Каналізація, вентиляція та Wi-Fі: чи готові шкільні укриття Тернополя для дітей. Ми перевірили

Каналізація, вентиляція та Wi-Fі: чи готові шкільні укриття Тернополя для дітей. Ми перевірили

У Тернополі готують школи до роботи в офлайн режимі. Головна умова – наявні укриття з каналізацією, вентиляцією та місцями для розміщення. Комісія вже розпочала перевірку. У школах побували і ми.

Із 44 шкіл Тернопільської громади успішно пройшли перевірку поки що 15. В інших завершують ремонтні роботи, після чого комісія огляне приміщення і надасть дозвіл на роботу або ж чергові рекомендації на усунення недоліків.

Журналісти «RIA плюс» відвідали п’ять шкіл в місті і подивилися, як зараз виглядають укриття, чи безпечно там і чи створені належні умови для перебування дітей. Розкажемо про кожен заклад окремо.

Відео дня

Школа №18

Первинне укриття школи №18 складається з чотирьох великих кімнат. Тож під час повітряної тривоги туди може вміститись 400 осіб. У кожній з кімнат пофарбували підлогу, стіни, а також встановити місця для сидіння.

–  За короткий термін нам вдалось перетворити склад, де зберігали парти, шафи та книги на нормальне укриття. Ми запрошували фахівців, які встановити нам систему вентиляції, провели каналізацію та встановили вбиральні з рукомийниками. Окремо вирішили обладнати медичний кабінет, де розмістили аптечки з ліками, пляшки з водою та печивом. У разі поганого самопочуття є ліжко. Також вже вдалось встановити роутер, що дозволить дітям під час тривоги переглядати мультфільми на смартфонах. Можливо, ще купимо телевізор, щоб вмикати на випадок довгої тривоги, – каже директор школи Руслан Заброцький.

Мають ще закупити генератори, аби у випадку відсутності електроенергії, забезпечити приміщення світлом. Це дозволить уникнути паніки у дітей. Загалом на ремонт та обладнання витратили майже 600 тисяч гривень. Зі слів пана Руслана, роблять все заради комфорту і безпеки дітей.

– Ми не знаємо, що очікувати з першого вересня, тож готуємось до всіх варіантів. Наразі маємо 779 учнів, точно будемо вчитися у дві зміни. Плануємо, що початкова і старша школи навчатимуться у першу зміну, а середня – у другу. Так ми зможемо гарантувати, що місця в укритті вистачить всім. Чому так? Бо не хочемо, аби випускні класи мали прогалини у знаннях, а молодші ще й не звикли до шкільного життя. Маленьким треба увага вчителя, – каже він.

Під час останнього опитування 68% батьків учнів цього закладу  проголосували за очну форму навчання. Є також претенденти на домашню форму навчання. Це переважно ті школярі, які виїхали з країни через війну.

–  Якщо батьки хочуть тільки онлайн, то добре. У нас класи обладнані камерами, і дитина може просто слухати уроки, засвоювати матеріал і виконувати домашнє завдання. Якщо ми говоримо про сімейну форму, то тут відповідальність лягає на плечі батьків. Вчителі надають матеріал, а вже наприкінці семестру дитина має написати контрольні. Невдовзі ми побачимо, що треба допрацювати і на що зробити акцент, – додає пан Руслан.

У школі планують провести батьківські збори, під час яких батьки зможуть оглянути укриття та прийняти рішення щодо навчання дитини.

Школа №4

Сховище закладу налічує два входи/виходи, п’ять кімнат і розподілене на два крила, тобто на молодшу і старшу школи. Одночасно під час тривоги там можуть розмістити майже 700 осіб. Станом на 23 серпня, у сховищі ще тривають ремонтні роботи, та основна частина вже зроблена.

– Наші працівники разом з бригадою будівельників побілили стіни, замінили стару дерев’яну підлогу на бетонну, у деяких кімнатах поклали плитку. Зараз триває процес розмальовки стін та встановлення вентиляції. Також ми маємо один туалет для молодшої школи, а ось для старшої маємо поставити сьогодні чи завтра. У кожній кімнаті замінили лампи, а на випадок відсутності світла закупили спеціальні ліхтарики. У нашому сховищі два входи/виходи, тож одразу замінили двері на металеві. Роботи багато, але ми встигаємо все робити, – каже директорка школи Наталя Левенець.

