Як тернополяни організували «аукціон зустрічей» і кого продали за найбільшу суму

Як тернополяни організували «аукціон зустрічей» і кого продали за найбільшу суму
  • Музиканти, ведучі, волонтери, коміки, підприємці, блогери із кількатисячною аудиторією та представники ще безлічі професій вже взяли участь у благодійному аукціоні зустрічей «Побачимось in Тернопіль». Його у нашому місті започаткували друзі – Яна та Михайло. Перші «торги» в Instagram стартували наприкінці лютого.
  • За менш ніж місяць креативні тернополяни заробили на потреби ЗСУ солідну суму, та на цьому не зупиняються.
  • Більше про «лоти», відомих людей, яких запросили, і мету ініціативи – розповіли для «20 хвилин».

Ідея проводити «Аукціон побачень» (або зустрічей – називайте, як душа забажає) і так фінансово підтримувати наших Захисників, виникла у Коломиї. Місцеві активісти реалізували її на місцевому рівні у 2020 році. Згодом цей формат підтримки військових розлетівся по всій Україні, й у різних містах почали з’являтись нові регіональні осередки «Побачимось». Проєкт очолює коломиянин Олег Вишиванюк. У січні цьогоріч, оскільки повномасштабне вторгнення ворога триває, чоловік вирішив залучити до ініціативи більше людей. Так про неї випадково дізналась Яна Бриль з Тернополя.

– У волонтерський чат написала моя подруга, розповіла, що її знайомий шукає представників для своєї організації в обласних центрах, зокрема, й у нашому місті. Він хотів проводити невеликі локальні аукціони. Так я познайомилась з Олегом, який очолює організацію «Побачимось». З того моменту ми співпрацюємо. Тернопільська команда проєкту маленька, над ним працює двоє осіб, – каже дівчина.

Як відбуваються аукціони?

Суть «аукціонів зустрічей» максимально проста, розповідає співорганізатор Михайло Сулятицький. Вони з Яною шукають і попередньо домовляються з учасниками «Побачимось» – людьми, які чимось цікаві для інших, погодились взяти участь у «торгах» чи самі вийшли на контакт й проявили ініціативу. Від них потрібні лише фото і короткий опис про себе. Далі в соцмережі Instagram публікують допис про конкретну особистість. За добу «виставляють» на аукціон не більше 4-5 учасників. Під дописом у коментарях абсолютно всі охочі можуть торгуватись.

Відео дня

Люди залишають суму, яку готові виділити на потреби ЗСУ, в обмін на зустріч із тим, хто їм імпонує. Найменша ставка стартує від 200 гривень, а торг становить 100 гривень «зверху». Один лот, тобто допис про учасника, залишається на сторінці 5 днів.

тОрганізатори "аукціонів зустрічей" у Тернополі - Яна та Михайло

– Далі ми обираємо переможця. Ним стає той, хто залишив найбільший донат. Інколи, за умови, якщо під дописом розгоряються запальні торги, продовжуємо цей процес ще на 3-4 дні. Були деякі лоти, під якими люди потужно торгувалися, ми їх відтермінували і зібрали більше коштів для бійців. Від «аукціонів зустрічей» всі залишаються у виграші: ви платите за побачення з тим, хто вам імпонує, учасники отримують класні знайомства, а гроші йдуть для військових, – додає Михайло.

Перша учасниця "аукціону зустрічей", допис про яку опублікували 20 лютого

Крім аукціонів, час від часу організатори ініціативи публікують лінк на «банку», куди кошти можуть скинути ті, хто не має змоги вступити у торги чи не хоче брати участь в аукціоні, але бажає підтримати армію. Яна і Михайло переконані, що донати маленькими не бувають, кожна гривня важлива. Адже якщо 1000 тисяча людей пожертвує по гривні – за цю суму вийде щось суттєве! 

Коли у лютому «Побачимось» у Тернополі тільки запустили, його першими учасниками стали ті, з ким Яна і Михайло особисто товаришують, адже налагодити з ними комунікацію було найшвидше. Пощастило, що обоє мають велике коло різних знайомих. Адже Яна раніше організовувала масштабні проєкти, а Михайло донині працює ведучим на подіях.

Ступінь знаменитості людини, її робота чи вид діяльності не мають особливого значення для аукціону. Головне – аби ця особистість сподобалась містянам, і знайшовся хтось, хто би перекрив бодай мінімальну ставку, щоб з нею зустрітись. За словами Яни Бриль, найбільше часу йде саме на пошук таких цікавих людей і домовленість з ними.

Так виглядає сторінка проєкту в Інстаграмі

Один з «лотів» коштував 30 тисяч

Буває, що доводиться говорити зі 40-50 учасниками на день й уточнювати всі деталі проєкту. Хоча, додає дівчина, тепер стало набагато легше, бо мають наочні приклади «побачень» на своїй сторінці.

– У нас широкий вибір людей для зустрічей – від вуличних музикантів до блогерів та інфлюенсерів з аудиторією у понад 100 тисяч. Наприклад, активний гурт Red Side. Люди вже «купили» з нього всіх і кожного, – сміється співорганізатор Михайло Сулятицький. – А ще хлопці запропонували за донат продати шанс відвідати їхню репетицію, поринути у неймовірну музичну атмосферу. Так само відмічу вокаліста Ярослава Зембу із гурту Reiva. Музиканти не лише підтримали нашу ідею, але й у час війни співпрацюють з фондами, які допомагають ЗСУ. А загалом, можу з впевненістю сказати, що тернополяни сприйняли ідею позитивно і тепло. Інколи гортають Інстаграм і натрапляють на нашу сторінку «Побачимось in Тернопіль», пишуть, цікавляться, як взяти участь в аукціонах...

