На дорогах гинуть вчетверо більше людей, ніж у зоні АТО

На дорогах гинуть вчетверо більше людей, ніж у зоні АТО
  • За п’яну смертельну ДТП – 12 років тюрми, а за швидкість 50+ штраф 3 400 грн - санкції щодо порушників суттєво посилять.
  • Тернополяни натомість переконані, що передусім потрібно довести до ладу дороги та змінити судову систему.

Уряд затвердив новації і, якщо Верховна рада узаконить зміни, на водіїв чекає суттєве посилення відповідальності. Причому як кримінальної, так і адміністративної, що, у свою чергу, суттєво вдарить по кишені порушників.

Новації стосуються обмеження швидкості руху у населених пунктах, системи штрафів, посилення відповідальності за керування транспортом у нетверезому стані та впровадження відеофіксації порушень дорожнього руху. Відповідні зміни міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков презентував на спеціальному засіданні Уряду 10 листопада.

Корисне посилання

Найбільша база пропозицій продати чи купити Baw в Україні. Аutomoto.ua - пошуковик на 100 автосайтах.

Перевищив швидкість – виклади не 510, а 3 400 грн

Відео дня

  • На Тернопільщині майже кожних 15 годин трапляється автопригода з потерпілими, майже через кожних 117 годин гине людина, - пише у «Фейсбук» радник міністра МВС, екс-нардеп Михайло Апостол. - На жаль, це віддзеркалення ситуації практично у всіх областях України.

Серед головних новацій МВС – обмеження швидкості руху у населених пунктах до 50 км/год. Ця швидкість не лише встановлена в Європі і США, а й рекомендована за результатами масштабного дослідження швидкості реакції людини в екстремальній ситуації Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

  • Просте порівняння: при швидкості 60 км/год – зупинковий шлях становить 55 метрів, а імовірність летального результату при зіткненні із пішоходом - 82%, - пояснив Арсен Аваков. - Натомість при швидкості 50 км/год – зупинковий шлях складе 40 метрів, а імовірність летальних наслідків знизиться до 20%.

У кілька разів пропонується збільшити розміри штрафів за низку адміністративних правопорушень.

Зокрема, за перевищення максимально дозволеної швидкості руху більше, ніж на 50 км/год, пропонують штраф 3400 грн. Зараз штраф за це порушення 510 гривень. За залишення місця ДТП пропонують штраф 3 400 грн та позбляти права керування транспортним засобом на строк до шести місяців.

За відсутність прав штраф зросте в 20 разів

У 20 разів збільшується розмір штрафу за управління транспортом без права керування – він становитиме 10 200 грн, а за повторне порушення – 40 800 грн. Особи, позбавлені права керування, порушивши закон, сплачуватимуть штраф у розмірі 20 400 грн, а за повторне вчинення цього порушення протягом року – 40 800 грн.

  • Острах у таких людей, які свідомо сідають за кермо, знаючи, що вони взагалі не мають права керування транспортним засобом, мінімальний, оскільки найгірше, що для них буде в разі зупинення поліцією, – це штраф у розмірі 510 гривень, - каже Арсен Аваков. - Ми пропонуємо штрафи за ці правопорушення прирівняти до розмірів стягнень за керування транспортним засобом у нетверезому стані.

Новими змінами також планується запровадження системи автоматичної фото- та відеофіксації порушень ПДР та внесення змін до Порядку видачі посвідчення водія.

Строк дії водійського посвідчення, отриманого вперше, становитиме два роки. Наступне, якщо особа не вчинила три або більше адмінправопорушень у сфері безпеки руху, видаватимуться на 30 років, додав очільник МВС.

За смертельну ДТП напідпитку – 12 років тюрми

МВС пропонує запровадити покарання для водіїв, які спровокували ДТП у нетверезому стані, у вигляді позбавлення волі від 7 до 12 років з позбавленням права керувати транспортним засобом на строк від п’яти до десяти років.

Нагадаємо, зараз покарання передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 8 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до 3 років або без такого.

За залишення місця ДТП пропонується встановити штраф 3 400 грн та передбачити можливість позбавлення права керування на строк до шести місяців.

Для реалізації цих пропозицій МВС України виносить на розгляд Уряду проект Закону України про посилення відповідальності  за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху, а також три проекти постанов Кабінету Міністрів щодо змін до Правил дорожнього руху, Положення про порядок видачі посвідчення водія та функціонування системи фіксації адміністративних правопорушень.

Ремонт доріг + зміни судової системи

Тернополяни не надто схвально сприйняли посилення санкцій. У коментарях в соцмережах та на сайті www.20minut.ua читачі пишуть, що, передусім, потрібно відремонтувати дороги, адже їхній жахливий стан є в більшості випадків причиною аварійності. А не маленькі штрафи, які призводять до безкарності. Ще й пропонують одночасно подвоювати суми штрафів у разі, якщо порушниками виявились працівники МВС. 

  • А знаєтe головну причину аварій? – запитує у «Фейсбук» Олександр Лотовський. - Правильно - дороги. Фури розбили траси вщeнт, дороги вузькі, а щe й узбіччя із жахливим покриттям, горби… В дощ взагалі нeможливо зорієнтуватись. Тому рeцeпт нe в штрафах, а в нормальних дорогах.

У збільшенні штрафів тим, хто відповідає за стан доріг, бачить рецепт зменшення аварійності Борис Гора.

  • Нехай спочатку оштрафують тих, хто відповідає за безпечний стан доріг – за покриття, розмітку, роз'їзди, знаки, - пише Борис Гора. – І наведуть лад з буряко- і жомовозами.

Цитата

Михайло АПОСТОЛ, радник міністра МВС:

На Тернопільщині майже кожних 15 годин трапляється автопригода з потерпілими, майже через кожних 117 годин гине людина. На жаль, це віддзеркалення ситуації практично у всіх областях України.

 

 

 

 

Читайте також: Що змінить підвищення штрафів для водіїв. Коментарі експертів
Довідка

У 2016 році в Україні сталися майже 155 тисяч ДТП, з яких понад 25 тисяч – із постраждалими особами. А протягом 2017 року – майже 117 тисяч ДТП, 19 тисяч з яких – із постраждалими.

Лише за останні два роки у ДТП загинули понад 5,5 тисяч осіб. Травмовано – понад 57 тисяч. Для порівняння за 2016 рік у зоні АТО, де фактично відбуваються справжні бойові дії із застосуванням сучасного озброєння, загинули 763 наших військовослужбовців. У нас на дорогах гине вчетверо більше людей, ніж у зоні АТО.

За інф. А. Авакова.

Читайте також Добра частина справ в суді «заминається», - Богомол
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Діонісій

    не за п'яну смертельну дтп, а за п'яну їзду, якщо таке зроблять, з примусовими замірами, а не так, я не хочу тіпа, то буде діло. а так штрафи мажорів не лякають, бабло мають. он в Харкові було смертельне дтп, і що ? почали крутити вертіти і в самому кінці можуть загиблі винними залишитись, бо не там стояли.
  • юрий попов

    просто нормальні люди зупинятись не будууть ! А ше  одно і номера всі познімають і цілуйте нас в сраку!!  А мені вааще пох в мене  бляхи
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up