Вчителі розмальовують стіни у сховищі

На підготовку укриття школа отримала від міськради 457 тисяч гривень. Зі слів пані Наталі, коштів вистачило, враховуючи ще й допомогу іноземних партнерів.

–  Нам з Польщі партнери надіслали 150 теплих пледів, аби діти не замерзли. Чекажмо на другу поставку. Вже придбали кулери з помпою, щоб під час тривоги діти могли пити водичку. Також, за рекомендаціями МОЗ України, зібрали аптечки, аби у разі поранення чи поганого самопочуття надати допомогу. У нас навіть буде одна кімната як кладова, де зберігатимуться всі необхідні речі. Ми не захотіли виносити в укриття старі меблі, тож закупили матеріали, а наші вчителі трудового навчання та інші працівники зробити власноруч нові лавочки. У одній кімнаті поставимо ліжка, аби по черзі діти відпочивали, якщо тривога затягнеться, – каже вона.

Підготували аптечки згідно з вимогами МОЗ України

У сховищі ще й розташована інклюзивно-ресурсна кімната, тож за бажанням дітки зможуть погратися або позайматися з педагогом. Школа №4 готується до різних форм навчання, зокрема і офлайн. Педагоги вже провели два опитування батьків. Понад 70% батьків проголосували за очне навчання. Однак дирекція закладу буде зважати ще і на безпекову ситуацію в регіоні.

Навчально-виховний комплекс «Школа-колегіум Патріарха Йосифа Сліпого»

Попри те, що за опитуванням батьків більшість ще не готова віддавати дітей до школи, керівництво НВК активно готує укриття. Зі слів директорки Марії Гуцал, приміщення має вісім маленьких кімнат і розраховане на 200 осіб.

– Тут раніше все заставили речами, ще якась стара холодильна камера стояла. То ми навіть не розуміли, як це впоратись до кінця серпня. Але об’єднались з батьками і почали прибирати. Все зайве викинули, побілили стіни, відмили підлогу, встановили лавки кольорові. Навіть довелося залучати архітектора, який нам показав, де прибрати вхід, а де навпаки розширити. Щоб дітям було комфортно заходити. Генератори не купували, але є спеціальні ліхтарики, що забезпечують приміщення світлом без електроенергії, – каже пані Марія.

Крім того, вдалося встановити вентиляцію з фільтрами, рекуператор та роутер. Марія Гуцал додає, цей рекуператор очищає та ще й підігріває повітря, тож діти не змерзнуть. Є санвузол, щоб за потреби діти не бігали на перший чи другий поверхи. І на все це витратили 460 тисяч гривень.

–  У нашому сховищі три входи і виходи, що дозволить уникати скупчення дітей під час повітряної тривоги. Наприклад, з третього поверху учні спускатимуться у сховище з приміщення, а учні першого і другого поверху – з вулиці, але на різні виходи. Це зручно для нас. Також з початку навчального року ми плануємо провести для дітей екскурсію, розповісти правила, щоб потім вони не злякалися і швидко реагували, – розповідає вона.

Щодо форми навчання, то заклад готовий працювати за змішаною, але все залежить від настроїв дітей та батьків. Наразі ще більшість батьків схиляться до онлайн навчання. Проте на кінець серпня заплановані батьківські збори, що можуть змінити ситуацію та думку.

Школа №10

А ось керівництво школи №10 первинне укриття облаштували у бібліотеці та спортивному залі. Зі слів директора Андрія Газилишина, це напівпідвальне приміщення і зараз роблять усе можливе, аби дітям було безпечно.

– У нашій школі немає глибоких підвальних приміщень, тому ми облаштували укриття у напівпідвальних залах. Вікна з вулиці закрили мішками з піском, а з середини – пластиковими дошками. Всі зайві речі прибрали, а стелажі з книжками просто накрили тканиною. Кімната, що менша за розмірами, – для молодшої школи, а більша – для інших учнів. Загалом має вміститися 176 дітей, але вже точне рішення очікуємо від комісії, – каже він.

Вентиляція, освітлення та каналізація – є все для комфорту дітей. Пан Андрій додає, навіть облаштували додаткову вбиральню та встановлюють роутер.

