Чи встановили на Тернопільщині додаткові блокпости і чи можуть там вручити повістки

Чи встановили на Тернопільщині додаткові блокпости і чи можуть там вручити повістки

Як поводитись, під’їжджаючи до блокпостів, чи можуть вам поліцейські під час перевірки вручити повістку і чи вже дозволили використовувати реєстратори в автомобілях, дізнавались «20 хвилин».

Три блокпости діють на Тернопільщині на в’їзді до області.

Облаштували їх ще у лютому 2022 року, на початку повномасштабного вторгнення. Решта, які тоді встановлювали на в’їздах до населених пунктів, зокрема й Тернополя, на початку 2024 року не діють.

 

Відео дня

Де діють блокпости

«20 хвилин» дізнались інформацію, якою цікавились наші читачі, надсилаючи запитання на Гарячу лінію редакції.

Як повідомив речник поліції Тернопільщини Сергій Крета, блокпости облаштовані на виїзді на Підволочиськ — на межі Тернопільської та Хмельницької областей, на Зборів – Львівська траса і на Кременець — у напрямку Рівного та Києва. Там можуть перевірити документи, і ці посилені заходи безпеки діють від початку повномасштабного вторгнення.

— Поліцейські не вручають повісток, зокрема і на блокпостах, — запевнив Сергій Крета. — Це можуть робити лише працівники територіальних центрів комплектування (ТЦК – прим. авт.). Поліція забезпечує охорону громадського порядку.

Реєстратори, якими заборонили користуватись на початку війни, й далі «поза законом». Заборону про їх використання, яку запровадили у лютому 2022 року, не відміняли, запевнив Сергій Крета.

 

Зміни ухвалює Рада оборони

У поліції нагадали, що рішення про встановлення блокпостів ухвалює Рада оборони та безпеки Тернопільської області. За словами речниці ОВА Ганни Василенко, на початку 2024 року змін щодо блокпостів Рада оборони не ухвалювала.

Як розпізнати блокпост

Відповідно до інформації з офіційного сайту ДСНС, Блокпост – загороджувальний, укріплений контрольно-пропускний пункт, з озброєною охороною на дорогах, в’їздах у населені пункти тощо, здатний самостійно тримати кругову оборону. Блокпости обладнуються з метою перевірки транспортних засобів, що проходять крізь них, а також блокування дороги з метою припинення її подальшого використання.

За словами правоохоронців, такі пункти мають бути обладнанні інженерними конструкціями, відповідно до вимог. Також на блокпостах має бути прапор України, а на видному місці дорожній знак STOP. 

Як поводитися на блокпостах
З метою безпеки при проходженні перевірки на блокпості громадяни мають:
— зменшити швидкість автомобіля;
— завчасно приготувати документи для перевірки;
— вимкнути фари, увімкнути аварійне світло та світло у салоні авто в темну пору доби;
— категорично забороняється вести відеозйомку чи проводити фотографування;
— без дозволу не виходити з авто;
— чітко відповідати на запитання;
— бути готовими на вимогу правоохоронців надати можливість оглянути багажник та салон автомобіля;
— після огляду та дозволу продовжувати рух, плавно набирати швидкість.

 

Читайте також:

Міністр оборони пояснив, чи може сільський голова виписати повістку

Повістки й надалі вручатимуть у громадських місцях Тернопільщини

ОСББ у Тернополі хочуть зобов'язати, аби ті подали дані всіх мешканців-чоловіків до військкомату

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (42)
  • Андрій Чорний

    Відеореєстратори не поза законом, такого закону немає! Фото–відео зйомка блокпостів на території Тернопільської області заборонена рішенням ради оборони. Але незрозуміло для чого якщо місцезнаходження блокпостів так просто розголошується.
  • Читач72

    Для фронту потрібно забрати головних лікарів і завідуючих медичних відділів і буде подвійна користь, призупиняться побори з хворих і раненим даватимуть допомогу на передовій.Адже у медичних навчальних закладах є військові кафедри і всі вони є офіцерами запасу, в тому числі жінки медики, які до обласної лікарні приїжджають на джипах по 40000 доларів.Адже хворих і пияків з села не достатньо для захисту. Такі офіцери запасу є в кожній державній установі.

    Ігор reply Читач72

    Ідіть працювати в ТЦК та здійснюйте свою мрію.
  • Діана

    А то нічого, що заборонено розказувати де блокпости?

    Faraz reply Діана

  • PM

    А документи на блок-пости є?

    Ігор reply PM

    Звичайно, і всі сертифікати.

keyboard_arrow_up