання звання лауреата Першого Всеукраїнського фестивалю академічного мистецтва «Синкопа… Слово... Па-де-де...» в Києві.

2008 рік — виступ на III міжнародному фестивалі духовної музики «Кременецькі вечори Ave Maria».

 2009 рік — оркестр став володарем Гран-прі Міжнародного фестивалю «Закарпатський едельвейс» в Ужгороді.  

За останній час до знакових моментів в історії колективу додались участь у зустрічі з Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом, відкритті у Тернополі виставки полотен Івана Марчука, репрезентації краю «Благословенне Тернопілля», яка відбувала 14 лютого цього року у Києві. 

За інф. Муніципального Галицького камерного оркестру

 

 

.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up