Я хочу дарувати людям щастя: переселенка з окупованої Херсонщини розвиває майстерню шоколаду

Я хочу дарувати людям щастя: переселенка з окупованої Херсонщини розвиває майстерню шоколаду
  • Для української жінки не існує нічого неможливого! Це доводить переселенка з окупованого Скадовська, що на Херсонщині, Тетяна Гришко.
  • Попри страх жінка врятувала маму з рук окупантів. Вимолила, щоб випустили з хворою дитиною на підконтрольну територію України, а у невідомому Тернополі за кілька місяців відновила власну справу.
  • Про труднощі в окупації та створення шоколадних композицій у гостинному Тернополі – читайте в нашому матеріалі.

Родина військових як кістка у горлі

Тетяні Гришко, як і всім жителям тимчасово окупованої Херсонщини, боляче згадувати про події того 24 лютого. Той день розділив життя на «до» та «після», але вона все ж наважується розповісти… Як виявляється дівчина з родини військових. Наразі від російських загарбників нашу Україну захищає її батько, дядько та сестра.

– 24 лютого ми були вдома, у Скадовську. Нам зателефонувала мама і сказала: «Давайте їдьте. Вже все почалося, війна почалася». Я розуміла, що мама не жартує, адже вона живе ближче до кордону з тимчасово окупованим Кримом, у Каланчацькому районі. Вранці повз батьківського будинку почала їхати техніка без будь-якого маркування. А вже за кілька хвилин мама побачила зірки на прапорцях і все стало зрозуміло. А далі ми вже чули гучні вибухи. І хоча мама нас вмовляли швидко виїхати, але зробити це нереально з восьмимісячною дитиною та в повній паніці, – каже пані Тетяна.

Відео дня

Найбільше дівчина переймалася за маму, адже у перші ж хвилини вторгнення біля кордону розпочалася стрілянина. Українські військові намагалися стримати окупанта, який запирався на нашу землю без запрошення. А ось людям тільки залишалося сидіти в підвалах.

– Ми тільки заправили авто і повернулися додому. Було страшно і ми не розуміли, яка ситуація взагалі в нашому регіоні.  За кілька днів окупанти майже повністю заселилися у наш Скадовськ, вивісили свої прапори. Вони вимкнули сигнали повітряної тривоги і почали встановлювати свої порядки. Ми знали, що є у так званих списках окупантів, тому майже два місяці не їздили в інші населені пункти області. А ось у маминому селі місць дислокації окупантів не було, тож після двох місяців перебувань вдома, ми вирушили до неї, – пригадує жителька Скадовська.

І поки пані Тетяна разом із сім’єю облаштовували підвал у селі для можливого перебування на випадок обстрілів, кількість окупантів у рідному Скадовську тільки збільшувалася. Вже 15 травня на полицях магазинів були російські товари, а по місту плакати «Ми працюємо на благо росії».

Остання прогулянка біля моря у Скадовську. 23 лютого

– Від вибухів завмирало серце, а коли побачила всі ці товари і плакати у Скадовську, то просто розплакалася в магазині. Ми просто вийшли, приїхали додому і зрозуміли, нам треба їхати. Ми попередили маму, вона встигла якісь речі продати, якісь віддати і знайти людину, яка приглядає за будинком. Ми розуміли, що родині військових не місце в окупації. Речі зібрані, сідаємо в машину, щоб евакуюватися і тут нам за кілька хвилин телефонують і кажуть: «По вашу маму приїжджали окупанти, бо вона дружина військового». Ми просто з ними розминулися. Це якесь диво, що ми поїхали, – розповідає дівчина.

Я вимолила, щоб нас випустили

19 травня для родини Гришко став ковтком свіжого повітря після трьох місяців в окупації. Адже вони виїхали з першого разу та ще й за один день. А такі історії можна порахувати на пальцях, бо зазвичай окупанти любили потримати людей під обстрілами та морально тиснути. Зі слів Тетяни, врятував їх малий син Остап.

