Інколи уроки скорочують або вчаться з ліхтариками: як школи та садочки працюють без світла

Інколи уроки скорочують або вчаться з ліхтариками: як школи та садочки працюють без світла
  • На Тернопільщині продовжують діяти віялові відключення електроенергії. Причина – економія, адже значна частина електричної інфраструктури України пошкоджена внаслідок ракетних ударів.
  • Як навчальні та дошкільні заклади Тернополя справляються з відключеннями і чи впливає це на розклад уроків та заняття? Нашим журналістам розповіли керівники садочків та шкіл.

Аби дізнатися про ситуацію у навчальних закладах, журналісти «20 хвилин» звернулися до директорів п’яти шкіл, зокрема: №4, 7, 10, 13 та 24. Про кожну школу розповідаємо окремо.

Тернопільська спеціалізована школа І-III ступенів № 7 з поглибленим вивченням іноземних мов

Зі слів директорки навчального закладу Галини Костюк, під час навчального процесу вже неодноразово гасло світло у школі. Але це не привід відпускати учнів додому та давати їм весь матеріал на самовивчення.

Відео дня

– У нас є генератор на бензині, але він розрахований тільки на сховище. Ви можете собі уявити, якої потужності треба придбати генератор на всю школу? Зараз на вулиці темніє вже близько до 17:00, тому поки на вулиці день, то уроки вчителі проводять згідно з графіком. Складніше з другою зміною учнів, які навчають до 18:30. Тоді у школі вже темно і якщо ми знаємо, що віялове відключення припадає на темну пору доби, то скорочуємо уроки до 30 хвилин. Вчителі акцентують увагу тільки на новому матеріалі, не опитуючи школярів за попередній, – каже Галина Костюк.

Також у школі пробували проводити уроки в другу зміну з ліхтариками. Проте, це не варіант, адже погане освітлення негативно впливає як на зір дітей, так і вчителів. А як же отримують знання діти на дистанційці?

–  Так, як світло зникає, то під’єднатися до уроку в онлайн вони не можуть. Але наші вчителі дають дітям завдання наперед, а при першій же можливості надсилають їм повне роз’яснення. Вчителі намагаються пояснювати все, не сварити, бо зараз такий непростий час для всіх. Ми маємо підлаштуватися, знайти порозуміння, – додає директорка.

Куди складніше налагодити роботу шкільної їдальні, адже на кухні все працює від електричної енергії. Натомість вже вирішують питання з придбанням іншого обладнання.

– Це страшна мука для нас. Зараз розглядаємо варіант, аби хоча б частину техніки під’єднати до генератора, адже дітей маємо годувати смачною, теплою і свіжою їжею. Підприємці зараз шукають інвекторні плити, оскільки вони споживають менше електроенергії. Також рятують кухарів марміти, що дозволяють протягом кількох годин підтримувати температуру їжі після приготування. Але знаєте, ми розуміємо, що працюємо в умовах війни. І нам ще не так важко тут, як захисникам та захисницям на передовій. Тому, тримаємося, – розповіла співрозмовниця.

Тернопільська загальноосвітня школа № 24

А ось школа № 24 має два крила, що підключені до різної електричної мережі. Тож, одночасно все приміщення без електроенергії не залишається. А отже і освітній процес не переривається.

– Так, у нас школа велика, тому якщо у першому крилі немає світла, то ми просто просимо вчителів перейти на територію другого і вже там безпосередньо продовжити освітній процес. Місця в одному корпусі вистачає всім, враховуючи що наші діти від першого вересня навчаються у дві зміни, – каже директор школи Ігор Каразія.

Якщо ж світло вимкнули під час повітряної тривоги, коли діти знаходяться у сховищі, на такий випадок у закладі є генератор, тож ніхто не сидітиме у темряві.

 – Було вже таке, що під час повітряної тривоги вимкнули світло. Тоді за п’ять хвилин ми увімкнули генератор і все було нормально, вентиляція працювала. Батьки зазвичай не приходять за дітьми, адже знають, школа всім забезпечена, тому навчальний процес після тривоги продовжується, – додає пан Ігор.

