ДТП із автобусами на Тернопільщині, в яких загинули і покалічились люди: де зараз ці справи?

ДТП із автобусами на Тернопільщині, в яких загинули і покалічились люди: де зараз ці справи?

У суді справи двох резонансних ДТП, що стались у 2023-му за участю автобусів. В одній аварії загинули троє студентів, що повертались з відпочинку, інша ДТП забрала життя двох пенсіонерів, які влетіли на авто під екскурсійний автобус.

Резонансні ДТП, що стались на Тернопільщині за участю рейсових автобусів, в яких загинули та покалічились люди: «20 хвилин» продовжує серію публікацій за підсумками  2023 року. Ми дізнались, де зараз ці справи та які довелось тимчасово призупинити і чому.   

Загинули студенти

У суді зараз справа резонансної ДТП, в якій загинули троє студентів Західноукраїнського університету. Водій перебуває під заставою.

Аварія, нагадаємось, трапилась 19 лютого 2023 року близько 22.30 на автодорозі «Івано-Франківськ-Бучач-Тернопіль» при в’їзді в село Стара Брикуля Микулинецької територіальної громади. Там перекинувся автобус, який здійснював нерегулярні перевезення. За попередньою інформацією поліції, водій автобуса на слизькій дорозі не впорався з керуванням, з'їхав у кювет і там перекинувся. Про це повідомив речник головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. 

Відео дня

За словами тодішнього начальника ГУНП в Тернопільській області Олександра Богомола, на момент ДТП в транспортному засобі перебували 34 пасажири. Троє з них загинули. Чотирьох із забоями, переломами та іншими тілесними ушкодженнями госпіталізували до лікарні.  

Даний факт внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань, відповідно до частини 3 статті 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинили загибель кількох осіб) Кримінального кодексу України, повідомив Сергій Крета. Водію автобуса, стосовно якого обвинувальний акт скерували до суду, загрожує позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

Позиція водія, Андрія О., не змінилась від першого дня, коли сталась ДТП. Чоловік каже, як визнають винним — сяде до в’язниці. Але гірше тюремного строку для Андрія жити з тим, що загинули діти.

Водій провину визнав повністю, у родин хлопців просив пробачення і з деким з них спілкується. Проте досі, маючи величезний досвід керування і їзди тією трасою, не може зрозуміти, чому автобус перекинувся, повідомив адвокат обвинуваченого водія Віктор Карчевський.   

Сам автобус арештований, перебуває на штрафмайданчику. Його забрати буде можливо лише після рішення суду.

Водій під заставою, перебуває на волі. Заставу внесли після того, як у міськрайсуді обрали міру запобіжного заходу Андрію О. (у нас є повні дані водія, однак ми не називатимемо їх до вироку суду – прим. авт.). у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави у розмірі 402 тис. грн. 

Гроші внесли на казначейський рахунок приблизно через тиждень після самої ДТП.  

За інформацією «20 хвилин», автобусом повертались додому до Тернополя люди, які працюють в ІТ-компанії. Нам відома її назва, проте з етичних причин ми не називатимемо її.

В аварії загинули троє студентів ЗУНУ — Олег Рачук, Олег Максимів та Мар’ян Мисак.

Олег Рачук був першокурсником магістратури юридичного. Він не був працівником компанії, але поїхав у подорож зі своєю дівчиною, яка була працівницею.

Олег Максимів навчався на 4 курсі факультету комп’ютерних інформаційних технологій, але вже був крутим ІТ-шником. Мар’ян Мисак  навчався на 1 курсі магістратури у ЗУНУ.

— Як батьки і рідні цих дітей колись знайдуть сили мене простити... — голос Андрія О. у суді, коли йому обирали міру запобіжного заходу, тремтів. Очі були повними сліз, — я сам батько 4 дітей. Прошу Бога, аби дав їм сили це горе пережити. Я волів би там лишитись замість тих дітей...

Андрій О. — і водій, і підприємець. Народився 29 листопада 1968 року у Тернополі. У нього є дружина, 4 повнолітніх дітей та старенька мама, яка хворіє. Проживає у Тернополі. Автобус, на якому група поверталась в той вечір, теж належить йому за правом власності. Понад 30 років водійського стажу, 25 років за кермом автобуса. Донедавна жодного ДТП, жодного «криміналу» чи порушення правил. А ще —  стоси грамот за бездоганну роботу та подяк — саме він надавав автобус та евакуював в час війни понад 2 тисячі осіб із Бахмута, Харкова, Запоріжжя, Києва, Херсонщини…  

Читайте також:

Я не готова пробачити смерть єдиного сина – мама загиблого в ДТП студента Олега Рачука

 

Легківка влетіла під автобус, двоє загинули

На розгляді у суді резонансна справа ДТП, в якій загинули двоє людей. 

Дорожньо-транспортна пригода із загиблими трапилася, нагадаємо, 20 травня близько 10 ранку на ділянці дороги неподалік с. Горинка, що на Кременеччині.

Літній водій і пасажирка Volkswagen, яка влетіла під автобус, загинули.

— За селом Горинка зіткнулися Volkswagen Jetta, Volkswagen Scirocco та екскурсійний автобус, — повідомили у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області. — На момент ДТП в автобусі перебувало 39 пасажирів — дітей та дорослих, які з Рівного їхали на екскурсію до Хотина.  

