Діти мерзнуть і спізнюються. Кого насправді возять у шкільних тролейбусах Тернополя – ми перевірили

Діти мерзнуть і спізнюються. Кого насправді возять у шкільних тролейбусах Тернополя – ми перевірили
  • Сильні морози стали каталізатором обурення тернопільських батьків. Їх дітям доводилося чекати тривалий час на зупинці, щоб сісти у транспорт. Туди заходять і дорослі пасажири, та й час прибуття на зупинки непродуманий. Уроки в цей час уже йдуть. 
  • Ми перевірили, кого насправді возять у шкільних тролейбусах та чи ходять вони за розкладом.

Протягом тижня на різних зупинках міста ми спостерігали, як курсують шкільні тролейбуси, хто в них сідає, та о котрій годині вони прибувають. Та, відповідно, звірили із графіком, який опублікували на сайті міськради. Кінцевий час прибуття шкільних тролейбусів на зупинки – 8.28-8.50.

Чекаємо 15-20 хвилин

Масив «Дружба», зупинка на вулиці Мазепи. Очікуємо на транспорт разом з іншими. 11 лютого, на годиннику 7:54. На зупинці разом стоять ще 20 людей, з них майже половина діти.

Відео дня

У цей же час до зупинки під’їхав перший тролейбус, не шкільний, та й дітям у нього також зайти не вдалося. Бо старші просто ринулися силою у транспорт. 

Деякі батьки пішли разом з дітьми на зупинку, що ближча до Центру міста. Кажуть. там ще є шанс зайти в тролейбус чи маршрутку. 

– Отак чекаємо на зупинці хвилин 15-20, не менше, – розповів один з батьків школярів, якого ми зустріли. – Я переживаю не за себе, надворі мороз, боюся, щоб діти не захворіли. Уявіть, пів години, коли на вулиці мінус десять.

Рівно о восьмій годині на зупинку під’їхали два автобуси, з них вийшло багато людей, а зайти всередину вдалося і декільком школярам.

О 8.01 тролейбус з табличкою «діти» прибув до зупинки на вулиці Мазепи. Майже всі неповнолітні зайшли всередину, а з ними і декілька дорослих.

Як розповіла одна з жінок, що очікувала на зупинці свою маршрутку, у шкільні тролейбуси регулярно впускають і дорослих.

– Буває і дорослі сідають, коли дітей мало на зупинці, – розповіла вона.

Ще один тролейбус прибув через п’ять хвилин. Таблички «Діти» на ньому не було, а тому до передніх дверей підійшли майже всі, хто був на зупинці. Та контролерка попередила, що всередину візьме спочатку дітей.

Діти сідають раніше, ніж прибувають шкільні тролейбуси

А що в Центрі. Зранку в Центрі було також чимало людей, зокрема і школярів. Майже всі учні сіли у звичайний громадський транспорт ще до того, як о 8.10 прибув шкільний тролейбус. За гарфіком він мав би прибути о 8:18.

Подібну картину ми спостерігали і на вулиці Пирогова. Діти обрали громадський транспорт, що приїжджає раніше та розповіли, що рідко сідають в шкільні тролейбуси, бо вони прибувають до школи пізніше за інші. Уроки в цей час давно тривають, тож графік абсолютно не підходить школярам.

До слова, на цій вулиці в шкільний тролейбус сіли також і дорослі. 

Зупинка на вулиці Володимира Великого. Туди мали б доїжджати діти, які навчаються в школі №26, №27, №28 чи 29.

Шкільний тролейбус на зупинку прибув о 8.31. Водій тролейбуса розповів, що більше дітей сідає на зупинці «Газопровід», звідки він і рушає вранці о 7.48. Але до шкіл, що знаходяться ближче до кінцевої зупинки, уже практично ніхто не їде Учні не встигають на заняття, які розпочинаються о 8:30.

Водій також додав, що через сильні морози в тролейбус дозволяють сідати також і дорослим.

За інформацією, що є на сайті міськради Тернополя, на кінцеву зупинку даний тролейбус прибуває о 8.35. тобто тоді, коли заняття в багатьох закладах освіти вже тривають.

Не можемо підлаштувати шкільні тролейбуси під всі школи

Як розробляли графік руху шкільних тролейбусів, якщо діти не встигають дістатися до школи до початку занять? З цим питанням ми звернулися до заступниці начальника Управління освіти Тернопільської міської ради Ірини Сум.

Так. за словами заступниці, в Управлінні освіти міськради дані про розклад дзвінків надавали в Управління транспортних мереж та зв'язку міськради

– Ми не можемо підлаштувати під кожну школу окремо шкільні тролейбуси. – каже вона. – Режим роботи заклад освіти обирає самостійно. Окрім того, у зв'язку з пандемією стояло питання щоб розвести дітей у часі прибуття в навчальний заклад для того щоб їм виміряли температуру та не було скупчення дітей.

Також пані Сум повідомила, що жодних письмових скарг від батьків в Управління освіти міськради щодо розкладу руху шкільних тролейбусів не надходило.

– Взагалі, в нас заклади освіти пристосовані для дітей за місцем проживання. І якщо хтось обирає інший заклад освіти, то нехай подумає, що йому потрібно буде туди добиратися. Нашим завданням стоїть першочергово зарахувати дитину до найближчого за місцем розташування закладу освіти, – підсумувала пані Сум. – Чи можна, щоб шкільні тролейбуси курсували на 10-15 хвилин раніше? Це питання до Управління транспорту.

Ідея хороша, реалізація кульгає

Ми запитали у тернопільських батьків, чи зручно користуватися шкільними тролейбусами.  Більшість коментаторів обурюються через те, що шкільним транспортом діти доїжджають до шкіл тоді, коли перший урок вже триває. Через це школярі змушені у звичайний громадський транспорт, де не завжди вистачає місця. А до деяких шкіл транспорт і взагалі не курсує.

Також батьки нарікають, що діти не можуть зайти у тролейбус, бо замість того, щоб вести дітей до школи, водії везуть тернополян на роботу.

Скільки витрачає місто на шкільні тролейбуси, якщо навіть діти ним не завжди користуються? Оплата роботи водіїв, кондукторів, втрати на обслуговування... Ми надіслали інфозапит у міську раду. Однак там вирішили проігнорувати звернення та обійтися відпискою, мовляв, не знають, про що йде мова. Ми максимально спростили питання у запиті та продублювали їх ще раз, плюс додатково керівнику КП "Тернопільелектротранс". Можливо, там більше зорієнтуються, що мова йде про шкільні тролейбуси! 

 

А що ви думаєте про шкільні тролейбуси? Наскільки вони є корисними? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Оксана Дембровська

    А чому не зробити, не об батьки оплатили автобус з школи,щоб дітей забирав автобус в привозив до школи
  • Галина Чухрай

    Правильно в статті сказано на кожному масиві є школа,якщо не підходить батькам,тоді вони самі забеспечують проїзд своїх дітей.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up