Щодо їдальні, то кухарі намагаються встигати приготувати їжу, а також постійно працює буфет, де можна придбати смаколики та напої. 

Тернопільська загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів №4

Підлаштувалися під віялові відключення електроенергії і в школі №4. Зі слів директорки Наталі Левенець, не завжди буває просто, але зараз у такій ситуація вся Україна, тому треба звикати до нових умов і попри все давати дітям знання.

 – Намагаємося навчальний процес проводити у звичному режимі. Світло вимикають за графіком, тому якщо треба застосувати технічні засоби, то переносять на наступний урок. Є у нас генератор та ліхтарі на акумуляторах. Генератор розрахований тільки на сховище, а ліхтарі встановлені також у вбиральнях, при вході. Наші діти нормально ставляться до цього, адже у багатьох батьки зараз в ЗСУ і вони знають, що їм там гірше, ніж нам, – каже пані Наталя.

Щодо учнів, які навчаються дистанційно, то це старші класи. А вони вже навчені, як доопрацьовувати навчальний матеріал самостійно вдома.

 –  Один тиждень у нас дев’яті класи навчаються онлайн, а другий – 10 та 11 класи. Це діти дорослі, тому, якщо немає світла, їм вчителі дають матеріал на самоопрацювання. А як тільки світло поновлюють чи діти повертаються до школи, то вчителі встигають вичитувати ті уроки і все нормально. Як вся країна, так і ми. Тільки б не гірше було. Діти у нас розумники, навіть у сховищах, – додає директорка.

За необхідністю, кухарі приходять на роботу раніше, аби встигнути приготувати. Також є буфет, де можна придбати смаколики.

Тернопільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №13 імені Андрія Юркевича

Під час нашого звернення до даного закладу, в них як раз не було світла. Але зараз це вже не впливає на роботу школи і всі уроки проводяться, як і вказали в розкладі.

– У нас зараз немає світла, хоча за графіком мало б бути. Можливо щось змінили і нас не попередили або аварійне відключення. Але батареї в нас теплі, викладачі проводять уроки. Немає причин скасовувати чи переносити заняття, адже на вулиці день і в класах дітям все видно. Єдине – діти на дистанційному зараз не зможуть під’єднатися. Але нічого, ми все наздоженемо. Також вчителі дають випереджаючі завдання, –  розповідає Алла Вишневська, заступниця директора з навчально-виховної роботи (старша школа).

Школа забезпечена генератором, але його потужностей вистачає тільки на подання світло у сховище. Більше того, віялові відключення не впливають на групу продовженого дня. Єдине – якщо світло вимикають о 16:00, то батьків просять забрати дітей о 16:30. З їжею теж поки проблем не виникало, адже кухарі підлаштовуються під графік.

Тернопільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №10

Куди більше повезло учням та педагогам школи №10. Навчальний заклад знаходиться на одній електричній лінії зі стратегічними об’єктами міста, том жодних віялових відключень не було.

– Я завжди стукаю по дереву, коли кажу, що у нашому закладі жодного разу не вимикали світло. Діти навчаються з електроенергією, у теплі з інтернетом. Все у нас нормально. Здається, один раз не було світла, коли 10 жовтня країна-агресор завдала масових ракетних ударів. А потім вже з’явилися графіки відключень у Тернополі, але нас вони поки не торкнулися, – каже директор Андрій Газилишин.

На випадок зникнення світла школа забезпечена лампами на акумуляторах, що працюють протягом п’яти годин, зробили запас води. Також є базовий запас продуктів, які можна вживати без приготування.

А як із садочками?

Не менш важливе світло і для закладів дошкільної освіти. Адже діти потребують триразового харчування та тепла. Ми задзвонили у три садочки: №2, 12 та 20 і дізналися, як віялові відключення впливають на їх роботу.

Тернопільський дошкільний навчальний заклад №2 для дітей з вадами слуху і мови

Директорка закладу Надія Безкоровайна запевняє, віялові відключення майже не впливають на роботу садочка. Вже більш-менш підлаштувалися і можуть працювати, як раніше.