– У нас вбиральня знаходиться в метрі від виходу сховища, що є безпечно. За потреби діти з педагогом можуть вийти і сходити у туалет. Там також і рукомойники. Ми маємо до першого вересня закупити генератор, це дозволить залишатися зі світлом навіть під час перебоїв з електроенергією. Ми розуміємо, що роботи у нас ще багато, але працюємо, щоб встигнути і показати батькам нормальне первинне укриття, –розповідає він.

Так як більшість батьків розглядають варіант офлайн навчання, у класах планують зробити спільні тривожні валізи. Саме там будуть зібрані медикаменти, вода, печиво та базові речі кожної дитини. Вони одразу встановлюватимуть їх у сховищі, аби під час тривоги не витрачати час на перенесення.

– Ми ще маємо встановити двері на другий вихід, доробити сходи, встановити місця сидіння. Чекаємо комісію і зважатимемо на рекомендації. Школа отримала на обладнання укриття 200 тисяч гривень. І це не так багато, аби створити нормальні умови, – каже директор школи.

У закладі є 612 учнів, які хочуть вчитися офлайн і 170 – онлайн. Якщо кількість бажаючих відвідувати школу зросте, то розглядатимуть варіант змішаного навчання.

Школа №29

Як і передбачено вимогами, укриття має два входи-виходи.

Сховище розраховане на 600 дітей, тож коли школярі навчатимуться по пів класу, цього приміщення достатньо, кажуть у школі. Воно добре освітлене.  У залі для дітей стоять парти і лавки. У коридорі тепер є два туалети, раніше був один. На підлозі – бруківка.

– За кошти міського бюджету у нашому укритті вклали бруківку, встановили вентиляційну систему, облаштували другий туалет,  зробили ремонт, –  розповіла заступник директора школи Людмила Петренко. 

 

Воду і медикаменти ще потрібно закупити.

– Столи молодших класів ми вирішили заклеїти кольоровою плівкою, бо для них це один з елементів краще орієнтуватися і запам’ятати своє місце. Це класи закупляли самостійно, – зазначила педагог. – Стіни в нас поки що білі, можливо старшокласники захочуть прикрасити їх, ми запропонуємо їм таку можливість.

Які вимоги до шкільних укриттів

Напередодні перевірок Міністерство освіти та науки України спільно з ГУ ДСНС України розробили повний перелік рекомендацій щодо організації укриттів. 

Передусім, укриття мають розміщуватися у підвальному (підземному) приміщенні, на цокольному чи на першому поверсі навчального закладу. В останньому випадку – за умови забезпечення огороджувальними будівельними конструкціями.

Важливим є те, що укриття повинно розташовуватися у складі основної будівлі школи або у безпосередній близькості до закладу (до 100 м). У разі повітряної тривоги учні та вчителі повинні мати змогу якомога оперативніше дійти до нього.

Крім того, кожне сховище має бути забезпечене електрикою, штучним освітленням, системами водопроводу та каналізації. Якщо водопостачання та каналізації немає, то повинні бути окремі приміщення для встановлення виносних баків.

Сховище повинно мати не менше, ніж два евакуаційні виходи, один з яких може бути аварійним. Усі наявні отвори (крім дверних) необхідно закласти мішками з піском або ґрунтом, бетонними блоками, цегляною кладкою.

У державній службі з надзвичайних ситуацій наголошують, що обладнання укриттів розраховується на безперервне перебування людей впродовж не менше 48 годин. У зв'язку з цим такі приміщення обов'язково необхідно забезпечити місцями для сидіння (лежання). Можна використовувати наявні у закладі освіти стільці, лавки чи ліжка, спортивні мати, каремати.

Не варто забувати про ємності з питною водою, дві літри на особу на добу, контейнери для продуктів харчування, резервне штучне освітлення (електричні ліхтарі, свічки, гасові лампи) та електроживлення. Обов’язково педагоги повинні мати з собою вогнегасник та аптечки з базовими медикаментами. Рекомендують встановлювати у кожному сховищі роутери з інтернетом, що дозволить бути у курсі подій. 

У сховищі школи №4 розмістили інклюзивно-ресурсну кімнату, що дозволяє дітям якісно провести час

Тільки за умови дотримання всіх норм, директори шкіл отримують акти готовні від комісії. Зі слів начальниці управління освіти Тернопільської міської ради Ольги Похиляк, до понеділка, 29 серпня, комісія має перевірити всі школи громади.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Polina Daineha

    Правильно. Нехай готують, бо від цього залежить життя дітей

keyboard_arrow_up