“Аморальний” поет Юрій Завадський у житті правильний і чемний

 “Аморальний” поет Юрій Завадський у житті правильний і чемний
Тернопільський поет Юрій Завадський не лише дивує, а й часом шокує читачів своєю відвертістю. Він не тільки відкидає моральність у літературі, але й вважає, що сучасності... насправді немає. Мовляв, люди існують лише у своєму досвіді. Себе Юрій називає теоретиком від літератури. Написав проект Нової Української Абетки. Закликає, услід за Драгомановим і Франком, викорінити такі літери, як “щ”, “я”, “ю”, “ї” та “є”. Він кандидат філологічних наук. Зараз пише наукову роботу про віртуальну літературу.

 При зустрічі зразу попереджає, що не любить сидіти у кнайпах. Тому, попри холоднечу, йдемо в парк.
 — Мені важко перебувати в обмеженому стінами просторі, — виправдовується поет. — Люблю простір. Я дитина своєї епохи — люблю на вулиці пити пиво. Сподіваюся, що Євросоюз прийде ще не скоро і заборонить мені це робити.
 Розповідає, що напередодні у нього був день народження.
 — Журналісти мене вже замучили, — каже поет. — Даю вам останнє інтерв’ю і до кінця року лягаю на дно.
 Його інколи звинувачують у тому, що пише про надто “фізіологічні” речі і процеси.
 — Я ж не буду писати про хмари, — обурюється Юрій. — Смішно говорити про мораль у літературі.
 У поезії Завадського відсутні канонічна ритміка і рими. Хлопець переконаний, що вони спотворюють думку автора. 
 — А ще я не замислюючись викидаю метафори з лірики — і вона стає холодною, як мармур, — додає поет. — Якось моя одногрупниця сказала, що в моїй поезії такий спокій, що аж зимно. Іноді це виходить дуже смачно, стає навіть боляче від прочитаного.
 Завадський переконаний, що поезія і реальність — різні світи. І стверджує, що в його житті все по-інакшому, ніж у віршах. Він говорить з читачем так, як хоче. У його творах живе нечемний персонаж, який, на відміну від автора, курить, п’є і часто б’ється.
 — А я люблю сидіти вдома, у своєму селі Петриків, — зізнається Юрій. — Можу довго не виходити. Кілька місяців оминав творчі тусовки. Якось мене навіть питали, чи не їздив я кудись за кордон.
 Хвалиться, що любить готувати собі сніданки.
 — Я фест жайворонок, — сміється. — Скоро лягаю спати, а прокидаюся швидше за батьків і бабусю.
 П’ять років тому його називали хуліганом у літературі, бо він говорив місцевим поетам усе, що думав про їхню творчість.
— Але це не хуліганство, а конструктивні бесіди, — поправляє. — Треба без злості вказувати на недопрацювання одне одному. Наразі популярніші порожні розмови і рецензії, де одне одного вихваляють або когось “бомблять”.
Трохи хуліганського, як зізнався поет, у ньому є і тепер. Але здебільшого не в житті, а в літературі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування 10:30 Понад тисячу дітей писанкували в рамках «Великодньої веселки» від «Контінентал» (новини компаній) 10:06 Митрополит Василій Семенюк омив ноги священникам photo_camera 09:30 У Теребовлі до Великодня облаштували святкові фотозони Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 09:05 На Тернопільщині 3-4 травня — надзвичайний рівень пожежної небезпеки 08:00 Як і коли буде працювати електронний кабінет військовозобов'язаного, пояснили в Міноборони 22:00 На фронті загинув відомий волонтер Едуард Хатмуллін. Прощатимуться з воїном у Шумську 21:00 Біля Катедри на Великдень відбудуться гаївки 20:01 З фісташками, трояндами та позолотою: скільки коштують авторські паски та де придбати 19:00 Як відбуватимуться богослужіння на Великдень у тернопільських церквах 18:10 Підтвердили загибель військовослужбовця з Підволочиської громади 17:06 «Діду, рятуй, бо бабуся б'є маму»: засудили за те, що, розбороняючи, вдарив сусідку 16:05 Аварія на Замонастирській — рух транспорту ускладнений 15:35 200 доларів і 500 гривень: жителя Тернопільського району підозрюють у підкупі працівників поліції 15:03 Скуповують м’ясо та паски: як тернополяни готуються до Великодня photo_camera 14:05 У Тернополі 18 багатоквартирних будинків відремонтують на умовах співфінансування 13:20 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 12:40 У тернопільському гідропарку «Сопільче» відкрився зоокуток photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up