Безкоштовному проїзду для учасників бойових дій бути! І без монетизації

Безкоштовному проїзду для учасників бойових дій бути! І без монетизації
  • Ветерани АТО звернулись до Президента і Кабміну, аби скасували постанову Уряду про монетизацію як таку, що суперечить законодавству.
  • На Тернопільщині п’ята частина населення області користується пільгами на проїзд.

Монетизації у вигляді відшкодування близько 100 грн на проїзд пільговим категоріям в області не буде. Всі пільговики, яким Законами гарантоване право на безоплатний проїзд, й надалі користуватимуться цією пільгою. Таке рішення ухвалили депутати облради на сесії 9 серпня.  

«Вітаю всіх нас, ми це зробили!»

  • Безкоштовному проїзду для учасників бойових дій бути! – пише у Фейсбук заступник голови обласної Спілки учасників АТО Катерина Бойко. - Щойно забрали рішення Тернопільської обласної ради, де чорним по білому написано, що пільговий (БЕЗКОШТОВНИЙ) проїзд для учасників бойових дій буде діяти так, як було раніше, до постанови Кабінету міністрів України про монетизацію пільг.

Відповідно до звернення Тернопільської обласної Спілки учасників АТО Тернопілля від 18 червня 2018р., депутати Тернопільської обласної ради на крайній сесії обласної ради погодили текст звернення до президента України та Кабінету міністрів України про відміну постанови про монетизацію як такої, що суперечить законодавству.
«Вітаю всіх нас, ми це зробили!»  – пише заступник голови обласної Спілки учасників АТО.

Нагадаємо, постанова Кабміну про монетизацію №197 з’явилась в березні цього року. Там йшлось про монетизацію пільг деяким категоріям громадян. Зокрема, для пенсіонерів, учасників бойових дій, афганців та інвалідів.

Відео дня
  • Тобто, їм мали в готівковій формі видавати певну суму на проїзд – таким чином  надати ту пільгу, - каже Катерина Бойко. – Наші обласні чиновники провели розрахунки і вийшло, що пільговики в місяць отримували б близько 100 грн.

Минулого тижня двох бійців примусили заплатити

Представники обласного осередку Спілки поїхали на всеукраїнські збори Спілок, де учасники бойових дій всієї України вирішили «вдарити» по цій постанові Кабміну. Написали звернення про її скасування і подали його обласному керівництву Тернопільщини, Президентові та голові Уряду.

  • На сесії 9 серпня депутати облради також проголосували про звернення до Президента Порошенка, глави Уряду Гройсмана про скасування постанови як такої, що суперечить законодавству України, - повідомила Катерина Бойко. – Має виконуватись Закон. А в Законі про статус ветеранів і гарантії їх соціального захисту у ст. 12, чітко йдеться про пільговий проїзд для учасників бойових дій та ветеранів війни.

Тепер активісти і ветерани чекають на круглий стіл за участю перевізників та представників місцевих органів самоврядування. Адже випадки, коли водії або виганяють ветеранів з маршруток, або беруть гроші за проїзд – непоодинокі.

Лише за минулий тиждень в області одного бійця примусили заплатити 30 грн за квиток, іншого - 20. З обома водіями ветерани вже провели роботу – гроші бійцям повернули.

Читайте також Водій автобуса відмовився везти онкохворого бійця, який 9 місяців провів на передовій

  • Коли ми зустрічаємось, водії поводяться зухвало, а власник маршруту-перевізник зазвичай вибачається, - каже Катерина Бойко. – Водії маніпулюють, посилаючись на вищезазначену постанову Кабміну, що з 1 серпня в них нові правила. Взяли постанову за основу і встановлюють нові правила! А так не буде!

Відшкодовувати мають з місцевих бюдждетів

Керівник управління регіонального розвитку, інфраструктури та дорожнього господарства облдержадміністрації Володимир Шашкін наголошує, що відшкодування за пільговиків має проводитись з місцевих бюджетів. В умовах конкурсу для перевізників чітко не прописано, що вони мають безкоштовно перевозити тих і тих, але наголошено на дотриманні законодавства.
- В нашій області населення складає 1 млн 50 тис., з них 266 тис 224 – пільговиків, загалом є 12 категорій, - каже Володимир Шашкін. – Тобто, п’ята частина населення області користується пільгами на проїзд.  

Закон має вищу силу, аніж постанова Кабміну, наголошує Володимир Шашкін. І якщо на законодавчому рівні гарантовані пільги людям – це має виконуватись. І це, якщо брати транспорт, - стосується і автобусів та маршруток місцевого і міжобласного значення, так і залізничного транспорту.

