Бруд і пошарпані салони. Ми склали власний рейтинг комфорту в транспорті (ФОТО, ВІДЕО)

Бруд і пошарпані салони. Ми склали власний рейтинг комфорту в транспорті (ФОТО, ВІДЕО)
  • Чимало тернополян скаржаться на чистоту та комфорт у місцевих маршрутках та тролейбусах. Але чи виправдані ці нарікання та чи реагують перевізники на звернення пасажирів?
  • Журналісти “20 хвилин” склали рейтинг комфорту транспорту, перевіривши його за кількома критеріями

Одразу у кількох обласних центрах тарифи на проїзд почали різко зростати. У деяких містах, наприклад, проїзд став навіть дорожчим, ніж у столиці. 

Так, у Вінниці тарифи підняли до 10 гривень у маршрутному таксі. Це на 2 гривні більше, ніж у Києві. Така ж ціна тепер і у електротранспорті та автобусах Львова – 10 гривень. Про підвищення цін повідомляли і в інших містах.

Аргументують ці дії місцеві ради тим, що Держава з 2016 року відмовилась фінансувати гарантовані Законом пільги, зокрема пільгу на проїзд. Так ці витрати переклали на органи місцевого самоврядування. Тому громади втрачають чималі кошти, щоб забезпечити безоплатний проїзд пільговикам. 

Відео дня

Наразі у Тернополі мови ні міська рада, ні перевізники відкрито про зростання тарифів не говорять. Хоча на деяких сайтах уже проскакує інформація, про те, що через дії на місцях змушені будуть піднімати ціну. Отже, те, що вартість проїзду зміниться і для тернополян, ймовірно, - питання часу. Щоб дізнатися про наміри перевізників та влади, ми звернулися з інформаційним запитом до міського голови Тернополя Сергія Надала. 

Скільки коштів витрачають для пільговиків

Як повідомляли раніше “20 хвилин” у відповіді на інформаційний запит, відповідно до рішення міської ради від 18.12.2020 року “Про бюджет Тернопільської міської  міської територіальної громади на 2021 рік» (із змінами), передбачено 33 510 000 грн. компенсаційних виплат на пільговий проїзд окремих категорій громадян автомобільним транспортом, у тому числі приватними перевізниками.

У місті, окрім пільгових категорій, таких як учасників бойових дій, особи з інвалідністю та особи, які супроводжують людей з інвалідністю І групи, тощо, на безоплатний проїзд мають право пенсіонери з відповідною “Карткою тернополянина”. Також безкоштовно їздити у комунальному транспорті мають школярі та студенти. У маршрутках вартість проїзду школярам становить 3 гривні, студентам – 6 гривень.  

Який стан громадського транспорту

Ціна зростає, але чи зростає якість послуг? Ми вирішили це перевірити. 

Журналісти оцінили стан тернопільських тролейбусів, автобусів та маршруток за кількома критеріями: чистота, комфорт, стан салона та сидінь, тощо. Деталі - дивись у таблиці. Також ми перевірили чи є в громадському транспорті Wi-Fi, однак знайти його нам так і не вдалося.

Про позитивні та негативні результати нашої перевірки читайте нижче.

Протягом дня 16 серпня наші журналісти їздили у міських в автобусах, тролейбусах і маршрутках. 

Тролейбус №11

Салон тролейбусу залишає бажати кращого. Вікна брудні, особливо зверху. Біля них сліди від скотчу після наліплених колись рекламних оголошень. Підлога в задовільному стані. Є молоточки, щоб розбити вікна у випадку аварії.

Щодо сидінь, вони вже протерті. Ми провели вологою серветкою по їх м’якій оббивці. На ній залишився темний слід. У білих речах в транспорті краще не їздити...

Маршрутка №13

Підлога брудна. Подекуди розкидані квитки на проїзд, це не вина водія, а швидше культура тих, хто користується громадським транспортом.

Молоточків для розбивання вікон у салоні ми не побачили. Там, де вони мали бути, дві просверлені дірки, а біля них текст, як треба діяти у випадку аварії.

Стан вікон значно ліпший, вони чисті, а от сидіння вже обдерті. Бруду на них небагато, але зроблені вони з матеріалу, який в сонячний день дуже сильно нагрівається.. Сидіння помальовані, хтось наліпив на них жуйки.  

Маршрутка №16

Вікна чисті, підлога також чиста, попри те, що ми завітали у цю маршрутку вже о 16.00. А от молоточків ми в салоні так і не знайшли. Сидіння чисті, але вже дещо протерті.