Гурт Red Side, який запропонував виставити на аукціон відвідини їхньої репетиції

Організатори також додають, що окрім жителів Тернополя, до їхньої ініціативи планують долучитись кілька гостей й з інших регіонів України. Зокрема, на зустріч з невідомим благодійником погодився Дмитрик Ернест – один з популярних українських стронгменів, Ігор Гутник (відомий під псевдонімом «Гоня»), який нещодавно виступав із концертом у креативному кластері «Na Пошті» і погодився стати новим «лотом» проєкту «Побачимось». А ще скоро на сторінці з’явиться допис про тернопільську стендап-команду «В активному пошуку». Хлопці перемогли в останньому телесезоні «Ліги сміху».

Співорганізатор «аукціону зустрічей» Михайло (справа) та співак Гоня. Фото зроблене у день, коли він погодився взяти участь у проєкті «Побачимось»

Запитуємо в Яни та Михайла, у скільки коштів обійшовся покупцю найдорожчий «лот». Цікаво, що за найбільшу ціну продали зустріч із Христиною Христенко – авторкою кількох книг, психотерапевткою і співачкою за сумісництвом. За неї у коментарях під дописом зав’язалась справжня боротьба, згадує Михайло. Суми пішли не просто у трьохзначних цифрах, а у валюті! Врешті, перемогла ставка у 850 доларів за «побачення» з Христиною. Це рекорд серед регіональних аукціонів «Побачимось», а ще друга найбільша за розміром ставка за час проведення аукціонів на всеукраїнському рівні з 2020-го.

Найдорожчий "лот", який продали за 850 доларів

Куди спрямовують кошти?

Усі філії проєкту «Побачимось» між собою незалежні, у кожного є власні часові рамки й особливості. Однак, локальні аукціони тісно пов’язані з головним всеукраїнським, адже працюють на єдину мету – закрити потреби військовиків 77-го батальйону 102 окремої бригади Сил територіальної оборони. Більшість виручених від «побачень» грошей витрачають на саме їхнє забезпечення. Приміром, каже тернополянин Михайло Сулятицький, за першу хвилю «аукціонів зустрічей» у минулому році їм гуртом вдалось зібрати 340 312 гривень. На офіційному акаунті проєкту (https://pobachymos.in.ua/) є усі фінансові звіти, правила участі, інформація про те, що придбали за цю суму, квитанції й фотографії.

Приміром, 66 778 гривень витратили на купівлю зарядної станції Eco Flow River із сонячною панеллю, семи матрасів з подушками та насосом, чотирьох газових комплектів, десятка потужних павербанків та інші вкрай необхідні речі, для 77 батальйону 102 бригади ТрО. Ще у 50 тисяч гривень обійшовся монокуляр для хлопців, а майже 7 тисяч пішло на нічний приціл. Ще 62 000 гривень організатори ініціативи пожертвували на іншу добру справу – закрили збір на дрони для 10-ї гірсько-штурмової бригади ЗСУ. За цю суму також закупили паливо, форму, плитоноски тощо.

Другий рік поспіль проєкт «Побачимось» діє саме задля забезпечення Захисників. Минулого року у Тернополі локальних аукціонів, на жаль, не проводили. Та ініціатива на повну стартувала з 20 лютого. І попри те, що Яна з Михайлом розвивають її менше ніж місяць, вона вже дала непогані результати.

Бажаємо Яні і Михайлу успіхів у розвитку їхньої справи!

– Ми наповнюємо нашу «банку» окремо. Вона розрахована на 100 тисяч гривень, і це наша ціль на найближчий час. Будемо збирати донати, допоки не закриємо її. Станом на 14 березня ми вже маємо 75 592 гривні! (тобто, всього за кілька тижнів «аукціони зустрічей» у Тернополі принесли для військових стільки коштів – прим.) Крім того, є ще кілька переможців, які ось-ось повинні скинути ставку за зустріч. Щодня додаються нові учасники, «торги» продовжуються, а під деякими з дописів суми вже по 2-3 тисячі гривень. Тому думаю, що ми швидко зберемо решту суми. А якщо матимемо ще учасників – відкриємо ще «банку» і почнемо все спочатку! – діляться планами друзі.

На завершення цікавимось, як креативним тернополянам вдається поєднувати і свою роботу, і волонтерство у «Побачимось». Яна Бриль каже, що комбінують з Михайлом ці дві справи завдяки підтримці одне одного і поділу обов’язків. А ще дуже допомагає розуміння того, для чого це роблять – проводять «аукціони зустрічей». Вони з Мішею хочуть докласти всі зусилля для пришвидшення Перемоги України і подолання спільного ворога. Це дає величезну мотивацію. «Інколи треба пожертвувати своїми справами, інколи – посидіти вночі, аби все організувати. Але це того варте! Це приносить тобі задоволення, адже потім бачиш віддачу людей», – говорить Яна наостанок.

Читайте також: На війну треба йти без «рожевих окулярів». Історія друзів, які вступили у «Гвардію наступу»

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up