Як вчасно «спіймати» рак молочної залози? На це та інші питання говоримо разом з мамологом «Оксфорд Медікал Тернопіль» (новини компаній)

Як вчасно «спіймати» рак молочної залози? На це та інші питання говоримо разом з мамологом «Оксфорд Медікал Тернопіль» (новини компаній)

Привабливість, жіночність, материнство – всі ці поняття асоціюються з молочною залозою, проте невід’ємною частиною краси є здоров’я – саме тому так важливо вчасно звертатись до лікарів-мамологів.

Запитайте себе: коли ви востаннє проводили обстеження грудей? Зробіть його зараз, не відкладаючи потім. Щороку в Україні понад 13 тисячам жінок ставлять діагноз «рак молочної залози» і близько 40 відсотків з них — на пізніх стадіях. Перевірте себе і будьте здорові!

Рак молочної залози добре діагностується та ефективно лікується, якщо його вдається виявити на ранній стадії. Своєчасна діагностика дозволяє зберігати життя і здоров'я багатьом пацієнткам.

Сьогодні ми побували в гостях та поспілкувались із лікарем онкохірургом-мамологом МЦ «Оксфорд Медікал Тернопіль» Назарко Лілією Романівною.

— Ліліє Романівно, почнемо з головного: коли і як часто потрібно звертатися до мамолога? Які симптоми мають насторожити жінку насамперед?

- Профілактичний огляд у лікаря-мамолога при відсутності обтяженого анамнезу, рекомендований усім жінкам.

Відвідування мамолога обов'язкове, якщо:

  • вас непокоїть біль у молочних залозах;
  • будь-які виділення із сосків; ви отримали травму грудей;
  • обмацуючи молочну залозу, ви помітили ущільнення;
  • відчули болючість пахвових лімфатичних вузлів;
  • одні груди стали помітно більшими за інші або змінили звичну форму;
  • ви годуєте грудьми, а молочні залози раптом стали болючими, припухли, температура тіла піднялася до 38 і більше градусів.

 Ці симптоми можуть свідчити про мастит, мастопатію, рак молочної залози, новоутворення та інші захворювання.

— Якими є сучасні методи діагностики захворювань молочних залоз?

— Жінкам віком від двадцяти до сорока років потрібно обов'язково проходити обстеження не рідше одного разу на два роки — робити УЗД молочних залоз, жінкам старше сорока років — один раз на два роки робити мамографію та УЗД молочних залоз щороку, а після 50-ти років щорічне проходження мамографії та УЗД молочних залоз. Також не забуваємо про те, що огляд у лікаря-мамолога теж є неодмінною складовою даного процесу обстеження. Сьогодні всі необхідні дослідження, які доповнюють одне одного, можна пройти в «Оксфорд Медікал Тернопіль» на обладнанні експертного класу Обстеження та встановлення діагнозу займе у вас мінімальний час.

— Які захворювання молочних залоз сьогодні зустрічаються найчастіше?

— Згідно з медичною статистикою, кожна третя жінка стикається з хворобами молочних залоз. Найчастіше це мастопатія, яку ще називають «фіброзно-кістозна хвороба». Мастопатія - це діагноз, який може передувати раку. Мені нерідко доводиться чути від пацієнтів: «Я спостерігаюсь з приводу мастопатії». Це докорінно неправильно. Мастопатію треба не спостерігати, а лікувати. І якщо бути точнішим – лікувати не саму мастопатію, а її причину – гормональні розлади в організмі жінки.

— Крім мастопатії, у жінок молодших 35 років часто зустрічається фіброаденома. Що таке фіброаденома молочної залози?

— Фіброаденома — це доброякісна пухлина молочної залози, одна з форм вузлової мастопатії. Причини утворення фіброаденом достеменно невідомі, проте ці пухлини є гормоночутлими та найбільш часто утворюються протягом репродуктивного віку жінки. Прощупується фіброаденома як щільне, безболісне утворення округлої форми, рухливе і пов'язане зі шкірою. Може мати розмір від 0,2-0,5 мм до 5-7 сантиметрів у діаметрі. Саме їх найчастіше виявляють у своїх грудях молоді жінки.

— Якщо не видаляти фіброаденому, які можуть бути наслідки?

— По-перше, фіброаденома є передраковим захворюванням, тому не варто ризикувати. По-друге, рішення щодо видалення фіброаденоми приймається спільно пацієнтом та лікуючим лікарем, адже завжди існує ризик злоякісного переродження пухлини.

— Чи правда, що рак молочних залоз настільки поширений?

Серед злоякісних новоутворень в структурі онкологічної захворюваності перше місце серед жінок займає рак молочної залози. Щороку в світі виявляють близько 2 мільйонів нових випадків раку молочної залози. Це означає, що кожна восьма жінка може потенційно захворіти раком молочної залози протягом свого життя.

— А розкажіть, будь ласка, на що потрібно звернути увагу перед плануванням візиту?

Симптомами, з якими звертаються жінки до мамолога, є біль в одній або обох молочних залозах, наявність ущільнень чи пухлиноподібних утворів, зміни контуру, форми молочної залози, виділення з сосків, втягнення соска, зміна кольору шкіри, наявність ділянок втягнення або вип’ячування. Варто зазначити, що на ранніх етапах свого розвитку рак молочної залози має повністю безсимптомний перебіг, тому єдиним варіантом його виявлення є вчасне звернення до лікарів.

— Як ви ставитеся до народних засобів лікування захворювань молочних залоз?

— Якщо йдеться про рак, то ставлюся негативно. Поки жінка ходить до різних цілителів, вона втрачає дорогоцінний час. Саме в даному випадку зволікання смерті подібне.

— Які рекомендації ви могли б надати жінкам?

— Найважливіше для мене та моїх колег — попередити, діагностувати початкові форми захворювань, насамперед рак молочної залози. Але в цьому мають бути зацікавлені й самі жінки, адже так нескладно взяти за правило разів у півроку відвідати гінеколога і щорічно — мамолога.  

В медичному центрі «Оксфорд Медікал» Ви можете пройти комплексне обстеження молочних залоз, діагностику та лікування передпухлинних та доброякісних захворювань, отримати якісну консультацію і рекомендації з приводу скринінгу, діагностики та лікування раку молочної залози.

 

Медичний центр «Оксфорд Медікал Тернопіль» працює щоденно без вихідних у центрі міста на вул.. С. Качали, 5 та на Східному масиві за адресою просп. С. Бандери, 41.

Для запису телефонуйте за номером (068) 752 52 52 чи (0352) 52 52 52.

Бережіть себе та будьте здорові!

Коментарі (2)
  • Анна Гунька

    Не всі мають змогу проходити обстеження в такій дорогій клініці. Гарна реклама! Чомусь де дешевше не напишуть.
  • Надія Чепурнова

    ++++++

keyboard_arrow_up