Три роки жили лише на гречці: незвична історія родини з Тернопільщини

Три роки жили лише на гречці: незвична історія родини з Тернопільщини
  • Іван Безушко  вже 17 років працює сільським головою у відомому на Тернопільщині туристичному селі Нирків. 
  •  Але попри свою непросту роботу чоловік став вегетеріанцем, і навіть три роки був на сироїдінні. Підтримує його спосіб життя і сім'я. 
  • Чоловік розповідає, що три роки вони з дружиною були сироїдами, а зараз так звикли до веганського харчування і нізащо від нього би не відмовились. Більше - у інтерв'ю.

- До того, щоб я і моя сім'я змінили свій спосіб життя, нас підштовхнув досить серйозний випадок, - розповідає Іван Безушко. - Сім років тому захворів син. Це неабияк нас перелякало. Тому ми разом вирішили взятись за своє харчування. Та шукали різні способи лікування. Заради дитини ми перейшли на сироїдіння. Але такий вибір більш пов’язаний із духовними практиками. Ми вирішили очищуватись словом: чисті думки, чисті слова, чиста їжа. Принцип очищення людини як особистості.  

Пан Іван каже, що майже три роки вони вживали у їжу лише пророслу гречку та салат. Підтримували такий режим і діти.

- Це була проросла, перебита блендером гречка. Звісно, з різними приправами: сирою цибулею, морквою. Ми трішки підігрівали її і робили досхочу овочів та фруктів. Вдома постійно були кошики яблук, особливо зимою, - говорить він. 

Відео дня

"Я і не хочу того м'яса"

 

Іван Безушко розповідає про сімейні звички у харчуванні.

- Щороку, замість відпустки ми з дружиною їздили в Швецію на збір ягід, - продовжує розповідь пан Іван. - Після того, як повертались, ми купували свиню, яку сім'єю з'їдали за зиму. Наступного року ми закупляли рибу, здебільшого скумбрію і хек. І воно за ті зими так набридало, що ми вже не могли дивитись на це. І вже на третій рік нам підійшло сироїдіння. 

Чоловік каже, що відмовитись від м'яса було не складно. І навіть на важких роботах  вже під час харчування на сироїдінні, сім'я почала почувати себе краще, ніж до того. За цей час зникли гіпертонія, стенокардія та інші захворювання. Від 2013-го року ніхто у сім'ї не хворів простудами та ГРВІ. Лише зараз пан Іван захворів коронавірусом. Проте це він пов'язує із своєю роботою, адже постійно доводиться перебувати серед людей. 

Знайомі та друзі сім'ї спочатку дивувались, але перед рішенням про перехід на сироїдство. Дехто погоджувався, але згодом - здавався, каже чоловік.

Як виглядав раціон

- Коли ми були на сироїдстві: вечері у мене не було взагалі. Це могла бути тепла вода і все. Води треба пити достатньо. І зараз я день починаю із двох склянок теплої води. Взимку сніданок і обід – це проросла, перебита блендером гречка. Обід – такий самий. Так, це досить одноманітна їжа, але це мій вибір.

Чоловік каже, що спочатку відчував голод, але від звичної їжі його сім’я відмовлялась поступово: спочатку- від хліба, потім – від молочних продуктів. І так перейшли лише на гречку.

- Зараз мій раціон змінився. Сьогодні я снідав супом із сочевиці, - продовжує чоловік. – Обід – каша з салатом. Я прислухаюсь до свого організму, навчився відчувати чого мені хочеться і що мені може бути шкідливим.

Про алкоголь і мови не може бути. Під час сироїдіння сім’я не вживала навіть чай. Лише вода. Відмовились і від цукру, згодом практично відмовились від меду.

Як пророщувати гречку

Рецептом корисної пророщеної гречки Іван Безушко поділився з нашими читачами.

- Ви купуєте зелену гречку, заливаєте її на півгодини водою, - каже чоловік. - Потім воду зливаєте і добре промиваєте. Залишаєте її на добу приблизно, якщо тепло, то вона проростає ще швидше. Потім додаєте трішки води і перебиваєте блендером. І можна додавати будь-які овочі: моркву, цибулю. Потім - робите будь-який салат. 

Пророщенная гречка - польза и вред

Згодом пан Іван вирішив дозволити собі інколи шматочок сиру. Веганське харчування - це вживання каш та салатів. 

Чоловік відкрив ще один "фірмовий рецепт", який підходить для веганів: суп із сочевиці.

