Партнер рубрики Події

ОСББ у Тернополі хочуть зобов'язати, аби ті подали дані всіх мешканців-чоловіків до військкомату

ОСББ у Тернополі хочуть зобов'язати, аби ті подали дані всіх мешканців-чоловіків до військкомату
  • Із власних джерел редакції «20 хвилин» стало відомо, що в області планують проводити невідкладні додаткові заходи мобілізації людських і транспортних ресурсів для потреб ЗСУ.
  • У рамках цього голови ОСББ мають подати до міського центру комплектування списки власників та мешканців квартир із числа чоловіків, віком від 27 до 58 років. 
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

 

У понеділок, 18 грудня, в Українському домі «Перемога» скликали велику робочу нараду для ОСББ та домоуправителів щодо мобілізації, бронювання та звітування в ТЦК та СП. Захід стартував о 17:30. На події працювали журналісти «20 хвилин». 

На зустріч прийшли понад 50 голів та представників ОСББ, а також поліція, працівники ТЦК. 

Відео дня

На обговоренні планували поставити «крапку» у питанні, з якої причини голів ОСББ хочуть зобов'язати подавати інформацію про призовників та військовозобов’язаних чоловіків та фактично «звітувати» територіальному центру комплектування та соціальної підтримки у Тернополі.

– Першочергово ОСББ відповідає за управління та утримання спільного майна багатоквартирного будинку. ОСББ не веде реєстру зареєстрованих, проживаючих співвласників/ мешканців будинку. ОСББ не цікавлять орендарі та кількість їх, бо це не впливає на суму платежу по внесках. ОСББ не веде картотеки та не укладає договори. ОСББ не видає довідок. Ми не є розпорядниками інформації про власність. Інформація, котра наявна в ОСББ, не може бути поширена без згоди власника інформації згідно Закону про захист персональних даних. ОСББ не працює в ТЦК, – така позиція в учасників наради.

Про причину зібрання розповів головний спеціаліст відділу взаємодії з правоохоронними органами, запобігання корупції та мобілізаційної роботи Тернопільської міської ради Віктор Качковський.

Голови ОСББ обурюються, чому вони взагалі повинні перевіряти, чи стоять мешканці їхнього будинку на військовому обліку та як давно вони поновлювали дані. Вони говорять, що не мають списків людей, які проживають в будинку. Адже наприклад, у квартирі може бути прописана одна людина, а мешкати кілька. Голови ОСББ наголошують, що не готові ходити по квартирах людей, запитувати ім’я, прізвище та вік чоловіків і чи стоять ті на обліку в місцевому територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки. 

Начальник відділу комплектування Тернопільського міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Юрій Гельжинський закликав голів ОСББ сприяти тому, щоб всі військовозобовʼязані мешканці будинку поновлювали дані у військкоматі. Також сказав звернути увагу на переселенців, адже вони можуть взагалі не стояти на обліку за новим місцем проживання.

— Ми вам не вороги. Не треба з нас робити злочинців, які постійно зі зброєю заламують руки та пхають до бусів. Ми виконуємо свою роботу. Всі мають стояти на обліку, всі мають поновлювати вчасно дані. Ми розуміємо, що всі не підуть воювати, що треба залишати чоловіків і в тилу, бо без них ми не витягнемо у багатьох сферах. Але держава повинна мати актуальні дані, адже хлопці в окопах теж втомилися, їх треба замінювати, – наголосив Юрій Гельжинський.

– Всі питання щодо військового обліку та повісток нехай вирішують без нас, бо це не є нашою роботою, – наголошує Оксана Романчак, голова ОСББ «Симоненка, 1+». – Представники влади та військкомату напевно сподівалися, що ми будемо робити перепис мешканців чи самостійно розносити повістки? Невже вони не знають, що ми вже давно не маємо доступу до картотек мешканців будинку. Ми не знаємо, хто саме проживає в тій чи іншій квартирі. Ви ж розумієте, через війну багато людей виїхали за кордон. Хтось подав квартиру, хтось здає в оренду. Я не маю ніякого права ходити і перевіряти. Мені головне, щоб там не було боргів і все вчасно сплачували.

Про те, що в ОСББ не мають займатися питаннями мобілізації, переконує і Наталія Дідух, голова ОСББ «15 квітня, 1». З її слів, вона не зобов’язана перехоплювати у під’їздах мешканців призовного віку і скеровувати до військкомату.

