Я не готова пробачити смерть єдиного сина – мама загиблого в ДТП студента Олега Рачука

Я не готова пробачити смерть єдиного сина – мама загиблого в ДТП студента Олега Рачука
  • Автобус крутонуло двічі, пригадує наречена Олега. Було просто місиво людей, сумок, речей, миготіло світло, крики, запах крові… 
  • До редакції звернулись родичі одного з трьох загиблих в ДТП студентів ЗУНУ. Наречена Олега теж була в автобусі і поділилась з «20 хвилин», як все відбувалось. 
  • Справу про потрійну смертельну ДТП вже передали до суду, повідомили у прокуратурі та адвокат обвинуваченого.

«Олежко був моїм єдиним сином, і зараз я залишилась сама. З нареченою сина…» — до редакції звернулась мама загиблого в ДТП у Старій Брикулі Олега Рачука, а також Людмила Баляк — наречена хлопця. Вона також їхала в автобусі, і ця поїздка відібрала життя її коханого. Мама і дівчина хочуть, аби люди дізнались правду… 

Загинули троє хлопців

Водій автобуса, який перекинувся неподалік Тернополя і внаслідок ДТП загинули троє людей, вийшов під заставу. На час слідства він перебуватиме на волі, якщо не порушуватиме обов’язків, покладених на нього. 

Відео дня

Заставу внесли після того, як у міськрайсуді обрали міру запобіжного заходу Андрію О. (у нас є повні дані водія, однак ми не називатимемо їх до завершення слідства і вироку суду – прим. авт.). у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави у розмірі 402 тис. грн. 

Гроші внесли на казначейський рахунок приблизно через тиждень після самої ДТП, повідомив адвокат підозрюваного водія Віктор Карчевський.  

Слідство вже завершене, і справу передали до суду, повідомили у Тернопільській обласній прокуратурі і адвокат обвинуваченого. 

Аварія трапилась, нагадаємо, 19 лютого 2023 року близько 22.30 на автодорозі «Івано-Франківськ-Бучач-Тернопіль» при в’їзді в село Стара Брикуля Микулинецької територіальної громади. Там перекинувся автобус, який здійснював нерегулярні перевезення. За попередньою інформацією поліції, водій автобуса не впорався з керуванням, з'їхав у кювет і там перекинувся. Про це повідомив речник головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. 

За словами тодішнього начальника ГУНП в Тернопільській області Олександра Богомола, на момент ДТП в транспортному засобі перебували 34 пасажири. Троє з них загинули. Чотирьох із забоями, переломами та іншими тілесними ушкодженнями госпіталізували до лікарні.  

Водій телефоном просив вибачення

За інформацією «20 хвилин», автобусом повертались додому до Тернополя люди, які працюють в ІТ-компанії. Нам відома її назва, проте з етичних причин ми не називатимемо її. 

Олег напередодні трагедії. Фото надане родиною хлопця

Жінка каже, що водій спочатку просив вибачення та пояснював, що не знає, як все сталось. Потім почав виправдовуватись – мовляв, нічого не перевищував. Коли йому обирали міру запобіжного заходу, жінка про це навіть не знала. 

Що згадує наречена

Наречена Людмила додає, що водій, коли сталась ДТП, вийшов з автобуса. Принаймні не бачила його до того моменту, поки не приїхала поліція – і потім він говорив суто з поліцією. 

Поворот був не надто крутим, каже дівчина. І, не перевищуючи швидкість, тим паче, що слизької дороги чи ожеледиці не було, можна було трагедії уникнути, переконана дівчина. 

Одразу зазначимо, чи перевищив водій швидкість і чи це призвело до трагедії — крапку поставить суд. Але, за словами потерпілої, мами хлопця, в обвинувальному акті, який передали до суду, йдеться саме про перевищення швидкості. 

«Автобус крутонуло двічі, ми падали довше хвилини, враховуючи, що зазвичай аварії стаються в секунді, — спочатку один раз вдарились, потім другий, — пригадує Людмила. — Було просто місиво людей, сумок, речей, миготіло світло, крики, запах крові… Як тільки це сталось — розбили скло, і люди почали виходити». 