- Чистите картоплю, окремо варите гриби, бажано білі, - каже чоловік. - Соцевицю підварюєте окремо та додаєте до грибів. Перебиваєте на блендері. Додаєте вартену картоплю, зелень до смаку, олію, цибульку. Це фантастична, ресторанна їжа. Сочевиця дуже підкреслює витончений смак грибів. 

"Живе слово" читає щоранку 

Пан Безушко змалку захоплюється історією та філософією, багато читає.

- Читаю Ніцше, Шопенгауера, Андре Муруа  сучасного філософа Ігоря Каганця, - каже він. - Мій мозок хотів розвитку, хотів думати більше від інших. Знання - це дуже важливо. 

Активний пан Іван і у соцмережах.

- Я вже досить довго веду блог у Facebook. Маю понад тисячу друзів, і це ті, яким справді цікаво те, що я пишу. Усі мої дописи – це філософія, психологія, історія… Одні з найновіших під назвами: «Кожна людина є творцем майбутнього», «Мов слово, щоб я тебе побачив. Сократ». Ви коли почитаєте мій Facebook ви зрозумієте, хто я є. Навіть мене захоплює моя сторінка, уявіть собі (посміхається - прим. ред.).  От мені приємно читати речі зі змістом. І людям це приємно, бо людям цього бракує зараз, - каже він.

Також сім'я кожен день починає із духовної практики з гарними словами. 

- Є такий лікар Володимир Філатович. Він лікує "живим словом", - говорить Іван Безушко. - Це набір слів, матриці. Наприклад так: "Славними, добрими, ясними, світлими, сонячними, яскравими зірками палаючими..." от так починається один із таких коротеньких віршів, які наповнюють день такими добрими і світлими думками. 

"Маю свій сад"

У Івана Безушка біля будинку власний сад, у якому понад 20 сортів винограду, абрикоси, ожина, малина, сливи, понад сто горіхів. 

- Це все вирощене натурально, все живе, - каже чоловік. - Про жоден авітаміноз і мови не може бути. 

Чоловік каже, що дуже любить своє село і не уявляє себе без спілкування з людьми. Саме тому односельчани обрали його головою сільради. 

- Головне моє кредо в роботі з людьми: «Вислухати. Тактовно повести себе». Я ніколи не підвищую голос на людей, стараюсь допомогти. І коли ти так спілкуєшся з людьми, то і самому жити приємніше, - завершує співрозмовник. 

 

Коментар дієтолога

“Не всім підходить і треба плавний перехід”

Мар’яна Лебідь, дієтолог, нутриціолог

Сироїдство – це одна з цікавих систем харчування. Інколи її відносять навіть до моментів лікування. Є такі терапії. Є багато моментів, які варто врахувати, якщо ви вирішили стати сироїдом. Важливе місце проживання людини. У нас є літо і зима. Тому, залежно від сезону, холодні продукти без термічної обробки можуть у нас містити велику кількість пестицидів, які не є корисними для організму. Взимку організм витрачає більше енергії для термозберігання, відповідно, через холодну їжу людина може себе погано почувати. У теплих країнах сироїдства дотримуватись набагато легше.

Далі. До сироїдства потрібно переходити плавно. Спочатку потрібно продукти піддавати меншій термічній обробці, а потім вже забирати її. Якщо перехід буде різким – це нашкодить травній системі.

Коли людина переходить на сироїдіння – вона отримує відчуття легкості, вона може вилікувати організм від певних хвороб. Також перед тим, як почати сироїдіння варто пройти обстеження у лікаря, адже при наявності деяких хвороб, воно категорично заборонено.

Щодо користі пророщених крупів, зокрема гречки – то вона беззаперечна. Коли відбувається пророщування, зернятко віддає усі найкращі мікроелементи паростку, і відповідно, він збагачений корисними речовинами. У пророщеному зернятку в 300 разів більше корисних речовин, ніж у звичайному. Її можна додавати до салатів, до гарнірів, використовувати у смузі.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Galia Balyk

    Брехня це все.Нічого проти преси не маю але людина повинна получати вітаміни і енергію від різноманітної їжі,.
  • Оксана

    Знаю цього чоловіка особисто,а також його сім'ю.Дуже хороші і позитивні люди!
  • Mykola Bohonok

    👍👍👍
  • Лілія Войнова

    М'ясо і риба проїлися,а гречка - ні?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up