Краще витратити зайвих п’ять хвилин часу на перевірку, ніж у ваше авто в’їде п’яний

Краще витратити зайвих п’ять хвилин часу на перевірку, ніж у ваше авто в’їде п’яний

Законопроектом, внесеним на розгляд Верховної ради, пропонують градацію штрафів, залежно від кількості проміле у крові. А також тотальний контроль за водіями. Тернополяни - за зміни та пропонують пожиттєво позбавляти прав за скоєну напідпитку смертельну ДТП. 

Нардепи пропонують ввести обов'язкову перевірку на алкоголь для всіх водіїв.

Відмова від проведення «тесту на тверезість» на місці зупинки транспортного засобу – штраф 40 800 грн і позбавлення «прав» на 3 роки.

Корисне посилання

Актуальні ціни на ВИС у Тернополі на Automoto.ua.

При перевірці повинні бути присутніми два свідки.

Відео дня

Перевірки у спеціальних медустановах пропонують проводити тільки у разі необхідності уточнення результатів.

Для підвищення контролю над водіями, які зловживають алкоголем за кермом, пропонують створити «пункти тверезості» автори законопроекту №6679, зареєстрованого у  Верховній Раді.

  • Це будуть місця на дорогах, в яких буде проводитися контроль всіх водіїв, що проїжджають по цій ділянці, - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту. - У випадку, якщо потік транспорту виявиться занадто великим і перевірка на тверезість почне створювати затори, зупиняти автомобілі будуть вибірково: наприклад, один із п'яти тощо.

Місця тотальних перевірок на алкоголь будуть визначатися нацполіцією, але вже зараз відомо: «задувати» не стануть на стаціонарних постах, а у випадкових місцях. Періодичність таких перевірок — не частіше разу на тиждень, але і не менше одного разу на місяць. «Пункти тверезості» зможуть розміщуватися як в містах, так і на дорогах загального користування.

Норма 0,2 проміле алкоголю – без змін

Запропоновано змінити існуючу сітку штрафів, а також строків позбавлення водійських прав. Максимальна допустима доза алкоголю на рівні 0,2 проміле при цьому залишається без змін.

Тест на наявність алкоголю в організмі водія запропоновано обов'язково проводити на місці зупинки ТЗ патрульними за допомогою технічних спецзасобів. При перевірці повинні бути присутніми два свідки. Відмова водія пройти перевірку на місці стане фактом порушення, за яке «світить» максимальна санкція – штраф 40 800 грн плюс позбавлення водійських прав на 3 роки.

Перевірки у спеціальних медустановах пропонують проводити тільки у разі необхідності уточнення результатів, у випадку незгоди водія з результатами тесту та при підозрі на вживання водієм наркотичних або подібних засобів, йдеться на сайті auto.ria.com.

Чи потрібні нам посилення санкції щодо нетверезих водіїв і що водії думають з приводу «пунктів тверезості» - ми поцікавились у тернополян.

Хочуть довічне позбавлення прав

Олег Нижник переконаний, що штрафи повинні бути не високі, а дуже високі. Для "людей", що не розуміють мову тверезого глузду, мотивацією повинен бути штраф, або батіг по спині, вважає тернополянин.

  • Не цінуєш своє життя чи здоров'я - йди стрибай з мосту "на виживання", - каже Олег Нижник. - А ризикувати життям чи здоров'ям інших людей - це є байдужістю і злочинною халатністю. Іншими словами, злочин, який повинен каратися мінімум "за яйця і на стовп".

Тернополянин переконаний, що варто ввести і градацію штрафів, в залежності від категорії авто в ціновому параметрі. І наводить приклад: ВАЗ, «Ланос» тощо – 10 800 грн., «Мерседес», «Лексус» - 108 000 грн, «Бентлі», «Майбах» - 1 млн грн.
Дехто з тернополян переконаний, що запропоновані штрафи – надто малі. І пропонують додати до Законопроекту пункт, який передбачатиме довічне позбавлення прав за скоєння ДТП зі смертельними наслідками.

  • Тотальний контроль цілого потоку в окремо взятому місці навряд чи можливий, - припускає тернополянин Дем’ян, коментуючи можливу появу «пунктів тверезості». - Освідчення одного водія, згідно з чинним законодавством і оформленням всіх паперів, займатиме щонайменше 15-20 хвилин. Це у випадку, що свідки уже є.

Краще витратити 5 хвилин

Поки шукатимуть двох свідків – мине ще більше часу. Або, припускає тернополянин, буде, як в старі «ДАЇшні» часи: возитимуть із собою "своїх» свідків.

Дехто з водіїв припускає, що справа не у збільшенні штрафів, а в бездіяльності судів і суддей.

  • Нещодавно «20 хвилин» писали про те, як наші суди призначають покарання п'яним водіям на розсуд трудових колективів, без жодних штрафів і позбавлення права керувати, - пише тернополянин. - То може краще щось із суддями зробити, а не знову закони змінювати, які все рівно не виконуються.

Водій з 12-річним стажем Володимир Воробець переконаний: краще витратити зайвих п’ять хв. часу на перевірку, ніж у ваше авто в’їде п’яний.

  • Як вам така тенденція: 4 ДТП з п’яними у Тернополі практично за одну добу, - пише Володимир Воробець. – А тепер порахуйте, скільки таких, які не попали в ДТП і яких не спіймали.

Коментар

Олена СТЕПАНОВА, юрист:

Проектом цього Закону передбачено збільшення прав поліцейських в частині підстав зупинення транспортних засобів, що бумерангом звужує право особи вільно пересуватись. Статтею 22 Конституції України передбачено, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних, не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Таке враження, що у нас планують створити поліцейську державу. Я за збільшення штрафів, але проти тотальних зупинок на дорогах.

 

Читайте також Поліцейські хочуть більше перевірок і в’язницю за п’яну їзду

Та Чи голосуватимуть тернопільські нардепи за посилення відповідальності для п’яних водіїв
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • David Starr

    Краще зобов_яжіть усіх водіїв возити із собою алкотестер, саме така міра скоротила кількість п_яних водіїв у Франції удвічі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up