– Ми не просимо, аби батьки забирали дітей раніше, адже в цьому немає потреби. Один раз була складна ситуація – 10 жовтня. Тоді ми дзвонили і просили забрати дітей додому, бо кухарі не встигли приготувати їжу. Зараз ми маємо графік віялових відключень, якщо треба, то наші кухарі проходять раніше і готують сніданок та обід. А до вечері світло зазвичай відновлюють і вони без проблем нагодують дітей, – каже пані Надія.

Де перебувають діти під час повітряних тривог

У закладі встановили генератор, але його потужності розраховані виключно на укриття та роботу вентиляції. Відключення ніяк не впливає і на розклад занять, адже на вулиці не темна пора і вихователі встигають все провести. У закладі тепло. Зі слів Надії Безкоровайної, поки скарг від батьків не отримували.

Тернопільський дошкільний навчальний заклад №12

А ось вихованці та педагоги цього закладу взагалі не знають, що таке віялові відключення. Ситуацію поясню директорка Світлана Слободянюк.

— Справа в тому, що наш заклад знаходиться на одній електричній лінії із залізничним вокзалом. Тому світло у нас не вимикають. Наш заклад працює згідно з графіком. Тож батькам нема чого перейматися, — каже вона.

Єдиний раз, коли вихованці змушені були сидіти без електроенергії — 10 жовтня. Саме тоді країна-агресор завдала першого масового удару по енергетичній структурі України. 

Тернопільський дошкільний навчальний заклад №20

Справжнім порятунком для вихованців садочку №20 є газові плити. Тож, навіть під час довготривалого відключення електроенергії, вони нагодовані свіжою їжею.

— У нас справді всі плити працюють від блакитного палива. Тому нашим кухарям навіть раніше не треба приходити, щоб встигнути все приготувати. Крім того, маємо генератор, закупили кабель і під‘єднуємо до нього холодильники у разі віялових відключень. Завжди є запас води, тож наші діти голодними не залишаються, — каже директорка Марія Босюк.

Опалення у закладі централізоване. Не залежить від електроенергії, а ось як із щоденними заняттями?

— Всі заняття вихователі намагаються провести у першій половині дня. Тоді найкраще освітлення в групі. Після обіднього сну грають. Ми просимо батьків раніше забирати дітей, якщо віялові відключення підпадають на 16-18 годин. Щоб діти не сиділи з вихователем у темряві, — додає директорка.

Навчальні заклади доукомплектують

Під час спілкування деякі директори шкіл запевнили, що не всі навчальні заклади досі мають генератори. Але міська рада пообіцяла їм виправити ситуацію вже до Нового року. Про те, що міська рада планує закуповувати генератори, підтвердила і речниця Мар’яна Зварич.

– Після придбання генератори будуть розподілені відповідно до потреб на об’єкти критичної інфраструктури, у садки та школи. Генератори купують по програмі захисту населення і території Тернопільської міської територіальної громади від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Це проводиться з метою підготовки та успішного проходження зимового періоду і захисту цивільного населення, – розповіла пані Мар’яна. 

Заступниця міського голови Вікторія Остапчук пояснила, що здійснюється перерозподіл коштів по «Програмі захисту населення і території Тернопільської міської територіальної громади від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру» на суму 16 мільйонів 107,6 тисячі гривень та зменшуються видатки по заходах і роботах з територіальної оборони на суму 9 мільйонів 346,8 тисячі гривень і також спрямовуються на цю Програму.

Яку саме кількість генераторів закуплять та передадуть до шкіл, садочків – поки ще невідомо. 

Як бачимо, українська малеча та педагоги вже підлаштувалися до роботи у воєнний час, до графіків віялових відключень. Діти розуміють, що світло зникає не через забаганки електриків, а через проблеми, що завдає країна-агресор.

Читайте також:

З ліжками, проте без каналізації та вентиляції. Ми перевірили, які укриття у дитсадках Тернополя

Коментарі (1)
  • Гаврило Петровський

    Жалко дітей, ми ж розумієм що предмети після 7 класу в реальному житті не потрібні

keyboard_arrow_up