– У малого була висока температура, майже 40. Я дуже панікувала, адже дорога мала бути важкою, а син кволий. Ми наклеїли на авто написи діти, то хоча б на деяких блок-постах у нас не перевіряли речі. Всю дорогу ми читали молитву Псалом 90. Я думаю, якщо навіть до цього ми не сильно вірили в Бога, то під час виїзду тільки він нам допоміг. Бо ми були і під мінометами, і чого тільки не бачили по тій дорозі зі Скадовська до Запоріжжя, – каже дівчина.

Вже приїхавши на останній блок-пост окупантів у Василівці (Запорізька область) жителька Скадовська розуміла, черга велика. Жодних «пільг» для машин з дітьми немає. Тому вона вирішила взяти хворого сина руки і йти пішки до блок-посту, аби вмовити окупантів випустити їх сьогодні.

– Я розуміла, що не витримаю спати з хворим Остапом в машині, в полі. Я розуміла, що треба брати все у свої руки і йти благати. Мене не зупинила не відстань до блок-посту, не окупанти зі зброєю.  Я просто зі сльозами на очах підійшла до орків і кажу: «Пропустіть мене, будь ласка, у дитини температура». Він так глянув на мене і наказав створити окрему чергу з машин, де є діти. Ми були головними у цій черзі. Я так бігла до чоловіка з сином на руках, він побачив, швидко завів машину і ми сформували цю колону. Машин 100 мабуть було, – згадує Тетяна.

Мама Тетяни вивезла на собі медалі чоловіка, який захищає Україну на східному напрямку

А ось у «сіру зону» окупанти випускали по одній машини, аби вони не рухалися одна за одною. І традиційно кожну машину проводжали стріляниною. По дорозі окупанти розставляли шашки, міни. Тобто була ймовірність підірватися і не вижити.

– У той день був дощ, замість нормальної дороги суцільна багнюка. Ми так летіли на тій машині, її заносило постійно. Чоловік переймався, аби нікуди не наїхати і не підірватися. Ці мінометні обстріли нас взагалі лякали. Ми після 12 вже були на підконтрольній Україні території. Всі ридали і цілували нашу землю, – додає співрозмовниця.

Шоколад як порятунок від можливого безгрошів’я

З усіх можливих регіонів для більш-менш безпечного проживання переселенці зі Скадовська обирають наше Файне місто – Тернопіль. І як тільки пані Тетяна трохи ознайомлюється з містом, вона вирішує продовжити займатися власною справою – майстернею шоколаду «Шоколайф».

– Я коли перед виїздом з окупації збирала речі, то закинула в рюкзак і силіконові форми. Тоді подумала, невідомо де ми будемо і чи буде там робота. А так закуплю сировину, форми є і поступово буду робити шоколадні вироби на замовлення. У мене досвід майже три роки, – каже переселенка. – Ми інколи навіть жартуємо, що я вивезла мільйон доларів США у вигляді силіконових форм. Із сировиною проблем у мене взагалі немає, адже так склалося, що я завжди замовляла її в Тернополі. Так замовляла і мені надсилали у Скадовськ. То це навіть добре, що ми тут.

Майстриня працює з шоколадом високої якості. Переважно робить букети, звірів, різні форми. У пріоритеті білий, молочний та чорний шоколади. Інколи робить вироби різних кольорів. Вона каже, саме шоколад вже три роки надихає її та дозволяє втілювати бажане в реальність. А з чого все починалося?

– Я за освітою музикант і працювала в школі. То відчувала, що видихаюся. І мені хотілося робити щось таке, чого у нашому маленькому Скадовську нема. Тоді почала навчатися і розвиватися. Мені вдалося бути першою в Херсонській області, хто займався виробами з шоколаду. І мені це дуже подобається, – наголошує переселенка.

Як тільки малий Остап засинає, Тетяна перетворюється з просто мами на бізнесвумен і приступає до обробленням замовлень та їх виготовлення. Майстриня каже, розпочати все спочатку у Тернополі було лячно, але місцеві колеги її підтримали і навіть робили безкоштовну рекламу в соціальних мережах.