  • 22 серпня в нас відбуватиметься конкурс перевізників, - каже Володимир Шашкін. – Напередодні ми зустрічатимемось з представниками місцевих влад, АТОвцями, перевізниками. Аби на місцевих рівнях ухвалили програми та передбачили кошти у місцевих бюджетах на 2019 рік для відшкодування за пільговий проїзд пасажирів. В тому числі і за перевезення учасників бойових дій.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Олег Подколзин

    платить надо всем и не корочками а простыми купюрами
  • Юрій Пелюшенко

    ЦИТАТА: “повідомила Катерина Бойко. – Має виконуватись Закон. А в Законі про статус ветеранів і гарантії їх соціального захисту у ст. 12, чітко йдеться про пільговий проїзд для учасників бойових дій та ветеранів війни.” ------ Неточність. Такого закону не існує. Існує Закон “Про статус ветеранів ВІЙНИ, гарантії їх соціального захисту”. Але пояснемо пропущене слово неуважністю.

    А от те, про що йдеться далі - це неправда. Згідно цього закону, ще пільговий проїзд мають не ветерани в

    ійни, а особи з інвалідністю внаслідок війни (пункт 7 статті 13).

    Ветерани війни – це три (3) соц. групи: учасники бойових дій + особи з інвалідністю внаслідок війни + учасники війни. От останні права на безоплатний проїзд не мають. А наголошувати на перших, і замовчувати других, які проходять ПО ЦЬОМУ Ж  закону – це така маленька несвідома дискримінація.
  • Юрій Пелюшенко

    Зато тепер вони – депутати облради і спілка учасників АТО – будуть гонорово піаритися: “Ми здобули !!!”. І їм повірять, бо якщо навіть журналісти не занурюються у питання, то що говорити про пересічного мешканця. А достатньо було нічого не робити – і все б залишилося, як було раніше.
  • Юрій Пелюшенко

    “Нагадаємо, постанова Кабміну про монетизацію №197 з’явилась в березні цього року. Там йшлось про монетизацію пільг деяким категоріям громадян. Зокрема, для пенсіонерів, учасників бойових дій, афганців та інвалідів”. ----------- шановна п. Журналіст! Ви хоч читали цю Постанову № 197 від 14 березня 2018 р.? Нічого там про «монетизацію пільг деяким категоріям громадян» не йдеться, а ось як там говориться:

    “1. Цей Порядок визначає механізм надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських (крім залізничного та річкового транспорту) та міжміських маршрутах за рахунок відповідних місцевих бюджетів У РАЗІ ПРИЙНЯТТЯ ТАКОГО РІШЕННЯ ОРГАНАМИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ.

    Орган місцевого самоврядування у місячний строк ПІСЛЯ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ щодо надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах інформує про це Мінсоцполітики, яке складає перелік відповідних органів місцевого самоврядування і оприлюднює його на офіційному веб-сайті Міністерства.

    У РАЗІ НЕПРИЙНЯТТЯ ОРГАНОМ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ РІШЕННЯ ПРО НАДАННЯ ПІЛЬГ У ГОТІВКОВІЙ ФОРМІ З ОПЛАТИ ПРОЇЗДУ УСІМА ВИДАМИ ТРАНСПОРТУ ЗАГАЛЬНОГО КОРИСТУВАННЯ НА МІСЬКИХ, ПРИМІСЬКИХ ТА МІЖМІСЬКИХ МАРШРУТАХ ВІДПОВІДНІ ПІЛЬГИ ПРОДОВЖУЮТЬ (!!!!!!!) НАДАВАТИСЬ У БЕЗГОТІВКОВІЙ ФОРМІ.”

    Тобто, у Постанові № 197 була пропозиція, а не керівна вказівка на виконання. Для того щоб згідно цієї Постанови отримувати кошти на картковий рахунок для проїзду кожен місяць потрібно, 1- щоб місцевий та інші самоврядування затвердили розмір виплати, 2- передбачили це у відповідних бюджетах, 3- особа для отримання пільг у готівковій формі (окрім пенсіонерів) має звернутися з відповідною заявою для оформлення щомісячної виплати, якщо не звернеться то і не отримуватиме і, як наслідок, далі використовує пільги як було до цього. У разі НЕПРИЙНЯТТЯ органом місцевого самоврядування рішення про надання вказаних пільг, ВОНИ Й НАДАЛІ ПРОДОВЖУЮТЬ НАДАВАТИСЬ У БЕЗГОТІВКОВІЙ ФОРМІ. Без заяви не нарахують. Про відміну дії посвідчень у Постанові аніслова.



    Читати треба уважно, підняли паніку без причини. Не там шукаєте зраду. Ви краще поцікавтеся, чи може пільговик (будь-який, дискримінація заборонена Конституцією) з Ужгорода чи Чернігова проїхати безкоштовно у Тернополі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:00 На Тернопільщині прощаються із захисником Михайлом Хоминим 12:15 На корупції затримали військовослужбовця Тернопільського військкомату 12:00 Погіршення погоди на Тернопільщині може призвести до збільшення кількості аварій — поліція 11:32 Померла 6-місячна дівчинка, яка у лютому постраждала в аварії на Підволочиському шосе Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up