З теплою посмішкою та сльозами на очах тернополянка Надія Шумліч згадує свою першу випічку, яку готувала разом з покійною бабусею. Жінка каже, що саме ці моменти привили їй любов до кондитерської справи.
Історію власниці домашньої кондитерської читайте у матеріалі з серії "20 хвилин" "Я успішна".
— Я завжди кажу, що любов до випічки у мене від бабусі. Хоча її вже багато років немає з нами, мені здається, що вона завжди зі мною, коли берусь за випічку. Ще коли я була маленькою просто обожнювала допомагати їй на кухні особливо у передвеликодній період, — розповідає Надія Шумліч.
Професійно "кондитеркою" жінка займається близько двох років. Вона каже, що у кожен з тортів вкладає лише найсвітліші думки та побажання. Бо саме так робити будь-яку роботу вчила бабуся.
Про свою справу пані Надія розповідає з особливим захопленням. Каже, що навіть фізична втома не забирає любові до того, що робить.
— Бабуся казала, що коли ти вкладаєш у справу душу та любов, то і результат буде вдалим. Рідну людину завжди згадую зі сльозами і спогади тільки хороші. Бо у неї було особливе трепетне відчуття до випічки, особливо до хліба, паски. Мені здається, лише старші люди вміли так цінувати їжу, — каже жінка. — Бабуся померла у Передвеликодній час. Напередодні вона мені сниться і розказує як ми маємо все готувати з нею і каже: “Не забудь помолитись перед початком”. І ця фраза досі зі мною.
Цього року жінка спекла понад 200 пасочок і щоразу роботу починала з молитви. Так, як і вчила її бабуся.
Наразі пані Надія працює вдома. Але зізнається: мріє про власну кондитерську.
— Я починала готувати змалку. Як розповідала, з бабусею. Потім, так, як багато господинь, вдома пекла щось для рідних. А далі почала пригощати друзів. Зараз дивлюсь на перші роботи і думаю: хто міг в мене їх замовляти? Але це все досвід: недоспані ночі, перегляд рецептів, спроби зробити щось власне, — ділиться співрозмовниця.
За освітою жінка вчитель-філолог. Жодної кондитерської освіти не здобувала. Але любов до тортів виявилась такою сильною, що жінка називає її любов’ю всього життя і зараз в іншій професії себе не бачить.
— Зізнаюсь, я ніколи не думала, що ця справа стане для мене основним заробітком, але в цьому я завдячую своїм друзям. Вони завжди мене підштовхували впред. Весь час хочеться дізнатись щось нове. І це теж, напевно, в мене від бабусі. Коли ми разом готували класичні торти “Спартак”, “Наполеон”, вона хотіла постійно додати щось нове. От і я ніколи не готую усе строго за рецептом. Завжди проявляю щось творче, — каже Надія.
У Надії Шумліч 11-річна донечка. І жінка каже, що вона вже допомагає мамі на кухні. Захоплення кондитеркою прявляється вже у таких юних роках.
— Вона починає зі мною пекти, цікавиться вже цією справою. Коли іде в гості і там хтось готує торт, погляд у неї вже професійний. Я цим дуже тішусь і знаю, що можу предати ту любов, яку отримала від бабусі своїй донечці, — говорить жінка. — За підтримку я дякую і своєму чоловікові. Якби не він, я б напевно сама не змогла стільки стигнути. На п’ять тортів іде не один кілограм масла. Це все треба принести в руках. Він цим всім займається і я жартома кажу, що у нас “сімейний підряд”. Коли я допізна затримуюсь на кухні ніколи немає такого, щоб він пішов спати. І нехай до випікання він не долучиться, його присутність і підтримка дуже багато означають. Це для мене все.
Найбільше у роботі жінка любить передавати торти для замовників. Каже: бачити задоволені їх обличчя особливий вид натхнення.
— Ця робота познайомила мене з безліччю цікавих людей. Кожен з них індивідуальний і кожен торт теж. В кожен торт вкладаєш душу, і, повірте, він мені навіть сниться, — каже майстриня.
Як говорить кондитерка, у “гарячий” сезон вона може готувати і по п’ять-шість тортів за день.
— Звісно, зазвичай на декор йде дуже багато часу, його я теж стараюсь робити сама, але на брак часу я не жаліюсь, — розповідає жінка. — Бували і випадки, коли доводилось переробляти замовлення. Пригадую,якось влітку торт “потік”, поки доїхав до замовників. Нічого, на ранок зготувала ще один, відвеезли і все добре.
Секрет успіху від Надії Шумліч простий: підтримка. Вона каже, що успішною жінка може бути лише, коли має надійну опору. Тоді і ніч стане днем і усе вдається якнайкраще.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 13 від 27 березня 2024
Читати номер
Natalya Kravchuk Tsibrinska
Надія Вижиковська reply Natalya Kravchuk Tsibrinska
Заяць Любов
Надія Вижиковська reply Заяць Любов
Ірина Ціх
Надія Вижиковська reply Ірина Ціх
Виктория Зубкова