Металеві конструкції покриті іржею, особливо біля підлоги. Їх давно не чистили та не фарбували. 

Маршрутка №19

Перше, що впадає в око у цьому маршрутному таксі - купа реклами на вікнах. Якщо в попередніх бачили один-два плакати, то в цій нарахували чотири рекламних наліпки та плакати.

Стан підлоги також не з найкращих, окрім того, що вона брудна та протоптана, на ній ще й купа металевих латок. Є тримачі для молоточків, а самих молоточків, на жаль, немає. 

Жахливий стан поручнів. Видно, що на них раніше наліплювали скотч, а коли здерли, їх так і не очищували. Чорні сліди від сотень рук. Протерши чистою вологою серветкою поручні, помітили коричневі сліди. І сидіння брудні. 

Маршрутка №22

Вікна чисті, а от реклами на них теж чимало.Салон чистий. Підлога витоптана до фанерного покриття. Вона в жахливому стані. 

Сидіння тут були в найгіршому стані. Оббивка на багатьох місцях обірвалась. За нею видно жахливі сліди чи то бруду, чи то старої плісняви. На вологій серветці - чимало бруду.

Маршрутка №14

На цьому маршруті також стара оббивка сидінь зі шкірозамінника. Майже вся обшивка потріскалась. У спеку вона розігрівається, тому сидіти не дуже комфортно. На спинках сидінь хтось наліпив жуйки. Вони вже висохли, тому можна припускати, що вони там давно. Реклами в салоні небагато, однак а стелі лишились сліди старого клею.

Фарба на металевих конструкціях біля підлоги потріскалась. Вони покриті іржею. Але підлога в непоганому стані. Видно, що її часто прибирають та миють.  

Маршрутка №29

Автобус новий. Дуже чистий і просторий салон, підлога також чиста, попри те, що в маршрутку ми завітали вже о 17 годині. На відповідних місцях є молоточки, щоб розбивати вікна у випадку аварії. 

Сидіння майже нові з м’якою обшивкою. Провівши по них вологою серветкою, на ній не залишилося бруду. Однак на деяких місцях лежала шерсть, волосся та пил.

Маршрутка №35

Також новий низькопідлоговий автобус. Салон чистий та просторий, підлога чиста, вікна також. Є молоточки, закріплені у відповідних місцях.

Сидіння нові і також чисті. На вологій серветці після їх перевірки не лишилося жодного брудного сліду. А от поручні не протерті. До того ж – працював кондиціонер. Через це вихід та вхід пасажирів лише на дні двері. У салоні комфортно. 

Тролейбус №9

У салоні тролейбуса дуже багато слідів від реклами, та й самої реклами чимало. 

Поручні прогнили знизу, як і сидіння. Попри це в салоні чиста та відносно нова підлога. Молоточки на місці. Сидіння вже протерті. Зверху вони добряче забруднені руками пасажирів.

Також ми склали порівняльну таблицю, в якій оцінили кожен транспорт, що відвідали, за кількома критеріями.

Що кажуть перевізники

Не до всіх перевізників, на жаль, нам вдалося додзвонитися. У декого заявлений номер підприємства чомусь постійно перевантажений, за деякими номерами нам повідомили, що керівники на нараді і варто набрати пізніше, тому подаємо думку тих, з ким вдалося поспілкуватися.

Директор ТОВ “Менс Авто” (маршрути 3, 19) Андрій Намака розповів, що кожного вечора автобуси його підприємства прибирають, миють підлогу, вікна, протирають сидіння тощо.

– У нас є штатна прибиральниця, яка щовечора це робить, – каже пан Намака. – Огляд транспорту? Це роблять кожного дня. Наш механік щоранку і щовечора оглядає транспорт та перевіряє його справність.

Щодо перевірки всіх необхідних речей, відповідно до техніки безпеки, справність вогнегасників перевіряють щомісяця, а от молоточки, за допомогою яких розбивають вікна у випадку аварії, довелося зняти, адже їх дуже часто крадуть.

– Водій не міг слідкувати за молоточками, адже вони розміщені в закритих для нього зонах салону, – каже він.

На питання, чи варто в Тернополі піднімати тариф на проїзд у громадському транспорті, директор відповів, що це потрібно зробити. У такому випадку підприємство зможе підтримувати громадський транспорт у належному стані. Підвищення вартості проїзду забезпечить не тільки достатнє фінансування, але й дозволить покращити якість перевезень.

