Багажник оглянути можуть тільки візуально, всередині авто – лише за рішенням суду

Багажник оглянути можуть тільки візуально, всередині авто – лише за рішенням суду
  • У разі спроби поліцейського провести поверхневу перевірку автомобіля водій має право вимагати від нього вказати конкретну підставу для її проведення.
  • Винятком може бути лише необхідність термінового порятунку життя людини або його майна, чи переслідування особи, підозрюваної у скоєнні злочину, каже адвокат
  • Чи мають права поліцейські вимагати у мене показати, що в багажнику? Коли мають право оглядати все і чи можу я їм відмовити? – на гарячу лінію «20 хвилин» звернувся Максим Чайко.

Чоловік переповів розмову знайомих, котрих днями «потрусили» копи на дорозі. Обуренню молодих людей не було меж.

  • Не знаю, як там все відбувалось, свідком не був, але, за розповіддю друзів, поліцейські буквально вимагали мало не вивернути кишені, показати, що є в авто і багажнику, - каже пан Максим. – Чи може водій відмовити і якими можуть бути наслідки?

За коментарем ми звернулись до керуючого партнера ТОВ Юридична фірма «Самуляк та партнери» Михайла Самуляка.

Поверхнева перевірка авто: що потрібно знати і як поводитись?

Частина 4 статті 34 Закону України "Про національну поліцію" містить виключні підстави, коли поліцейський може здійснювати поверхневу перевірку речі або транспортного засобу, наголосив адвокат.

Відео дня

1) якщо існує достатньо підстав вважати, що в транспортному засобі знаходиться правопорушник або особа, свобода якої обмежується в незаконний спосіб;

2) якщо існує достатньо підстав вважати, що в транспортному засобі знаходиться річ, обіг якої заборонено чи обмежено або яка становить загрозу життю чи здоров’ю такої особи або інших осіб;

3) якщо існує достатньо підстав вважати, що річ або транспортний засіб є знаряддям вчинення правопорушення та/або знаходиться в тому місці, де може бути скоєно кримінальне правопорушення, для запобігання якого необхідно провести поверхневу перевірку.

- У разі спроби поліцейського провести поверхневу перевірку автомобіля, водій має право вимагати від нього вказати конкретну підставу для її проведення, - наголошує Михайло Самуляк. - Поверхнева перевірка речі або транспортного засобу здійснюється шляхом візуального огляду речі та/або транспортного засобу або візуального огляду салону та багажника транспортного засобу.

Поліцейський при здійсненні поверхневої перевірки має право вимагати відкрити кришку багажника та/або двері салону.

Тільки за рішенням суду, коли є проникнення в авто

Під час поверхневої перевірки транспортного засобу особа повинна самостійно показати поліцейському вміст особистих речей чи транспортного засобу, каже адвокат.

  • Щодо місця перебування поліцейського під час проведення поверхневої перевірки, то стаття 30 Конституції передбачає можливість проникнення в житло та інше володіння особи з метою проведення огляду тільки за вмотивованим рішенням суду, - пояснив Михайло Самуляк.

Тому поліцейський в жодному разі не має права перебувати в середині вашого автомобіля. Це він може зробити тільки за вмотивованим рішенням суду. Винятком може бути лише необхідність термінового порятунку життя людини або його майна, чи переслідування особи, підозрюваної у скоєнні злочину, підсумував адвокат.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Denis Kubinets

    Все правильно написано я одобряю ! Ничего нового
  • Ivan Klim

    Клас ще більше буде дебільних відео
  • ігор

    "якщо існує достатньо підстав вважати..."  немає конкретизації, що означає ця фраза і коли починається характеристика слова "достатньо" в правовому визначченні, а відповідно кожен може вважати це по-своєму, і думка поліцейського не буде співпадати з думкою громадянина, причому думка поліцейського буде правильною в усіх випадках. А якщо ви будете вважати інакше, то тоді проти вас буде працювати "спротив поліцейському під час виконання ним службових обовязків" що ще більше додасть вам проблем. Тому реально стаття ні про що і прав у людини немає жодних як і шансів щось протиставити.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:45 В аварії на Тернопільщині постраждав 12-річний хлопець 12:30 У Теребовлі стартував перший етап будівництва моста на місці аварійного play_circle_filled 11:45 У пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» поновився рух вантажівок 11:25 У Тернопільському районі згорів автомобіль Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:00 У Тернополі планують відремонтувати дорожнє покриття ще на семи вулицях 10:25 Митрополит Василій освятив Плащаницю для Архикатедри Тернополя 09:30 На фронті загинув розвідник-сапер з Тернопільщини 09:01 У центрі Заліщиків встановили розкішні Великодні декорації. ФОТО photo_camera 08:01 Розпочався Страсний тиждень: особливості кожного дня від понеділка до неділі 20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни 18:01 Кошики, великодні свічки та вербу купували тернополяни на ярмарку, щоб допомогти ЗСУ photo_camera 17:03 «Дрони треба вже»: у Тернополі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ 16:01 «За тиждень — Великдень!»: тернополяни освятили вербу та діляться фото в соцмережах photo_camera 15:05 «Моє серце два роки в полоні»: матері та дружини благають звільнити військових 14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up