Коли можна сідати за кермо після 100 г випитої горілки

Коли можна сідати за кермо після 100 г випитої горілки

П’яних водіїв працівники ДАІ виявляють за допомогою німецького приладу Drager або ж за наявності зовнішніх ознак сп’яніння відправляють на медичне освідчення.

 – Особисто я ніколи не сідаю за кермо у нетверезому стані, – розповідає тернополянин Андрій Токарський. – Але деякі мої знайомі перед поїздкою дозволяють собі випити 50 грамів горілки або пляшку пива. Кажуть, що ніяка експертиза не покаже перевищення вмісту алкоголю у їхній крові. Думаю, вони трохи перебільшують, але цікаво, що з цього приводу кажуть медики.

Випивши 100 грамів сорокаградусної горілки 80-кілограмовий чоловік може сідати за кермо через 4 год. 20 хв. Втім, це лише загальні медичні дані, адже важливу роль при цьому відіграють індивідувальні особливості організму.

– Вживання п’ятдесяти чи сто грасів 40-градусної горілки, 200 грамів вина чи одного літра пива – це вже легка ступінь сп’яніння. – розповідає завідувач організаційно-методичним відділенням Тернопільського обласного наркологічного диспансеру Галина Юренко. – Якщо людина, маса якої 80 кілограмів, випила 100 грамів 40-градусної горілки, то алкоголь з організму виводиться за чотири години двадцять хвилин. Але це лише загальні методологічні розрахунки. У кожному окремому випадку час виведення алкоголю залежить від багатьох показників.

Насамперед, за словами Галини Юрченко, час виведення алкоголю залежить від функцій печінки. Якщо печінка здорова, алкоголь виводиться швидше, якщо ні – тоді довше. Зазвичай, у молодих людей алкоголь виводиться швидше, оскільки у них здоровіша печінка.
– У жінок час виведення алкоголю на 20% більший, ніж у чоловіків, – каже пані Юренко.
Час «тверезіння» також залежить і від місця роботи. Якщо людина, наприклад, працює на виробництві, де є токсичні речовини, тоді алкоголь теж буде виводитися довше.

Корисне посилання

Найбільша база пропозицій продати чи купити ЗАЗ в Україні. Аutomoto.ua - пошуковик на 100 автосайтах.


Тобто, у кожному випадку час виведення алкоголю з організму залежить від багатьох факторів.
Отож, беручись за чарку, водій повинен пам’ятати, що керування автомобілем у нетверезому стані є одним з найважчих порушень правил дорожнього руху.
Та хоч покарання для нетверезих водіїв досить солідне, все одно багато водіїв, дозволяють собі сідати за кермо “під мухою”. Так, за даними Державтоінспекції, станом на 26 грудня, у Тернопільській області водії впродовж 2012 року скоїли 47 280 порушень правил дорожнього руху, з них 3386 порушень – це якраз керування автомобілем у нетверезому стані.

На даний час даішники виявляють нетверезих водіїв за допомогою німецького приладу Drager. Такий алкотестер використовує у своїй роботі європейська поліція.
Працює Drager таким чином: водій робить повний видих, повітря потрапляє у приладі у спеціальний відсук з оцтовою кислотою, яка вступає в реакцію тільки з парами спирту, а сила реакції перераховується у проміле. Такий метод дозволяє отримати дуже точні результати.

Перед початком використання алкотестера інспектор надягає одноразову насадку-мундштук, кілька секунд чекає сигналу «готово», який повинен висвітлитися на дисплеї приладу, і пропонує водієві «подути в трубочку». Через кілька секунд прилад видає результат випробування, після принтер тестера роздруковує чек, на якому вказані прізвище водія та результат вимірювання.
На основі результату, який показує Drager, інспектор ДАІ може скласти протокол про вживання водієм алкогольних напоїв.
Якщо водій не згіден з результатами, які показав тестер, він може вимагати поїздки до лікаря і там пройти медичне освідчення.