– Люди гадають, якщо проїзд піднімуть на одну гривню, то підприємства одразу закуплять нові автобуси. Це не так. Нові автобуси ми купували у 2008 році, – пояснив Андрій Намака.

Директор ТОВ “Назар Транс” (маршрути 27, 33) Іван Миськів також вважає, що вартість проїзду в громадському транспорті Тернополя варто підняти. Пов’язано це з підняттям зарплат, цін на паливо та запчастини.

– Підняття тарифу на проїзд – це чергове питання виживання для нас, – пояснив директор.

Також пан Миськів розповів, що транспорт його компанії перевіряють на справність щоденно, чистку салону проводять двічі на день, миють підлогу, сидіння та вікна, запевняє він. Технічний огляд транспортних засобів, при якому перевіряють наявність вогнегасників, аварійних знаків, молоточків тощо, проводять раз в півроку.

У КП “Тернопільелектротранс” наразі є найбільше одиниць нового транспорту. У відповідь на інформаційний запит нам повідомили, що автопарк підприємства налічує 44 автобуси ( з них 20 нових низькопідлогових автобусів)  та 55 тролейбусів. 21 автобус має робочі кондиціонери. Тролейбуси, на жаль, ними не обладнані. Як повідомили в підприємстві, їх вмикає водій в ручному режимі при температурі повітря +27 градусів зовні.

Хто стежить за транспортом

У міській раді пояснюють – дозвіл на перевезення пасажирів надають в результаті конкурсу. Увесь транспорт, який курсує містом, відповідає встановленим вимогам.

– У конкурсі на визначення Перевізника на автобусному маршруті загального користування можуть брати участь претенденти, які мають ліцензію на право здійснення перевезення пасажирів. Тобто в усіх автобусах, які курсують на маршрутній мережі Тернопільської міської територіальної громади, наявна ліцензія на здійснення такої діяльності, – пояснюють у міськраді. 

За дотриманням правил перевезень пасажирів стежать в Управлінні транспортних мереж та зв’язку міськради. Саме туди можуть звертатися тернополяни зі скаргами на порушення чи неналежний стан транспорту.

Також вам зобов’язані видавати квиток. Адвокат Віталій Вітів наголошує – варто це робити, адже приховування реальних доходів перевізників впливає на формування тарифів і врешті ми платимо більше.

– Не видавати квиток вигідно самим перевізникам, адже вони можуть приховати свої реальні доходи, – каже адвокат. – Гроші, за які водієм не зафіксовано у валідаторі проїзд пасажира, і як наслідок – не видано квиток на проїзд у транспорті, залишаються у тіні. Якщо пасажиру не видали квиток, то сплачені ним кошти є необліковані, і він не застрахований у випадку ДТП. Врешті, перевізники можуть маніпулювати тим, що вони працюють в збиток і це впливає на формування нових тарифів. Водій зобов’язаний вам видати квиток.

Наявність квитків у пасажирів громадського пасажирського транспорту Тернопільської міської територіальної громади здійснюється службою контролю КП «Тернопільелектротранс» та працівниками управління муніципальної інспекції. Як розповіли у «Тернопільелектротрансі», такі перевірки здійснюють щодня як в комунальному, так і в транспорті приватних перевізників. 

Довідка:

Залишити скаргу на водія чи стан транспорту можна зателефонувавши до міського управління транспорту:

тел.: (0352) 52-15-14, (0352) 52-69-41

Якщо водій порушує правила дорожнього руху або відмовляється видавати квиток - варто звернутися в поліцію за номером 102 або муніципальну інспекцію:

тел. +380674473186

+380674473278

+38 073 015 1481 (Viber)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Оксана Залуська

    Якщо власник маршруту 19 вважає ,що його машини відповідають нормам  перевезення ,то нам ще дуже довго прийдеться жити в такому багні ,хочеться щоб він і той хто "дає"дозвіл на використання таких машин, поїздив цілий день в цьому брухті ,просто дивуюсь тим водіям,не пасажирам ,бо я одна з них, буквально 18.08.2021 теж зафіксувала аудіозапис того шуму і грохоту,при проїзді з вул.Лучаківського-Центр,і хочу скинути в групу :Актуальний Тернопіль,може хоч так почують, і трохи хоч щось для людей будуть робити.
  • Юлік Бойків

    Ці катафалки давно треба на миталоприйом роздавати і закупити нові але ненашого виробництва цей брухт закупляли бо були поставлені умови,треба було це кудась зпіхувати.

keyboard_arrow_up