Графіки з минулого: чому на зупинках у Тернополі застарілі маршрути для громадського транспорту

Графіки з минулого: чому на зупинках у Тернополі застарілі маршрути для громадського транспорту
  • Тернополяни, які користуються громадським транспортом, скаржаться – на багатьох зупинках, де немає інтерактивних моніторів, неможливо дізнатися, як часто курсує транспорт та які маршрути взагалі проходять через зупинку. Адже розклад руху давно не актуальний.
  • Журналісти «20 хвилин» перевірили, чи дійсно це так та дізналися, чому в управлінні транспорту ніхто не займається цим питанням. 

Як пишуть читачі до редакції «20 хвилин», графікам та схемам руху на зупинках громадського транспорту уже не один рік. Вони давно не актуальні, адже з’явились нові маршрути, а деякі старі змінили схему руху. Деякі графіки пошкодили вандали, або їх немає взагалі.

Тож ми перевірили, чи є актуальний розклад руху транспорту на деяких зупинках.

Загалом у місті 229 зупинок громадського транспорту. Їх назви затвердили члени виконавчого комітету після перейменування вулиць Тернополя, 1 вересня. 

Відео дня

Інформація про рух громадського транспорту на зупинках повинна бути обов’язково. Згідно з наказом Державного комітету України по житлово–комунальному господарству «Про затвердження правил розміщення та обладнання зупинок міського електро та автомобільного транспорту», на зупинках міського транспорту повинна  бути  розміщена маршрутна інформація.

Графіки застарілі та понищені

На багатьох зупинках громадського транспорту, як ми помітили, уже давно неактуальний розклад руху. Там немає нових маршрутів.

На зупинці «Центр» є дорожній знак з застарілим переліком транспорту. Зокрема, там немає інформації про автобусні маршрути 1А, 11, 13, 15, 16, 23, 35, тощо. На зупинці є електронне інформаційне табло, де вказують час прибуття найближчого транспорту. 

Через дорогу – зупинка «Кооперативний коледж». Тут також знак з застарілими маршрутам та ще зі старою назвою зупинки – «Кооперативний технікум». Нових маршрутів, як не дивно, тут теж немає. Зорієнтуватися допомагає інформаційне табло. Однак воно вказує лише про прибуття найближчого транспорту. Бракує актуального переліку маршрутів, які проходять через такі зупинки. Їх доводиться шукати в спеціальних додатках та на онлайн–картах.

Немає інформації на зупинці «Центральна бібліотека» про маршрути 1А, 6А, 20А, 22А, 35, 38.

На дорожньому знаку біля зупинки «Технічний університет» ще стара назва – «Євроринок». Однак тут є інформаційний екран. 

На зупинці «Вул. Шпитальна» ще стара зупинка, на якій є схема руху. Вона також неактуальна, як і перелік транспорту, який тут зупиняється. На таких схемах є перелік зупинок зі вказанням номерів автобусів та тролейбусів, які там зупиняються. Така інформація не була б зайвою на зупинках, якби вона була актуальна.  

Зупинка «Вул. Острозького» – інформація не актуальна, та і розгледіти щось важко через шар бруду. Тут немає інформації про маршрут 6А, 20А, 22А.

На зупинці «Залізничний вокзал» є знак, де вже оновлювали інформацію про зупинки транспорту – на старий знак клеїли оновлену інформацію. Однак і вона вже потребує уточнення та зміни, адже там не вказано нові маршрути міста.

Не всюди є графіки руху

На вулиці Митрополита Шептицького сучасна скляна зупинка. Тут ми не знайшли ні схеми руху транспорту, ні графіку прибуття. Однак на зупинці є інформаційне табло, на якому вказано час до прибуття найближчого автобуса чи тролейбуса. Тому ті, хто чекають на транспорт, знають точний час прибуття.

На зупинці на вулиці Богдана Хмельницького (від центру) колись була схема та розклад руху транспорту, однак її закрили інформацією про безготівкову оплату проїзду у громадському транспорті. 

На дорожньому знаку біля цієї зупинки є інформація про інтервал руху автобусів №6, 6А та 8. Однак ця інформація не актуальна. Відповідно до вказаного графіку автобус №6 мав би курсувати коні 10 хвилин, однак у додатку «Де транспорт» найближчий автобус мав приїхати лише через 17 хвилин.

Тут також зупиняється тролейбус №7, однак інформації про це на зупинці немає.

Не знайшли ми розкладу руху і на зупинці «Центральний ринок». Але тут встановлено інформаційний монітор з часом прибуття найближчого транспорту.

Чи виправлять ситуацію

Ми звернулися за коментарем до міської ради міста. Чому там не стежать за ситуацією? Там запевнили – вони планують розмістити актуальні графіки руху громадського транспорту.

– Наразі плануємо поступово замінити старі графіки руху громадського транспорту на зупинках на нові, актуальні, – каже речниця міської ради Мар’яна Зварич. – Ця заміна буде поступова.

Однак коли саме планують це зробити – не уточнюють. Запевняють, що графіки будуть діючі.    

До слова, оновлювали інформацію про рух громадського транспорту у 2016 році. Вартість однієї наклейки в середньому становила 49,50 грн. На той час не всі зупинки мали цю інформацію, тож члени виконкому ухвалювали рішення про виділення коштів на це з місцевого бюджету.  

А як вважаєте ви, чи потрібна актуальна інформація про громадський транспорт на зупинках? Пишіть свою думку!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Коновалець

    Зате  стабільно на зупинках працює на всю голосову катушку пострадянська дичина -рекламні матюгальники.Перетворили місто в великий базар а історичні будівлі обліпити з верху до низу рекламою це просто верх дикунства.Про якись дизайн-код  міста годі говорити.  Дикуни з совковим менталітетом хочуть пролізти до ЕС)))
  • Марія Якимів

    Колись були поодинокі електронні табло, тепер навіть у центрі воно рідко працює.
  • Ga Linka

    О, яка новина! Я й подумати не могла, що транспорт у Тернополі за графіком їздив. Рік живу на Протасевича, і ще ні разу мені не вдалося скористатися громадським транспортом😂
    Іноді, як маю час, вирішую почекати на ту злощасну 11 маршрутку. Чекаю, чекаю, а потім бачу, що запізнююсь, та й викликаю таксі🤷🏼‍♀️
    Не транспорт у нас, а катастрофа.

    Ga Linka reply Ga Linka

    Роман Бевз дікуха - це ви, якщо довзволяєте собі обматюкати і пообзивати абсолютно незнайому людину.

    Ga Linka reply Ga Linka

    Роман Бевз мені соромно за таких людей, як ви. Стільки матів, стільки образ і принижень в одному реченні! Не буду опускатись до вашого рівня, бо лиш за цим вашим коментарем більшість адекватних людей сформують свою негативну думку про вас. Я лиш констатувала факт, а ви принизили мене за правду.

    Роман Бевз reply Ga Linka

    Ga Linka ти з розряду інстасамки!!!Дурепа!Хто їздить щодня на роботу,їздять і знають графік,а от якась хрень,не встигає,не знає і ключове,мусить дікуха їхати на таксі😂
  • Марія Калаур

    Актуальна інформація про громадський транспорт на зупинках потрібна !

keyboard_arrow_up