Любомира Бойцун готує нову книгу про Тернопіль

Із кінця 1970-х активно вивчає історію нашого міста краєзнавець Любомира Бойцун.

Вона нині готує друге видання популярної книги “Тернопіль у плині літ”.
- Зацікавилася історією я ще у дитинстві, адже мама любила розповідати про минуле Тернополя, про цікавих людей, які тут жили, - пригадує тернополянка. - Коли готували матеріали для “Історії міст і сіл УРСР”, то брали навіть секретні справи. Бувало, одну таку справу переглядаю, а на інших - сиджу, щоб ніхто не потягнув. Бо ж в архів різні люди приходили.
Любомиру Бойцун часто називають “старійшиною” нашого краєзнавства. Вона ж говорить скромно: “Мені дуже подобається досліджувати події, особистостей та особливості нашого менталітету”. Жінка почала працювати в архіві у 1970-му із перервою між 1974 і 1979 рр. Саме наприкінці 1970-х Любомира Бойцун і опублікувала перші статті про міські вулиці.
- Чим архів може зацікавити молодь? Тим, що у ньому є маса матеріалів про наше місто, - продовжує пані Бойцун.
Краєзнавець народилася у 1945-му. Вона пам’ятає старі будівлі, котрі знесли, як от Успенську церкву, або перебудували до невпізнання як, наприклад, будинок польського “Сокола”, теперішній “Палац кіно”. Відтак, порівнюючи минуле і сучасне, тернополянка має власне бачення міста. Зокрема, вона шкодує за зруйнованим Старим Ринком і будівлями Першої та Української гімназій.
- Вулиці Глиняна, Польова, Дорошівка - місця, де жили свідомі міщани, які зробили для міста дуже багато. Але тепер і вулиці змінилися, і більшості тих родин уже немає, - каже Любомира Бойцун. - Натомість оновити і зберегти можна кам’яниці не тільки на Руській, а й вулицях Івана Франка та Коперника. Там збереглися цікаві будинки й архітектурні елементи.
Про один із символів Тернополя - замок краєзнавець каже, що його варто використовувати передусім для культурних цілей. Має зауваження пані Бойцун і щодо ідеї встановлення біля замку пам’ятника Яну Тарновському.
- Я нічого не маю проти Яна Тарновського, але якщо буде у Холмі пам’ятник нашому Данилу Галицькому (Холм, тепер Хелм, був столицею Галицько-Волинського королівства – прим. ред.), тоді можна і пам’ятник Тарновському у Тернополі ставити, - пояснює історик. – Річ у тому, що відносини українців із поляками такі складні, що вони обов’язково повинні бути паритетними. Важливо, щоб ані ми не падали ниць, ані вони.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Любомира Бойцун - молодець. Сили Вам і натхнення! Продовжуйте відкривати нам історію старого Тернополя. Побільше б таких авторів, які б писали про наше місто. Дуже цікаво читати нові замітки про старовинну.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:03 У краєзнавчому музеї виставка борщівських вишиванок та ярмарок народних умільців photo_camera 12:30 Студенти педуніверситету долучились до Національної руханки у вишиванках «Дякуємо ЗСУ» 12:00 Частково обмежать рух транспорту на важливій транспортній розв'язці у Тернополі 11:20 До смерті побив знайомого — підозрюваному загрожує до 10 років тюрми Від читача 12:19 У службі зайнятості Тернопільщини - «єдине вікно» для надання послуг соціально вразливим людям. Зручно, комплексно, інформативно! 10:50 Тернополяни у вишиванках: добірка фото з соцмереж 10:15 У Тернополі 16 травня проїзд у вишиванці безкоштовний 10:07 Автопрокат у Тернополі: Вибір автомобілів та умови оренди від компанії «Rent_Cars_Ternopil» (новини компаній) 09:47 На війні загинув захисник з Великих Бірок 09:00 Перекриють рух транспорту на вулицях Замонастирська – Татарська 08:00 16 травня кілька вулиць в Центрі будуть без електрики 22:09 Як Тернопільщина відбудовує Архангельське на Херсонщині: ексклюзивний репортаж «20 хвилин» play_circle_filled photo_camera 22:00 На Тернопільщині будуть заморозки на ґрунті 21:11 На Тернопільщині 15 і 16 травня аварійно відключатимуть електрику. У кого і де не буде світла? 21:00 Якщо буде дефіцит: графік відключення електрики на Тернопільщині 13-19 травня 20:03 На Тернопільщині відкрили будинок для внутрішньо переміщених осіб: які умови та хто зможе поселитися photo_camera 20:00 Кинув коледж і підписав контракт з тернопільською артбригадою 19:02 «Ще побігаємо на протезах»: історія захисника Віктора Безпалого, який вчиться ходити після поранення 18:01 То був стрес на ціле село: де зараз справа загибелі у ДТП двох людей, авто яких «зім’яло» під автобусом 17:30 Усіх споживачів Тернопільщини просять обмежити споживання електроенергії (ОНОВЛЕНЕ)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up