З травами, цибулею та навіть пивом: тернополянка Надія Шушайло створює незвичайні солодощі

З травами, цибулею та навіть пивом: тернополянка Надія Шушайло створює незвичайні солодощі
  • Знайомтеся, це тернополянка Надія Шушайло. За фахом дівчина – економістка, а ось за покликом душі – кондитер.
  • Вже чотири роки поспіль вона створює корисні авторські цукерки, в яких поєднує незвичайні смаки.
  • Як все вдається та чи з першого разу – читайте у нашому матеріалі.  

Якби років з 10 тому Надії Шушайло сказали, що кондитерка стане не просто її хобі, а справою всього життя, вона точно не повірила б. Дівчина розповідає, з дитинства більше часу приділяла хендмейду, а ось кулінарія завжди залишалася поза її увагою. У родині смачно готувала мама, тато та тітка. Тож, присутність нашої героїні на кухні була не обов’язковою.

— Приготування їжі ніколи не було моїм захопленням. Якщо мені доводилося щось готувати, то я надавала перевагу простим і корисним стравам. Наприклад, це міг бути салат та каша. А ось весь свій вільний час я готова була віддавати хендмейду. Брала ляльки, робила заміри і шила з тканини вбрання. У підлітковому віці взагалі перешивала собі якийсь одяг, робила гарні вишивки, — каже пані Надія.

Відео дня

Що не можна купити — варто створити

Надія Шушайло завжди обожнювала солодощі. Шоколадні цукерки, зефіри могла з’їдати цілими пакуваннями. За кілька років надмірне вживання цукру позначилося на її здоров’ї. Тож, вона вирішила серйозно переглянути свій раціон і зробити акцент на правильному харчуванні.

— Мені складно давалися мінімальні фізичні навантаження. Одразу відчувала біль в ногах та руках. Я розуміла, солодощі – моя слабкість. Як я не намагалася від них відмовитися, але мені було максимально складно. Це все супроводжувалося додатковими зривами. Але зараз я розумію, то все було через неулюблену роботу, внутрішні непорозуміння. Бо здається, що можеш з’їсти цукерку і вже не так відчуваєш той стрес, — згадує тернополянка.

Вперше про виготовлення корисних солодощів вона замислилася у декретній відпустці. Часу вдома вистачало для самоосвіти – переглядала статті кондитерів, шукала інформацію на тематичних сайтах. Розпочинала з випічки, де менше калорій, а потім захопилася виготовленням цукерок із натуральних складників.

— Це були звичайні вироби з чорного шоколаду, соняшникового насіння та кави. Родині моє хобі здавалося дивним. Вони не вважали, що з цього щось вийде, що це хтось буде їсти чи купувати. Перші схвальні відгуки про свої солодощі почула від дівчат з курсів шиття. Ми після заняття робили собі чаювання і тоді я розповіла, що ось маю таку ідею. А через кілька занять принесла вироби. Дівчатам сподобалося, а згодом організаторка курсів попросила зробити вироби до Дня народження. І це була для мене мотивація не здаватися, — каже дівчина.

Робити з любов’ю та користю

За чотири роки плідної роботи Надія Шушайло створила кілька боксів авторських цукерок. Одні з найвідоміших серед тернополян – «Кутя», «Борщ» та «Дівчата». Кожна цукерка, кожен бокс має свою історію.

— Перші і знакові для мене – «Дівчата». У тій коробочці я «зібрала» своїх знайомих та подружок. Наприклад, знайома з курсів шиття Марина – така тендітна, ніжна, романтична. Тому цукерку з її іменем я наповнила вершками та полуницею. Моя подруга Ірина має кручене волосся, своєрідне заспокійливе для мене. У складі цукерки є м’ята, а зовні я зробила завидки, — розповідає тернополянка. — У цукерці «Для Наді» я взагалі поєднала темне пиво, гарбузові цукати, грейпфрут з твердим сиром Белпер та чорним шоколадом. На перший погляд здається, що це щось нереальне. Але воно дуже смачне.

Надія Шушайло зізнається, за свої 32 роки ніколи не готувала борщ. Натомість вона має своє бачення цієї страви і втілила його в цукерках.

— У цьому наборі дев’ять цукерок і кожна з них має інгредієнт борщу. Одна цукерка з буряком та морквою, інша – з квасолею. Як я то роблю? Відварила квасолю, зробила з неї пюре, додала вершків, шоколад і вийшла така ніжна, трюфельна основа. Також у моїй голові був дисонанс, як поєднати цибулю та шоколад. Та потім згадала про карамелізовану цибулю, яку подають в ресторанах до різних сирів, — каже дівчина. — Насправді, все не так легко, як я розповідаю. Адже замало мати рецепт чи уявлення. Треба відпрацювати всі пропорції, смаки. Варто врахувати, що не кожен сорт цибулі чи буряку підійде для приготування цукерок. Це все важливі нюанси.

Найголовніше у цукерках – якість продуктів. Зі слів пані Надії, вона надає перевагу крафтовим виробникам. Тішиться тим, що більшість продуктів вдається закуповувати саме в українців. Таким чином ще й підтримує своїх колег.

— Ще на початку кондитерської справи я познайомилася з жителькою Запоріжжя, яка мала власну сироварню. Сири виготовляла разом з чоловіком і це було щось неймовірне. Дуже насичений, нетиповий для магазинного продукту смак. Він по-особливому розкривається у цукерці. Також для домашніх солодощів використовую сезонні продукти. І ніякого рафінованого цукру. Його можна замінити медом або солодкий присмак дає фрукт чи ягода, — запевняє тернополянка.

Всі свої вироби готує на власній кухні. Їх у Надії замовляють як для свят, так і для продажу у кав’ярні. Наразі дівчина має кілька домовленостей. Вона мріє про відкриття власної майстерні, де зможе не лише готувати цукерки, а й приймати гостей, проводити затишні вечори з чаєм, кавою та солодощами.

Читайте також:

Я хочу дарувати людям щастя: переселенка з окупованої Херсонщини розвиває майстерню шоколаду

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • вася бик

    Молодець!!!

keyboard_arrow_up