За повідомленням речника ДСНС в області Сергія Даніліна, пасажири рейсового автобуса, серед яких 5 дітей, зверталися до медичних працівників, проте відмовилися від госпіталізації.

Як з’ясувалось, слідство обвинуватило в смертельній ДТП водія третього транспортного засобу — теж Volkswagen. За версією слідства, студент намагався обігнати інше авто і виїхав на зустрічну. В цей момент з горба, на зустрічній смузі, їхав автобус. Водій легковика намагався повернутись на свою смугу, зачепив Volkswagen, в якому їхали пенсіонери — і це авто полетіло прямо під автобус.

Студент, як з’ясували «20 хвилин», із початком повномасштабного вторгнення разом із цивільною дружиною переїхав з Києва до Івано-Франківська, розповів Віктор Карчевський, — адвокат потерпілих, рідної тітки і брата загиблих. Того дня разом із цивільною дружиною молодий водій повертався до столиці, аби навідати близьких.

Хлопця обвинуватили у скоєнні смертельної ДТП і направили справу до суду. Зараз триває судовий розгляд, повідомив адвокат.  

Про цю аварію, нагадаємо, редакцію повідомили читачі. Уламки, стверджували люди, були по всій дорозі, а від легковика, в якому їхали пенсіонери, залишилась груда металобрухту — машину буквально розчавило автобусом. Тіла діставали рятувальники.

Читайте також:

ДТП на Тернопільщині: легковик «зім’яло» під автобусом, загинули люди

 

У двох ДТП із автобусами — дев’ятеро травмованих

Поліція розслідує ще дві ДТП, які трапились у листопаді за участю рейсових автобусів. В них травмувались люди, а серед них був і чотирирічний хлопчик.  

В автопригоді постраждали пʼятеро пасажирів автобуса та дитина, що їхала в легковику. 

У четвер, 2 листопада, у Тернопільській області трапилась дорожньо-транспортна пригода. На автодорозі Р-43 поблизу м. Ланівці Кременецького району зіткнулись автомобіль Skoda та рейсовий автобус Mercedes-Benz Sprinter сполученням «Теофіполь — Тернопіль». Про це розповіли у ДСНС Тернопільської області. 

— Внаслідок ДТП поблизу м. Ланівці всього травмовано шість осіб, з них одна дитина (5 дорослих пасажирів мікроавтобуса, а також малолітній пасажир легкового автомобіля 2019 року народження), — йдеться у повідомленні. — В усіх потерпілих переважно забійні рани.

26 листопада в селі Колодіївка сталася аварія. Допомога медиків знадобилася трьом потерпілим.

26 листопада, нагадаємо, в селі Колодіївка Скалатської громади не розминулися іномарка та автобус. Є потерпілі. Про це повідомили в поліції Тернопільської області.

На місце події виїжджала слідчо-оперативна група. За попередньою інформацією, водій BMW не обрав безпечну швидкість руху, не врахував дорожню ситуацію, не впорався з керуванням та виїхав на смугу зустрічного руху, де зіткнувся з автобусом «ЛАЗ». За меддопомогою зверталися водій BMW та двоє його пасажирів. Триває перевірка.

 

Вбив людей і втік за кордон

Призупинили справу ДТП, яка забрала життя двох пасажирок рейсового автобуса у грудні 2019 року.

Арсена Будія, який на своєму авто п’яним врізався у рейсовий автобус 4 роки тому, досі розшукують. Тоді 23-річний чоловік теж травмувався, але за кілька днів втік з лікарні за кордон. Експертиза згодом підтвердила, що Арсен Будій був п’яним. Його оголосили у міжнародний розшук, і правоохоронці наголошували, що шукатимуть доти, доки не знайдуть.

Нагадаємо, 11 грудня 2019 р. на автодорозі «Обхід м. Тернополя» водій автомобіля Dacia Logan виїхав на смугу зустрічного руху та врізався в рейсовий автобус. Внаслідок зіткнення 65-річна Ольга Крива, яка сиділа поруч з водієм, вилетіла через переднє скло, а після цього потрапила ще й під його переднє колесо. Пасажирка загинула на місці ДТП. 
4 січня у лікарні померла 58-річна Ярослава Цупер — друга пасажирка, яка від удару вилетіла з автобусу. Жінка сиділа поруч з Ольгою, біля водія. Обидві пасажирки вилетіли крізь лобове скло. Сімох осіб тоді госпіталізували, в т.ч. і пані Ярославу.

Потрапив до лікарні тоді і Арсен Будій – водій легковика. Поліція отримала інформацію, що він залишає країну, коли чоловік був вже перед кордоном. Зв’язались з водієм автобуса, який його віз. Той відмовився Арсена перевозити. На кордоні розгорівся скандал. Мама йому допомагала утекти. Вони взяли таксі і на ньому переїхали через кордон. Офіційно поліція не змогла його зупинити, бо він не був ще тоді оголошений у розшук.

Справу призупинили, доки водія, який офіційно перебуває в міжнародному розшуку, не знайдуть.

 

Довідка

87 ДТП за участю громадського та рейсового транспорту трапились на Тернопільщині у 2023 році, з них з травмованими — 22. В них семеро осіб загинули та 40 отримали травми, повідомили у головному управлінні Нацполіції в області.

 

Читайте також:

На Тернопільщині зіткнулися автобус і легківка — є потерпілі

На Тернопільщині в ДТП з рейсовим автобусом постраждало 6 людей

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up