— Ми не є розпорядниками інформації про власність. Інформація, котра наявна в ОСББ, не може бути поширена без згоди власника інформації згідно Закону про захист персональних даних. ОСББ не працює в ТЦК. 18 грудня розмова видалася короткою. Працівники військкомату не були готові до такої кількості запитань, до нашого бунту. Але ми не можемо бути впевнені, що вони залишать цю ідею і не вигадають щось нового, — додала жінка.

Закінчилась робоча нарада з головами ОСББ о 18:35.

Чи мають ОСББ право збирати дані? 

Як повідомили адвокати «Безоплатної правничої допомоги», вручати повістки мають право:

  • посадові особи районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК);
  • представники органів місцевого самоврядування;
  • керівники підприємств, установ, організацій, незалежно від підпорядкування і форми власності.

Катерина Чижик, голова правління ГО «Асоціація розвитку ОСББ та ЖБК «Сучасний дім», членкиня Національної ради з питань створення та функціонування ОСББ, надала свої пояснення щодо того, чи мають ОСББ право подавати відомості про військовозобов'язаних чоловіків до ТЦК. 

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) ― це юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна й управління, утримання та використання спільного майна.

Основна діяльність ОСББ полягає в здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних й інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов’язань, пов’язаних із діяльністю об’єднання. Господарче забезпечення діяльності об’єднання може здійснюватися власними силами об’єднання (шляхом самозабезпечення) або шляхом залучення на договірних засадах суб’єктів господарювання (ч. ч. 4–5 ст. 4 Закону № 2866).

ОСББ не веде первинно-персональний облік військовозобов’язаних і не зобов’язане виконувати приписи, установлені для ЖЕО (організацій, що здійснюють експлуатацію будинків) щодо своєчасного подання відомостей про призовників і військовозобов’язаних відповідним районним (міським) військкоматам, адже воно не належить до організацій, що здійснюють експлуатацію будинків, а провадить господарче забезпечення діяльності ОСББ власними силами (шляхом самозабезпечення) або шляхом залучення на договірних засадах суб’єктів господарювання.

Крім цього, щоб використовувати чи поширювати конфіденційну інформацію про мешканця багатоквартирного будинку, потрібно отримати його згоду й бути розпорядником такої персональної інформації.

Розпорядник персональних даних — це фізична чи юридична особа, якій володільцем персональних даних або законом надано право обробляти ці дані від імені володільця (абз. 11 ст. 2 Закону України «Про захист персональних даних» від 01.06.2010 р. № 2297-VI).

Голова правління не є розпорядником персональних даних, тобто не має права надавати конфіденційну інформацію (зокрема, адресу, дату й рік народження) щодо мешканців багатоквартирного будинку без їхньої на те згоди.

Але навіть у випадку, якби голови правління мали відповідні повноваження та право надавати інформацію стосовно мешканців будинку, вони не змогли б це зробити, оскільки з 1 січня 2018 року ОСББ не ведуть персоніфікований облік мешканців будинку і передали свої картотеки до ЦНАПів.

 

Читайте також:

Мобілізація на Тернопільщині — у військкоматі повідомили, кого найбільше потребують в ЗСУ

Якщо у вас радянський військовий квиток — чи реально його замінити в Тернополі

«Люди у військовій формі спиняють авто та перехожих». У Тернополі чергова спецоперація: як діяти

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (70)
  • Читач72

    Голови ОСББ свої прямі обов'язки виконують лишень на 1 відсоток щодо обслуговування багатоповерхівок, а якщо хрущовка то взагалі 0 бо там тьма робіт. Велика частка голів Є найманими і не проживають по місцю ОСББ а лишень роблять прибутковий особистий  бізнес будучи головами в кількох місцях. В багатоповерхівках голови не мають жодних юридичних і моральних прав а лишень збирають гроші на зарплати в кількох ОСББ одноразово, оплачуючи особисті кредити та списують кошти Оссб для особистого збагачення.Вони не знають мешканців, їхній облік ніякий.В той час у під'їздах багатоповерхівок, особливо хрущовок, з корінних зареєстрованих мешканців залишився малий відсоток а проживають підпільно переселенці, ухилянти, квартиранти, родичі власників квартир, алкоголіки і організатори давно існуючих притонів без виходу з квартир бо мають страх бути побаченими.І тому на голів ОСББ не надіймося.
  • Андрій Васусь

    Через цю піздоту в Україні війна.
  • Павло Биков

    За розголошення персональних даних,передбачена кримінальна відповідальність
  • Valeriy

    Ідіть в сраку зі своїми повістками ! Пиздуйте самі на війну разом з мусорами, депутатами, податківцями, митниками, суддями.

keyboard_arrow_up