Добра частина справ в суді «заминається», - Богомол

Добра частина справ в суді «заминається», - Богомол
  • Поліцейські фіксують порушення за ст. 130, але в суді справи закривають, штрафи не сплачуються, знаходять огріхи у протоколах, аби їх скасовувати.
  • За одне й те ж порушення одного притягають до відповідальності, іншого – ні. Яка різниця, якого розміру штраф, як його не сплачують.

Потрібно якісно збирати вже ті штрафи, які є сьогодні, а не скасовувати все у судах. Аби кожен порушник, а не «вибірково», - поніс покарання. Хоча посилення санкцій – добрий крок і зможе вплинути на зменшення аварійності на дорогах, переконаний начальник головного управління нацполіції в області Олександр Богомол.  

Щодо фото- і відеофіксації, ймовірно, після узаконення нових санкцій, тернополяни знову отримуватимуть «листи щастя». Саме власники авто, а не ті, хто в скоїв порушення, тому будьте уважними, позичаючи комусь свій транспорт. Якщо порушення несуттєве – йтимуть в банк оплачувати штраф. Якщо серйозне – до суду. 

Корисне посилання

Найбільша база пропозицій продати чи купити ВИС в Україні. Аutomoto.ua - пошуковик на 100 автосайтах.

Нагадаємо, Уряд затвердив новації і, якщо Верховна рада узаконить зміни, на водіїв чекає суттєве посилення відповідальності. Причому як кримінальної, так і адміністративної, що, у свою чергу, суттєво вдарить по кишені порушників.

Відео дня

Детальніше читайте На дорогах гинуть вчетверо більше людей, ніж у зоні АТО
 

Новації стосуються обмеження швидкості руху у населених пунктах, системи штрафів, посилення відповідальності за керування транспортом у нетверезому стані та впровадження відеофіксації порушень дорожнього руху.

- Справді, в нашій області побільшало ДТП, в тому числі з потерпілими, хоча загиблих менше, аніж торік, - каже Олександр Богомол. – Ситуація на дорогах критична. Тому потрібні радикальні міри, аби виправити її.

Підвищення штрафів – добрий крок, який зможе спонукати водіїв пригадати правила руху і дотримуватись їх. З іншого боку, каже очільник тернопільської поліції, наша область є однією з найбідніших – за достатками, рівнем зарплат. Тому підвищення суми штрафів сильно вдарить по кишені земляків.

  • Потрібно якісно «збирати» і використовувати вже ті штрафи, які діють сьогодні, - каже Олександр Богомол. - Бо, на жаль, поліцейські фіксують порушення за ст. 130 КУпАП (кермування у стані сп’яніння – прим. авт.), але в суді справи закривають, штрафи не сплачуються, знаходять огріхи у протоколах, аби їх скасовувати. Це через недосконалість законодавства та процедур фіксації порушень правил дорожнього руху. Відповідно, за одне й те ж порушення одного притягають до відповідальності, іншого – ні. Яка різниця, якого розміру штраф, як його не сплачують.

Крім цього, підвищення штрафів може сприяти появі нової корупційної складової. Адже висока сума штрафу, скажімо, у 50 тис. грн., при зарплаті патрульного поліцейського у 8 тисяч, може спокусити його діяти не за законом.

Необхідно, передусім, й вдосконалити механізм боротьби з порушниками, наголошує очільник поліції. Має бути справедливість: порушив – поніс покарання. І вибірковості у цих питаннях бути не може, переконаний очільник тернопільської поліції. Адже зараз добра частина справ в суді «заминається».

Щодо фото- і відеофіксації – в області на трьох постах вже діє система відео нагляду «Рубіж». Та працює сервер в головному управлінні нацполіції, до якого зведено понад  200 камер відеоспостереження.

  • Зараз удосконалюємо цю систему - робимо акцент, щоб відео було якісним, аби чітко було видно марку авто, номерний знак і всі деталі навіть уночі, - каже Олександр Богомол. – Потрібно, аби кожен райцентр мав бодай по кілька камер – хоча б на виїзді і в’їзді.

Скажімо, якщо надійшла інформація про угон автомобіля – оперативно проаналізувати відео, в тому числі дослідити скільки авто, яких і коли в’їхали до нашої області із сусідніх. Це допоможе, на думку головного поліцейського краю, у пошуку злочинців.

Щодо відеофіксації, то у поліції переконують, що вже мають з чим працювати – навіть до того, як Закон набере чинності. Окрім того, діють програми з безпеки громадян і дорожнього руху, для яких кошти виділяють держава та місцеві бюджети – для забезпечення відеоспостереження.

Нагадаємо, швидкість вимірюватимуть лише за допомогою стаціонарних відеокамер. Тобто, старі «фени», які колись використовували працівники ДАІ, повертати на дороги не будуть.

Камера зафіксувала – власникові авто надійшло повідомлення про сплату штрафу. Якщо порушення серйозне – доведеться спочатку піти до суду і понести покарання, яке виніс суд. Наголошуємо, що «листи щастя» надсилатимуть саме власникам авто. Тому будьте обережними, продаючи авто «за довіреністю», або тимчасово віддавши комусь транспорт разом із техпаспортом.  

Читайте також Що змінить підвищення штрафів для водіїв. Коментарі експертів
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up