З теплою посмішкою та сльозами на очах тернополянка Надія Шумліч згадує свою першу випічку, яку готувала разом з покійною бабусею. Жінка каже, що саме ці моменти привили їй любов до кондитерської справи.
Історію власниці домашньої кондитерської читайте у матеріалі з серії "20 хвилин" "Я успішна".
— Я завжди кажу, що любов до випічки у мене від бабусі. Хоча її вже багато років немає з нами, мені здається, що вона завжди зі мною, коли берусь за випічку. Ще коли я була маленькою просто обожнювала допомагати їй на кухні особливо у передвеликодній період, — розповідає Надія Шумліч.
Професійно "кондитеркою" жінка займається близько двох років. Вона каже, що у кожен з тортів вкладає лише найсвітліші думки та побажання. Бо саме так робити будь-яку роботу вчила бабуся.
Про свою справу пані Надія розповідає з особливим захопленням. Каже, що навіть фізична втома не забирає любові до того, що робить.
— Бабуся казала, що коли ти вкладаєш у справу душу та любов, то і результат буде вдалим. Рідну людину завжди згадую зі сльозами і спогади тільки хороші. Бо у неї було особливе трепетне відчуття до випічки, особливо до хліба, паски. Мені здається, лише старші люди вміли так цінувати їжу, — каже жінка. — Бабуся померла у Передвеликодній час. Напередодні вона мені сниться і розказує як ми маємо все готувати з нею і каже: “Не забудь помолитись перед початком”. І ця фраза досі зі мною.
Цього року жінка спекла понад 200 пасочок і щоразу роботу починала з молитви. Так, як і вчила її бабуся.
Наразі пані Надія працює вдома. Але зізнається: мріє про власну кондитерську.
— Я починала готувати змалку. Як розповідала, з бабусею. Потім, так, як багато господинь, вдома пекла щось для рідних. А далі почала пригощати друзів. Зараз дивлюсь на перші роботи і думаю: хто міг в мене їх замовляти? Але це все досвід: недоспані ночі, перегляд рецептів, спроби зробити щось власне, — ділиться співрозмовниця.
За освітою жінка вчитель-філолог. Жодної кондитерської освіти не здобувала. Але любов до тортів виявилась такою сильною, що жінка називає її любов’ю всього життя і зараз в іншій професії себе не бачить.
— Зізнаюсь, я ніколи не думала, що ця справа стане для мене основним заробітком, але в цьому я завдячую своїм друзям. Вони завжди мене підштовхували впред. Весь час хочеться дізнатись щось нове. І це теж, напевно, в мене від бабусі. Коли ми разом готували класичні торти “Спартак”, “Наполеон”, вона хотіла постійно додати щось нове. От і я ніколи не готую усе строго за рецептом. Завжди проявляю щось творче, — каже Надія.
У Надії Шумліч 11-річна донечка. І жінка каже, що вона вже допомагає мамі на кухні. Захоплення кондитеркою прявляється вже у таких юних роках.
— Вона починає зі мною пекти, цікавиться вже цією справою. Коли іде в гості і там хтось готує торт, погляд у неї вже професійний. Я цим дуже тішусь і знаю, що можу предати ту любов, яку отримала від бабусі своїй донечці, — говорить жінка. — За підтримку я дякую і своєму чоловікові. Якби не він, я б напевно сама не змогла стільки стигнути. На п’ять тортів іде не один кілограм масла. Це все треба принести в руках. Він цим всім займається і я жартома кажу, що у нас “сімейний підряд”. Коли я допізна затримуюсь на кухні ніколи немає такого, щоб він пішов спати. І нехай до випікання він не долучиться, його присутність і підтримка дуже багато означають. Це для мене все.
Найбільше у роботі жінка любить передавати торти для замовників. Каже: бачити задоволені їх обличчя особливий вид натхнення.
— Ця робота познайомила мене з безліччю цікавих людей. Кожен з них індивідуальний і кожен торт теж. В кожен торт вкладаєш душу, і, повірте, він мені навіть сниться, — каже майстриня.
Як говорить кондитерка, у “гарячий” сезон вона може готувати і по п’ять-шість тортів за день.
— Звісно, зазвичай на декор йде дуже багато часу, його я теж стараюсь робити сама, але на брак часу я не жаліюсь, — розповідає жінка. — Бували і випадки, коли доводилось переробляти замовлення. Пригадую,якось влітку торт “потік”, поки доїхав до замовників. Нічого, на ранок зготувала ще один, відвеезли і все добре.
Секрет успіху від Надії Шумліч простий: підтримка. Вона каже, що успішною жінка може бути лише, коли має надійну опору. Тоді і ніч стане днем і усе вдається якнайкраще.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 19 від 7 травня 2025
Читати номер