Де у Тернополі можна підзарядити електромобіль та скільки це коштує (ІНТЕРАКТИВНА КАРТА)

Де у Тернополі можна підзарядити електромобіль та скільки це коштує (ІНТЕРАКТИВНА КАРТА)
  • У місті значно побільшало електромобілів. Чимало тернополян почали надавати перевагу більш екологічному транспорту.
  • Ми дізналися, де у Тернополі є станції для підзарядки електрокарів. Скільки коштує зарядка? 

За останні п'ять років у  Тернополі в десятки разів побільшало електромобілів. Якщо ще в першому півріччі 2017 року в сервісних центрах Тернопільщини зареєстрували  всього 12 електрокарів, то в той же період 2022-го, зважаючи на війну, реєстрацію пройшли вже 426, а це у понад 35 разів більше, аніж ще 5 років тому!

Читайте також:

На Тернопільщині суттєво виріс попит на електрокари. Чи вигідні у користуванні і які є нюанси?

Відео дня

Як підключити авто до станції

Принцип підзарядки автомобілів біля кожної станції подібний. В першу чергу потрібно встановити додаток, за допомогою якого можна керувати підзарядкою та розраховуватися. Зробити це можна відсканувавши QR-код, який розміщують на станціях.

Необхідно зареєструватися та поповнити свій рахунок.

Після цього можна під'єднати автомобіль та розпочати зарядку.

За допомогою мобільних додатків можна також перевіряти, чи є вільні конектори на станції, а також бачити актуальний тариф.

Більшість станцій мають стаціонарні кабелі для під'єднання автомобіля. Деякі мають лише розетки – кабель потрібно мати свій.

Де є станції та який тариф

На інтерактивній карті ми позначили зарядні станції, які працюють у місті. Натиснувши на мітку, виз можете побачити не лише адресу розташування, а і кількість портів та вартість підзарядки.

Деякі мобільні додатки дозволяють керувати зарядкими станціями лише власної мережі. Деякі ж, об'єднують станції різних мереж.

AE Charding

Посилання на додаток

Тут можна переглядати статус восьми станцій у місті. У додатку також можна переглянути, де знаходяться звичайні та шшвидку зарядки. Якщо порт зайнятий – можна переглянути відсоток зарядки під'єднаного автомобіля.

Тарифи 5,99 – 8,99 грн/кВт*год.

EcoFactor

Посилання на додаток

У додатку доступна інформація про сім електростанцій у місті. Це станції EcoFactor, Ampera, IONITY та Electro car.

Більшість станцій мають тариф 7,99 грн за кВт*год. Потужніші станції мають тариф 11,99 грн за кВт*год.

TOKA

Посилання на додаток

Тут можна бачити статус лише зарядних станцій ТОКА. У Тернополі є лише одна така станція з одним портом. Тариф – 10,74 грн/кВт*год.

Тут для під’єднання потрібно мати власний кабель для підзарядки. Стаціонарного немає.

Заряджати можна навіть вдома

Експерт з продажу електромобілів Сергій Цибульський розповідає – на зарядних станціях «заправляти» електрокар можна швидко, однак дешевше це робити вдома.

– Заряджати електромобіль можна від звичайної розетки, – каже пан Сергій. – Таке враження, ніби це «телефон на колесах». Можна навіть придбати додаткову батарею, яка стане своєрідним «повер банком» для машини. Заряджається авто близько 6 годин від звичайної електромережі. Заряджати машину на зарядних станціях можна, але це дорожче. Найбільш вигідно це робити вдома, особливо, якщо ви маєте нічний тариф. Хто має приватний будинок або гараж – проблем взагалі немає ніяких. Навіть з вікна квартири можна протягнути подовжувач, але варто брати якісний подовжувач. Це дуже дешево у порівнянні з іншими видами палива.

Підключити зарядку можна у звичайну розетку 220 В. Тож навіть якщо ви не знайдете вільної зарядної станції поруч – можна скористатися звичайною електромережою.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Alexandr Sasha

    Не в Тернополі виріс попит, а в Україні

keyboard_arrow_up