– У мене в Скадовську свої клієнти, люди мене знали. А тут я була розгублена. Я розуміла, що тут є дівчата, які цим займаються, і що конкурентів куди більше. Але дівчата мене підтримали, почали позначати мене у своїх історіях. Якось я натрапила на групу у Фейсбук «Тернопільські матусі» і вона мене врятувала. Там безкоштовно розмістили мій допис і саме звідти до мене почали звертатися місцеві і робити перші замовлення. Так, зараз я приймаю замовлення, але бажано його робити за тиждень, щоб в нових реаліях все встигнути, – наголошує вона.

Війна, постійні повітряні тривоги та відключення електроенергії не лякають дівчину. Вона впевнена, ми переможемо, а як тільки син піде у садочок, то мрія про відкриття власного закладу стане реальністю.

– Якби не шоколад, то я б здуріла в декреті. Тому навіть втомленою після цілого дня я йду працювати. Шоколад – це і моє натхнення, і мої ліки від всього, а особливо від поганих новин з дому. Мої вироби роблять людей щасливими, а це найголовніше. Це моя місія, особливо в такий тяжкий час, – завершує розмову Тетяна Гришко.

Читайте також:

В нас стріляли, але ми вижили… Історія переселенців з Херсонщини, які знайшли прихисток у Тернополі

Війна – не привід забувати про мрії! Як тернополянка ризикнула і розпочала бізнес за кошти держави

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Тетяна Гришко

    Я не знаю, чи тут так можна в коментарях робити🙏🏻
    (Раптом я порушу якісь правила, просто видаліть)

    Бачу дуже багато нових запитів на дружбу😍

    Але, робочі сторінки у нас в інстаграм: https://www.instagram.com/choco_llife

    Та телеграм: https://t.me/choco_llife

    ВСІМ дякуємо, за увагу та цікавість❤️
    І нехай у Вас все буде в шоколаді🍫❤️

  • Марія Ковальчук

    В невідомому для неї, а не для всіх.
  • Маряна Кулин

    Молода ,мама, Молодчинка,успіхів її у всіх починаннях,Скадовськ повернеться до України,а поки ви на вільній землі,живіть,займайтеся улюбленою справою,хай Господь вам помагає.

    Тетяна Гришко reply Маряна Кулин

    Маряна Кулин щиро дякуємо🙏🏻❤️
  • Руслан Украинец

    За бабло відпускають всіх і кругом і через кордони і в плав через моря навіть😂

    Руслан Украинец reply Руслан Украинец

    Татьяна Гришко всі ратуються як можуть нажаль з допомогою в евакуації в нашої влади то тільки піар а там помагае тільки везіння і гроші або повезло або ні і бідні люди проходять подвійну фільтрацію спочатку одних а потім інших і кому повезло то виезжають

    Тетяна Гришко reply Руслан Украинец

    Руслан Украинец дякуємо Богу за кожен вільний ковток повітря! Нас врятувала не вдача, а молитва🙏🏻 знаємо чудово історії знайомих хто їхав цим шляхом, та тих, хто так і не зміг чи не наважився. Знаємо дуже багато всього! Нажаль…
    З приводу плати за виїзд - на той час це практикувалось ще не так яскраво, як вже на початку осені. Але, ми готові були віддати останнє заради дитини. А Ви б зробили не так?!

    Руслан Украинец reply Руслан Украинец

    Татьяна Гришко і дякуйте богу що вам так повезло а багато е таких кому не повезло

    Тетяна Гришко reply Руслан Украинец

    Руслан Украинец шановний, особисто ми не платили за виїзд нічого!

    Руслан Украинец reply Руслан Украинец

    Оля Гумен самі прочитайте може щось зрозуміете

    Маряна Кулин reply Руслан Украинец

    Руслан Украинец Так,і ваших словах,є доля правди,я також,як би.не дай Бог прийшлося виїхати з окупованої території платила би,просила ,шукала сві методи.

    Olya Humen reply Руслан Украинец

    Руслан Украинец прочитайте статтю перш ніж ляпати дурню

keyboard_arrow_up