Як вибрати найкращі сухофрукти

Як вибрати найкращі сухофрукти

Кажуть, що найкраща сушеня – від бабусь на базарі. Дехто переконаний, що вона має бути зморщеною, почорнілою і в пилюці, але це не зовсім так. Господиням і в домашніх умовах вдається висушити чистенькі яблука світло-золотистого кольору

Якісні сухофрукти мають бути пружними та еластичними, а не пересушеними чи липкими. Вони не повинні злипатися, коли їх стиснути, не повинні містити домішок землі, гілок, листя, металу, не мають бути підгнилими, підгорілими, без шкідників, їхніх личинок чи лялечок – це вимоги для сухофруктів усіх видів і сортів.

- Коли купуєте сухофрукти, насамперед потрібно звертати увагу на їхній колір, - радить інженер відділу стандартизації ДП „Тернопільстандартметрологія” Орися Дмитренко. - Вони не повиннні бути надто яскравими, бо це сушений продукт, а під час сушіння фрукти набувають тьмяного забарвлення. Яскраві кольори свідчать про те, що ці фрукти оброблені сірчаним ангідритом. Якщо бачите дуже яскраві абрикоси чи дуже прозорий виноград, це має насторожити, бо такі фрукти містять багато хімії. Також я застерегла б від купівлі блискучих сухофруктів, бо вони можуть бути змащені гліцерином чи навіть замочені в оліях невідомого походження. Тому перед вживанням сухофрукти обов’язково потрібно промити у проточній воді, а ще краще замочити на 15 хвилин.

Сушений фрукт не повинен бути дуже м’яким – останнє свідчить, що його зберігають при підвищеній вологості. Може з’являтися невластивий, сторонній запах. Такі сушені фрукти купувати не варто.

Відео дня

– Коли купуєте фасований продукт, є більша ймовірність натрапити на фрукти з меншою кількістю хімії, - зазначає Орися Дмитренко. - Якщо їх виготовили з використанням консерванту, на упаковці у переліку складників обов’язково має бути зазначено такий компонент, як сірчаний ангідрид або харчова добавка Е220.

Інший варіант – купити домашні сухофрукти у бабусь на ринку.

Узяв вентилятор від комбайна

Пані Люба з Тернополя продає на Центральному ринку сушені яблука і грушки. Каже, що сушить їх на вулиці в холодку. Має фрукти аж до нового врожаю. Жінка готує з них вітамінний узвар. А найсмачнішим він буває, коли дати різних фруктів потрохи – і яблук, і грушок, і сливок. Навіть дає жменю шипшини. Продає літрову банку сушені за 20 грн.

У пана Ярослава з Білої сушеня дешевша. За 12 гривень можна купити літрову банку сушених яблук. Яблука гарні на вигляд, світло-золотавого кольору. Чоловік розповідає, що для сушіння сам сконструював удома шафу.

- Пам’ятаєте, як колись хліб возили – він лежав на решітках, які виймали і вставляли в пази на стінках машини? За таким же принципом і я зробив свою шафу – є пази, в які вставляю решітки з яблуками, - розповідає чоловік. - На найменшу конфорку ставлю бляху, вмикаю її наполовину, тож газу багато не йде, тепле повітря від неї йде до шафи, куди пристосував вентилятор від комбайна. Я колись працював комбайнером, то від комбайна лишився хіба вентилятор. Він невеликий, працює від трансформатора на 12 вольт, жене повітря на всі дев’ять решіток, а далі по трубі, яка прямує у витяжку, виходить вологе повітря. Спочатку, Коли всі решітки зі свіжими фруктами, треба часу, щоб підсохли, а потім процес пришвидшується - тільки встигай переставляти решітки.

Висушені яблука чоловік складає в бідон, щоб мухи не їли і не було молі. Також сушить грушки. Каже, що дички сушити краще, ніж домашні фрукти, бо вони сохнуть швидше.

Але і на ринку також треба бути уважними. Загальне правило щодо сушених фруктів - чим менше людина втручається в процес сушіння, тим кращим виходить продукт. Ідеальний варіант – це урюк, коли абрикоси сохнуть на дереві.

- Інколи на базарі кажуть, що сушили фрукти в печі, тому вони такі темні, але хороший сухофрукт не повинен мати горілого запаху і такого ж присмаку, - продовжує Орися Дмитренко. - Смак і запах у сушені має бути властивий фруктам цього виду. Для оброблених фруктів допускається легкий запах сірчаного ангідриду. Інші сторонні смаки і запахи не дозволені, наприклад запах нафтопродуктів. Це свідчить, що їх зберігали неправильно.

Головне - колір

Фрукти певного сорту мають чітко визначені стандарти за кольором. Так, абрикоси сорту екстра мають бути однорідного кольору, яскраво-оранжеві. У вищого сорту колір може бути від світло-жовтого до помаранчево-червоного, плоди можуть мати місця, які відрізняються кольором від основного. Допускаються домішки плодів іншого кольору, які належать до інших сортів – для вищого 5%, для першого – 7%, для столового сорту – без обмежень.

Оброблені персики мають бути однорідними – від світло-жовтого до світло-коричневого і з темнішим відтінком у місцях виймання кісточки. Для столового сорту – від світло-коричневого до коричневого. Необроблені персики вищим сортом не можуть бути, тільки першого і столового. На колір вони темно-коричневі з бурим відтінком у місцях виймання кісточки.

Вишня вищого і першого сорту повинна мати колір від темно-вишневого до чорного з вишневим відтінком, глянцевий блиск. Першого сорту – чорно-бурий відтінок, столовий – повністю чорно-бурий.

Сливи мають бути однорідного кольору, сорт екстра - чорного з синюватим відтінком кольору, глянцеві. Допускається коричневий відтінок для певних сортів. Для вищого сорту – від чорного до темно-коричневого, для першого - від чорного до буровато-коричневого. Столовий – від чорного до світло-коричневого.

Лише чорнослив має термін придатності – шість місяців, для інших сухофруктів термін придатності – рік. Зберігатися вони мають при температурі +5-20С і відносній вологості повітря не більше 70%.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up