Холодні макарони і сир низької якості – чим годують вихованців Тернопільської спецшколи

Холодні макарони і сир низької якості – чим годують вихованців Тернопільської спецшколи
  • Замість повноцінної вечері з котлетою – холодні макарони із сиром. Батьки учнів Тернопільської спеціальної загальноосвітньої школи нарікають на недотримання меню у навчальному закладі. 
  • Вони обурені і вимагають пояснень від керівництва, адже вважають це знущанням над дітьми, враховуючи їх вади. Чому відбулася заміна страв і хто відповідатиме за недотримання правил харчування – ми розібралися. 

Наразі на базі Тернопільської спеціальної загальноосвітньої школи функціонує 12 класів для дітей з особливими освітніми потребами. Щодня заклад відвідують понад 60 дітей, але через пік захворюваності на гостру респіраторну вірусну інфекцію, кількість відвідувачів знизилася до 40-45 учнів. 

Їли, що було!

Днями у соціальній мережі з’явився гнівний пост щодо недотримання правил харчування у Тернопільській спеціальній загальноосвітній школі. Автором допису є тернополянка Людмила Туркот, дві дитини якої навчаються у 6-Б класі. Жінка стверджує, без відома батьків та адміністрації навчального закладу 22 вересня внесли зміни у вечірні страви. 

– Ось так виглядає харчування у спецшколі міста Тернопіль. Відповідно до меню, діти на вечерю мали їсти макарони, котлету, салат з буряком, чай та хліб. А насправді нашим дітям дали холодні макарони з неякісним сиром. Побачивши фото, я одразу почала телефонувати керівниці закладу, але слухавку вона від мене так і не взяла. Через якийсь час вдалося з нею зв’язатися. І тоді я почула, що її взагалі не було на робочому місці, то вона і не знає, що відбувається у закладі. А потім вона мені сказала, що наша кухарка просто не встигла приготувати котлети. Тому діти їли, що було. Це як називається? – обурюється пані Людмила. 

Відео дня
Макарони з сиром, що їли діти на вечерю 22 вересня

Натомість, мати учня шостого класу Олеся Радчук наголошує, за нормальне харчування батьки вже борються протягом шести років, але жодних змін не прослідковують. І це попри те, що якісне харчування є вкрай важливим для дітей з особливими освітніми потребами.

– Страви, що видають дітям, обов’язково мають відповідати меню. Також для них важливо, аби їжу подавали теплою. Бо це особливі діти, і їм важко їсти холодні макарони та ще й з хлібом. Більше того, це викликає проблеми зі шлунково-кишковим трактом. А потім дитина скаржиться на болі в животі, і я маю напічкувати її ліками, щоб вона не страждала від тих болей. Інколи передавали пряники, то навіть батьки не змогли їх розкусити, а що говорити про дітей? Ми вже неодноразово про це наголошували директорці, працівникам закладу. Пряники вони забрали, а ті макарони і досі продовжують запихати, – каже пані Олеся. 

Не встигла приготувати м’ясо

Аби дізнатися, чому 22 вересня дітям видали вечерю, що не відповідає затвердженому меню, ми звернулися до адміністрації навчального закладу. Зі слів директорки Лариси Акменс, це сталося через несвоєчасне постачання продуктів. 

– Коли я дізналася від батьків, що відбулися зміни в меню, одразу зателефонувала до кухарки і запитала причину. У відповідь почула, що вона не встигла приготувати котлети на вечерю. А все через те, що постачальник своєчасно не привіз до навчального закладу продукти харчування. Тоді я одразу звернулася до нашого постачальника з офіційним запитом. Постачальник не знімає з себе провину і зобов’язується у подальшому повідомляти про форс-мажорні обставини. Я також не знімаю з себе відповідальність і погоджуюсь, що маю більше контролювати процеси у школі. Візьму це до уваги і пропрацюємо з підлеглими всі питання, – каже пані Лариса.

Відповідь постачальника продуктів 

Переставляти страви в меню цілком можливо. Єдине – про це працівники кухні мають повідомляти адміністрацію навчального закладу. Через недосвідченість молода кухарка цього не зробила, а отже інформацію про інцидент директорка отримала від батьків. Так вона це пояснює.

– Переставляти страви з одного дня на інший не є грубим порушенням. Але перш, ніж це зробити, працівниця мала зателефонувати мені або заступниці і повідомити про це. Якщо б я дозволила, то спокійно можна готувати іншу страву і подавати дітям. Коли кухарка дізналася, що м’ясо не привезуть, вона робила все, аби діти не залишилися голодними, – розповідає Лариса Акменс. – Звичайно, у нас з нею була бесіда, я наголосила, що жодних самостійних змін у подальшій роботі бути не може. Вона мене зрозуміла. Але хочу наголосити, що такий випадок у нашому навчальному закладі вперше, і я більше не допущу, щоб сталося щось подібне.