У тернопільських даішників на озброєнні лише близько десятка приладів Drager. Але водіїв, які сідають за кермо “під мухою”, все одно це не врятує. Патрульний дільничний у випадку відсутності алкотестера може відправити водія на медичне освідчення, якщо є підозри на сп’яніння.
– Якщо від водія чути запах алкоголю, або є інші ознаки, що свідчать про вживання алкоголю, то державтоінспектор має право відправити водія на медичне освідчення. – розповідає керівник сектору взаємодії з громадськістю Тернопільського обласного УДАІ Микола Лецкалюк. – До інших ознак, що можуть бути свідченням вживання алкоголю належать зміна кольору шкіри обличчя, скляні очі, нечітка координація рухів чи неадекватна поведінка.
Якщо ж водій відмовляється пройти медичне освідчення, тоді вважають, що він керував автомобілем у нетверезому стані.

Відео дня


Допустима доза алкоголю в крові – 0,2 проміле. Якщо замір перевищує допустиму дозу, тоді водія карають за керування автомобілем у нетверезому стані. Згідно ст. 130
Кодексу України про адміністративні порушення, керування автомобілем у нетверезому стані тягне за собою накладання штрафу від розміру 150 до 200 неоподатковуваних мінімумів (це від 2550 до 3400 грн) або громадські роботи на строк від сорока до п'ятдесяти годин, або адміністративний арешт на строк від семи до десяти діб.

У торговій мережі зараз пропонують чимало препаратів типу “антиполіцай”, які мали б врятувати водіїв від штрафів за кермування автомобілем у нетверезому стані, однак їх ефективність досить сумнівна.
– Такі препарати можуть перебити хіба що запах алкоголю, – розповідає начальник сектору взаємодії з громадськістю обласної ДАІ Микола Лецкалюк. – Але є ще ряд інших ознак, які можуть викликати підозру, що водій вживав алкоголь.
Окрім того, якщо інспектор відчуває інші запахи, тоді він може відправити водія на медичне освідчення, кажуть в Державтоінспекції.

Василь СОЛТИС, 0-96-725-70-22

 

Коментарі (21)
  • Anonymous

    Останній абзац вбив :) "Окрім того, якщо інспектор відчуває інші запахи, тоді він може відправити водія на медичне освідчення, кажуть в Державтоінспекції." Інші запахи, то які?
  • Anonymous

    питання-скільки можна вапити ДАЙцю перед виходом на робочу зміну???(а цифри тут вже будуть не в грамах)

    Anonymous reply Anonymous

    це все спеціально алкаш алкаша все знайде.тому впив і чує де пяний!!!!в даі нормальних непющих неберуть......це убиток державі
  • Anonymous

    За1000-1500 грн. в Тернополі вільно відкупляєшься від "стражів" порядку. Вони тільки для того і існують, щоби "брити" водіїв.

    Anonymous reply Anonymous

    Випити за кермом можна але їхати не бажано. Навіть 100 грам. Можна після 100 грам проїхати і 300 км і нічого не станеться і можливо і ніхто не спинить а можна і через сто метрів мати дтп ( від цього ніхто не застрахований) а це вже як то кажуть" чрєвато" бо зразу автоматом експертиза.
  • Anonymous

    Таки є велика різниця що водій вжив 100 грам чи 500 грам..А штраф одлнаковий .Де правда..Водій з 100 грамами спокійний і впівноважений і керує нормально...ЧОМУ ЗА КОРДОНОМ МОЖНА два бокала вина чи літр пива або навіть 50 грам коняку?

    Anonymous reply Anonymous

    А тому що за бугром у людей є культура питя а у нас немає ! У нас не можна позволяти навіть пива а що вже говорити за 100 грам ! Самі знаєте нашим людям все мало випють бутилку і потім ще на пиво дорога стелиться !

    Anonymous reply Anonymous

    НЕ ТОМУ.Я з колегами їздив за кордоном 6 років на їхніх номерах. І мене ніразу, чуєте-ніразу не пиняла поліція, хоча маршрут був і більше 2 т км по різних країнах.Правда не порушував і не квасив...хоча міг. Ї за кордоном тоже квасять, просто якщо в міру і без нагльожа-все спокійно.Проїдь в нас до Харкова і порахуй скільки спинили просто так.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up