Ще жив хвилин 20

Олег Рачук, згадує Людмила, перебував у такому місці, де його майже не зачепило, і з трьох загиблих, на думку дівчини, мав шанс вижити тільки він. 

За хвилин 10, згадує Людмила, вона відчула холод, бо стояла боса на землі і склі. Та зрозуміла, що мабуть треба також обдивитись себе, чи все на місці, чи немає переломів. 

Людмила чекала на рятувальників і продовжувала говорити до Олега. Просила його подати знак, як він чує. І тоді хлопець порухав ногою. Це було хвилин через 20 після того, як трапилась ДТП, каже дівчина.  

— Спочатку я думала, що це його знак, але згодом вже припустила, що це були судоми, мабуть саме тоді він помирав, — згадує Людмила. — На його тілі були тільки подряпинки, а після розтину повідомили — асфіксія дихальних шляхів і живота. Тобто, навіть якщо він був притиснутий не сильно, час зіграв вирішальну роль —  зазвичай при асфіксії помирають за 5 хвилин. Олег був живий ще не менше 20-ти. Значить, його несильно притиснуло, і був шанс на порятунок. 

Я виню себе не менше, ніж водія

Коли приїхала швидка, дівчина каже, що медики не заходили в автобус, допомагали лишень постраждалим за його межами. Люда продовжувала стояти біля Олега, і вийшла лише тому, що рятувальникам, які приїхали за викликом, бракувало місця.

— Я стояла на узбіччі і чекала, поки людей витягнуть. Чекала і чекала. Це було надто довго, — пригадує Людмила. — Де в той час був водій? Викликав швидку? Поліцію? Може пішов до людей? Може допомагав потерпілим вийти з автобуса? Перевіряв, чи всі живі, чи потрібна комусь допомога? Він пропав. Точніше, стояв на дорозі. І навіть не постарався щось зробити, не поцікавився, чи всі живі, чи все добре, хто постраждав чи може поранений. 

Чому водій перебував на дорозі, метрів 20-30 від автобусу? Можливо тому, що автобус міг вибухнути? Чи був у шоці? Кожна робота має свою специфіку, зону ризику і відповідальності. Навіть як сталась така ситуація – хоч спробуй щось зробити, обурюється дівчина. 

Мав великі плани — їх перекреслила аварія

Ймовірно, водій спішив до комендантської години приїхати у Тернопіль, припускає Людмила. Враховуючи цей момент, він міг скорегувати час виїзду, передбачити і повпливати на те, щоб все було вчасно і без пригод.

Навіть сам водій родичам казав, що температура тоді була +1. Болота на обочинах також не було. Ніяких інших факторів, які вплинули б на рух, не було. Зустрічних транспортних засобів також не було. Дотримуючись ПДР, даний поворот можливо проїхати без проблем, переконана Людмила. 

 

Олег Рачук, нагадаємо, народився 15 серпня 2001, проживав у Тернополі, був студентом першого курсу магістратури ЗУНУ за спеціальністю «Правоохоронна діяльність економічна безпека та фінансові розслідування». 

В ДТП загинули ще двоє хлопців, студентів ЗУНУ і працівників ІТ-компанії — Олег Максимів навчався на 4 курсі факультету комп’ютерних інформаційних технологій та Мар’ян Мисак, який навчався на 1 курсі магістратури у ЗУНУ.

Справу передали до суду, проте поки невідомо, на коли призначений розгляд. 

«20 хвилин» й надалі стежитиме за розвитком цієї справи та повідомлятиме про все читачів.

 

Читайте також: 

Неподалік Тернополя перекинувся автобус з пасажирами: троє загинули. Що ми дізналися?

Водій автобуса, який потрапив у ДТП, де загинули троє студентів, вийшов під заставу

Передали до суду справу водія автобуса, який потрапив в ДТП і загинули троє студентів

Який біль: два Олега і Мар’ян були студентами ЗУНУ і загинули в жахливій аварії, коли перекинувся автобус

 



 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up