Про неприємний інцидент, що стався у Тернопільській спеціальній загальноосвітній школі, вже знають і в управлінні освіти та науки. Начальниця відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти Ірина Сум наголошує, така неприємна ситуація у даному закладі вперше. 

– За організацію харчування у закладі освіти відповідає безпосередньо керівник цього закладу та медичний працівник. Якщо б це стосувалося калорійності страв чи харчове отруєння, то батьки б мали звертатися до Держпродспоживслужби, працівники якої здійснюють контроль за якістю продуктів і вже далі вирішували б це питання. Ми сподіваємося, таке більше не повторюватиметься, – розповіла пані Ірина. 

Харчування відповідає фінансуванню 

Що стосується коштів, то даний навчальний заклад знаходиться на фінансуванні Тернопільської міської ради. За офіційною інформацією директорки школи, гроші на харчування також виділяють з бюджету. 

– На сніданок та обід міська рада виділила 48 гривень на кожну особу. Також у нас є діти, які цілодобово знаходяться у закладі і харчуються чотири рази на день. На їх утримання міська рада виділила по 90 гривень на особу, – каже Лариса Акменс.

Приклад меню

Зауважимо, що порції у всіх школярів однакові. На суму впливає лише кількість прийомів їжі. Наприклад, у четвер, 22 вересня, триразове харчування на одну дитину обійшлося в 78 гривень: по 21 гривню за сніданок та вечерю та 36 гривень – обід. 

У сніданок на 21 гривню діти з’їли: молочну рисову кашу з маслом, напій кавовий. 

На обід, що обходиться у 36 гривень: салат з капустою та помідорами, суп картопляний з вермішеллю, рагу овочеве, напій фруктовий та хліб. 

На вечерю за 21 гривню: вермішель з сиром, компот з фруктами. Зауважимо, що вартість вечері, де мав бути ще й салат з бурячком, котлета, чай та хліб – аналогічна. 

– Виділених коштів вистачає, але я розумію, що меню потребує покращення. З цим питанням ми зверталися до міської ради. Але поки що нам не можуть виділити додаткових коштів. Спробуємо звернутися з цього приводу в грудні, коли постане питання за бюджет на 2023 рік, – каже Лариса Акменс.

Батьки наголошують, вони хочуть знати, що їдять їхні діти. Враховуючи те, що через інвалідність багато вихованців не говорять, то єдиний вихід з цієї ситуації – систематичний фотозвіт від класних керівників у батьківський чат. 

– Я переконана, що кожна мама має право знати про те, що їсть її дитина. Розумієте, є такі діти, яких привозять у понеділок і забирають в п’ятницю. Батьки мешкають в інших населених пунктах, і вони не можуть щодня їздити до закладу, аби подивитися, що їсть її дитина. Ми задоволені, що у нашому шостому класі ввели фотозвіт. Тільки завдяки йому я дізнаюся, чи дійсно мої діти їдять те, що вказали в меню. Ми, батьки, маємо контролювати все, бо це не той випадок, коли дитина прийде і скаже, що йому не дали вечері або обіду. Маємо постійно тримати руку на пульсі, – каже мама шестикласників Людмила Туркот. 

Приклад обіду за 26 вересня

Про те, що систематичний фотозвіт – гарна справа, підтверджує і директорка Тернопільської спеціальної загальноосвітньої школи. Тож, вирішили дослухатися до поради батьків. 

– Ми вже поговорили з класними керівниками і домовилися, що з понеділка, 26 вересня, вони надсилатимуть у чати з батьками фотографії, де чітко видно, що будуть їсти діти на сніданок, обід та вечерю. Крім того, батьки матимуть повністю меню, тож зможуть порівняти, чи відповідає дійсності харчування. Ми готові до всіх пропозицій, ми раді, що батьки вносять корективи у харчування, – розповідає Лариса Акменс. 

Крім того, Лариса Акменс пообіцяла, що пропрацюють меню і віднині у харчуванні дітей буде менше страв з макаронами, запіканкою та галушками. Натомість додадуть більше різних круп та супів.

Читайте також:

Чи готові лікарні Тернополя вакцинувати дітей від ковіду з 5-річного віку?

У школах повертають масковий режим для учнів. Кількість хворих на ковід серед дітей росте

Коментарі (39)
  • Ростислав Гарасимчук

    Це все не на часі. В розпалі велике будівництво! Мільярди вливаються в Україну, але на армію і на все решта прості люди збирають!
  • марія дідюк

    А ви вечером подивіться як ідуть додому працівники кухонь. Шкіл , садочків, і закладів громадського харчквання
  • Lana Stor

    Бідні дітки , там мій братик вчиться , вчителі супер , і харчувався дуже добре мій братик
  • Таня Кажанчик

    Боже, а в нашій школі немає столової до цього часу. Скільки діти можуть жити на канапках??? Капєц просто

keyboard_arrow_up