Як подолати хвилювання?

Як подолати хвилювання?
Авторська колонка Максима Скіпа, Школа молодого журналіста

Мабуть, кожен стикався з моментами, коли переповнює хвилювання і не дає тобі зробити щось дуже важливе.
З самого дитинства я мріяв стати великим футболістом із величезною кількістю фанів по всьому світу. Пов’язати своє життя з футболом мені не вдалось, але це не завадило мені любити цей спорт. Так от, мене запросили зіграти у шкільному чемпіонаті з міні-футболу. Передати словами мою радість неможливо, але, мабуть, мені було б краще відмовитись. Уже перед грою я помітив, що у мене трусяться руки і я сильно переживаю. Та мене це не зупинило і я про це нікому не сказав. Якщо коротко, то я серйозно зганьбився - навіть не дограв матч до кінця, а сам попросив мене замінити. Мені було важко навіть попасти по м’ячу, не говорячи вже про щось більше. Я узяв це собі близько до серця і навіть думав, що більше ніколи не гратиму у футбол знову.
Таке трапляється зі мною часто, як і з кожним, мабуть. Не тільки з тими, хто грає у футбол чи якісь інші види спорту. Яскравим прикладом є жах всіх одинадцятикласників - ЗНО. Ми боїмося цього іспиту, неначе монстра. Цілий рік ми готуємось із репетиторами, 10 років до цього ми вчили і все своє життя розмовляємо українською мовою, але все одно неймовірно боїмося цього екзамену. Я більш ніж упевнений, що якщо забрати від нас це бісове хвилювання, то кожен з нас склав би цей, у принципі, легкий предмет на відмінно. Але як позбутися цього хвилювання? Як побороти його?
Виявляється, що є декілька методів. Народний метод полягає у тому, що перед важливим моментом потрібно розігріти свої руки і ними робити собі масаж вух, а особливо мочок. Медики стверджують, що для того, щоб подолати паніку, слід повільно вдихнути, розслабивши руки. За час вдиху долічити до трьох. Цей метод посприяє підняттю рівня ендорфінів (гормони, які відповідають за відчуття задоволення). Повторивши цю вправу декілька разів, ви позбудетесь хвилювання чи паніки. Декому такий метод справді допомагає.
У психологів ж на це є безліч вирішень. Найбільше мені сподобався варіант з амулетом. Тобто перед важливою зустріччю чи виступом потрібно мати його з собою. Таким амулетом може бути що завгодно: від звичайного брелока на ключах, до «щасливих» шкарпеток.  Наявність цієї важливої для вас речі повинна заспокоїти та підтримати вас. Однак уся моя сутність відхиляє такий метод. Ключі я сам собі не довіряю носити тому, що я завжди їх гублю. А якщо навіть знайду «щасливі шкарпетки», то, вдягаючи їх при кожному хвилюванні, за місяць я побачу на них більше дірок, ніж у сітці футбольних воріт.
І все ж я зміг знайти метод, який мені допоміг. Потрібно уявити собі найгірший перебіг подій, що може статись у вашій ситуації. У моєму випадку – це програш у футбольному матчі. Якщо задуматись, то це не є такою бідою, через яку потрібно так перейматись. Програш – це прикро, але не більше. Також потрібно уявити собі всі моменти та дрібниці, які можуть піти не так. Це легко пояснити на прикладі виступу на сцені. Перед публікою стояти страшно, але, знову ж таки, це не виправданий страх. Уявіть себе на місті глядача: адже ви не ставитесь до людини, яка виступає, так прискіпливо і не звертаєте увагу на всі її помилки. Перед виступом потрібно зосередитись на своїх слабких місцях і вдосконалити їх. Якщо у вас проблеми з пам’яттю – повторіть свої слова, якщо проблема у страху перед публікою – не дивіться людям у вічі. При виступі на сцені знайдіть собі точку десь удалині, на якій ви сфокусуєтеся і вам не буде так страшно. Поганий виступ чи програний матч не загрожують вам смертю, а отже, не варто сильно брати це до серця. 
Тобто метод полягає в тому, що ти повинен сам себе налаштувати на те, що все буде добре, тобто буде так, як ти це зробиш. Ситуацію контролюєш тільки ти, і все залежить тільки від тебе. Якщо добре прочитаєш вірш чи заспіваєш пісню – тобі аплодуватиме весь зал, якщо добре складеш іспит – у тебе не буде проблем зі вступом у вищий навчальний заклад, якщо вдало зіграєш у футбольних матчах – у тебе будуть фани по всьому світу.
Зараз я можу з упевненістю сказати, що не боюсь ЗНО. Я упевнений у своїх силах і бажаю цього кожному, бажаю вам побороти свій страх. Адже страх – це те, що ми самі собі придумуємо.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up