Які вишиванки тернополяни одягнули на свято? Дивіться підбірку з соцмереж

Які вишиванки тернополяни одягнули на свято? Дивіться підбірку з соцмереж
  • Щороку у третій четвер травня у світі відзначають Всесвітній день вишиванки. Чимало жителів міста з нагоди свята одягнули вишиті сорочки. Соцмережі рясніють світлинами!
  • Тернополяни діляться не лише кадрами у вишиванці, але й улюбленими родинними фото.
  • Переглядайте нашу підбірку, а також надсилайте у коментарях власні фотографії.

Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала Леся Воронюк з Чернівецького університету імені Юрія Федьковича. Спершу її підтримали студенти та викладачі факультету, на якому дівчина навчалась. Згодом така ініціатива сподобалась освітянам й у інших містах. А опісля поширилась по всій Україні. Упродовж наступних років до свята долучилась діаспора за кордоном.

Для тернополян День вишиванки особливий. На вулицях міста можна побачити чимало людей, які одягнули сорочку. У час повномасштабної війни, що триває більше року, вишиванка – це символ нескореності, єднання та відтворення національних традицій. Тільки єдиний народ може здолати ворога! «20 хвилин» підготували добірку, як містяни святкують цю дату і вітають одне одного.

Опублікувала фото у вишитій сорочці завідувачка пологового відділення Тернопільського обласного клінічного перинатального центру «Мати і дитина» Тетяна Небесьо.

Відео дня

Вітає друзів з Днем вишиванки й співачка тернопільського гурту Bugs & Bunny Мар’яна Гордій.

– Вишиванка – це ідентифікатор мене і кожного як Українця та Українки, як сакральний код незламної нації, як могутній оберіг! У кожному вишитому хрестику — доля, а кольори й візерунки передають світогляд кожного. Люблю, поважаю і бережу своє — Українське! – коментує допис Мар'яна Головко.

Оприлюднила патріотичні світлини громадська діячка та журналістка Тетяна Тарасенко.

Також нове фото з’явилось у профілі волонтерки та народної майстрині Тетяни Семенець.

– Сьогодні День вишиванки!  Унікальність української вишиванки не лише в розмаїтті узорів та технік, а й у тому, що більшість українок уміють вишивати і можуть власноруч створити цей оберіг! Я теж умію вишивати, і не лише нитками, а й бісером. І на цьому відео використані вишиванки, які я вишила власноруч. Колись українських дівчаток з п’ятирічного віку привчали складати собі скриню із приданим. І тому традицію рукоділля передавали від матері до доньки! Передаваймо й далі це вміння щоб продовжити традиції поколінь і автентичність української нації! Пишаюсь що я українка! – такий трепетний допис написала підприємиця Ольга Навроцька.

Архівною світлиною у вишиванці поділився й голова фонду «Майбутнє сиріт» Andriy Nazarenko.

Оприлюднила фото у вишиваній сорочці журналістка і депутатка Світлана Гуменна.

– Святий обов'язок сьогодні: 1. Одягти вишиванку, навіть якщо просто їздиш у справах. 2. Гарно у ній виглядати, навіть якщо тиждень тривають нічні тривоги і ти просто валишся з ніг (а шоб знали!) – ставити галочку? Що скажете? 3. Прозвітувати у соцмережах про виконання (спеціально заїхала в офіс MojaPolska). Тому що це наше. Це гарно. Це важливо для нас. Зі святом! – висловлюється викладачка Natalia Lobas.

Поділилися світлинами викладачі факультету філології і журналістики Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка.

– З святом Вишиванки!Від 90 - х до сьогодення! Наш спадок: донька і мама у сорочках, що перейшли від моєї бабусі, – розповіла волонтерка Наталія Орищак.

– З Днем вишиванки! Орнаменти й кольори, як ідентифікація наших братів й сестер за багато кілометрів від дому. Тепер вже всі переконалися — #вишиванка це наш генетичний код.  Вишиванка – одяг вільних Незалежних людей, як із давніх-давен, символ нескореності. Реалії сьогодення показують, що наша найбільша та найвідповідальніша цінність – бути Українцем. Вишиванка другий національний прапор: згуртовує, додає віри в нашу Перемогу і наповнює неймовірною силою духу і тіла, які Українці готові віддати за волю і за свою Україну. Й скоро той величний день Перемоги і святкувати ми його будемо звичайно ж у святкових Українських вишиванках. А зараз дякую всім хто стоїть та тримає Українські небо й землю! Слава нашим хоробрим воїнам. Слава Україні! – пише депутатка з Тернополя Людмила Марченко.

– З Днем Вишиванки! Нація існує доки береже й шанує свою історію, мову та культуру! – вітає тернополян зі святом волонтерка Maya Yurckevych.

А Ви сьогодні у вишиванці? Пишіть у коментарях і додавайте власні фото.

 

Читайте також: 

Як у Центрі Тернополя дефілювали у вишиванках. Шукайте себе на фото!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач46

    Краса і розмаїття наших українських вишиванок вражає.

    У них код нації, родини

    Слава нашої України

    Це найкращий оберіг

    Лиш би всяк носити зміг.

    СЛАВА УКРАЇНІ!

keyboard_arrow_up