Що змінить підвищення штрафів для водіїв. Коментарі експертів

Що змінить підвищення штрафів для водіїв. Коментарі експертів

Уряд затвердив новації і, якщо Верховна рада узаконить зміни, на водіїв чекає суттєве посилення відповідальності. Причому як кримінальної, так і адміністративної, що, у свою чергу, суттєво вдарить по кишені порушників.

Новації стосуються обмеження швидкості руху у населених пунктах, системи штрафів, посилення відповідальності за керування транспортом у нетверезому стані та впровадження відеофіксації порушень дорожнього руху.

Корисне посилання

Найбільша база пропозицій продати чи купити ВИС в Україні. Аutomoto.ua - пошуковик на 100 автосайтах.

Детальніше читайте На дорогах гинуть вчетверо більше людей, ніж у зоні АТО
Що з цього приводу кажуть експерти – ми поцікавились в патрульного, юриста, автомайданівця та послухали думку тернопільського нардепа – представника комітету Верховної ради з питань транспорту.

Відео дня

Коментарі експертів

Ігор ПОБЕР, нардеп, голова підкомітету з питань залізничного транспорту Комітету ВР з питань транспорту:

Під час комітету з питань транспорту мене охопив жах. Я знав цю жахливу цифру, яка окреслює життя, які відбирає кожного дня дорога, але як підрахував в голові, що це 84 людини за тиждень. А в місяць 337, а за півроку - 2 016! Люди, нам війни не потрібно, це не голослів'я, що війна в Україні проходить на дорогах! На комітеті транспорту обговорювали безліч варіантів вирішення цієї жахливої проблеми. Розглядається і відеонагляд на дорогах, і впорядкування дороги більшою кількістю знаків, і навіть штрафи у 10тис$. Бережіть себе і ближніх.

Ігор ВАСИЛІВ, голова ТО ВО «Автомайдан»:

Треба спочатку «лазійку» в судах знищити. Яка різниця, яким буде штраф, якщо суддя за 500 у.о. скасує протокол. 10 тис. грн. для рядового водія великі гроші. А якщо багата людина, чи високопосадовець - то для нього ця сума несуттєва. І ті, хто раніше дозволяв собі випити і сісти за кермо, робитимуть це й надалі. Друге – патрульні складають з помилками протоколи, а це вже привід скасувати їх в судах. Щодо обмеження швидкості – я не проти. Але хіба в Тернополі їздять машини з більшою швидкістю? Крім того, в ПДР і так сказано, що водій має вибрати безпечну швидкість, яка дозволить йому зупинитись у разі перешкоди. Навряд чи водій, який днями збив дитину біля 11 школи, їхав зі швидкістю більше 40. Вони (реформатори – прим. авт.) кивають у бік закордону. Що там є обмеження, тому аварій мало. Але це  на місцевих дорогах! А на трасах – 110. Там ніде немає міжнародної чи державної траси через села! Так надайте і тут спочатку можливість водіям вибирати. Їдеш трасою – 110. Попри село – 50. Тоді і про штрафи можна говорити.

Олена СТЕПАНОВА, юрист:

Коли ДТП за участю нетверезого водія - збільшення відповідальності підтримую і вважаю, що для таких покарання має бути набагато жорсткішим. Однак, я ввела б ще додаткове покарання і тим особам, котрі скоїли ДТП у нетверезому стані шляхом позбавлення їх права керувати транспортними засобами довічно. Управління транспортом без права керування - тут мені трішки є незрозумілою позиція МВС. Чи це стосується осіб, які взагалі не отримували посвідчення водія, або які були позбавлені права керування, чи й осіб, які в силу тих чи інших обставин забули посвідчення водія. Якщо позиція МВС стосується перших двох, то я погоджуюсь із такими штрафами. Що стосується третіх - вважаю що це занадто жорстким покаранням. Обмеження швидкості у населеному пункті – це, на мою думку, не особливо вплине на кількість і тяжкість ДТП. Однак вважаю, що в таких випадках у великих містах збільшаться затори. Збільшення штрафів за перевищення швидкості, на мою думку, тут передусім необхідно удосконалити вимірювання цього перевищення. А також навчити патрульних поліцейських правильно складати протоколи, щоб у порушників не було «лаійок» для оскарження постанови про притягнення до відповідальності у суді.

Олег СОРОКОВИЙ, заступник начальника Управління патрульної поліції Тернополя:

У зв’язку підвищенням інтенсивності руху і ростом кількості ДТП, обмеження швидкості у населених пунктах піде лише на користь. Як відомо, у Європі і США ця швидкість не лише встановлена, а й рекомендована за результатами масштабного дослідження швидкості реакції людини в екстремальній ситуації Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Відтак нам слід рівнятися на європейські країни. Ні для кого не таємниця, що деякі тернополяни попри доволі високі суми штрафів за керування у стані алкогольного сп’яніння, все одно нехтують і продовжують сідати за кермо напідпитку. То чи ще їх зростання якось вплине на їх свідомість, навряд. Гадаю, набагато буде ефективніше, коли людина знатиме, що, сівши нетверезою за кермо чи під впливом наркотиків, буде позбавлена волі терміном на кілька років. Загальновідомо, нетверезий водій – потенційний вбивця. Зараз за керування автомобілем особою, яка позбавлена права керування штраф становить 425 гривень. Для деяких водіїв ця сума мізерна і вони й надалі сідають за кермо. А зростання штрафу в 20 разів, гадаю, буде мати позитивний вплив. Відеофіксація в автоматичному режимі дозволить безпосередньо фіксувати правопорушення. Про те, що вона ведеться, будуть сповіщати відповідні знаки. Зокрема, камери встановлять у місцях із підвищеною аварійністю і місцях концентрації ДТП.

Читайте також Добра частина справ в суді «заминається», - Богомол
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up