Квиток вибив, а в маршрутку не взяв! Чи закінчиться хаос на зупинках у Тернополі в пікові години?

Квиток вибив, а в маршрутку не взяв! Чи закінчиться хаос на зупинках у Тернополі в пікові години?
  • Наразі в тернопільському громадському транспорті діють обмеження щодо кількості пасажирів. Беруть лише на сидячі місця. Через це на зупинках, особливо в години пік, неабияке скупчення людей. 
  • Тернополяни змушені пропускати по кілька маршруток, чекати довго на холоді. Ми стали свідками того, як пасажир отримав квиток, але скористатись ним не міг.  Нерви здають і у водіїв, і в пасажирів…
  • Чекаємо на зміни в карантинних обмеженнях, а поки показуємо, що відбувалось на зупинках громадського транспорту 2 грудня.

Чекати на транспорт тривалий час люди змушені через те, що зараз у Тернополі діє обмеження для перевезення пасажирів. Через карантин у маршрутках та тролейбусах дозволено проїзд лише тій кількості людей, як відповідає кількості місць для сидіння.

Зупинка вул. 15 Квітня

Свій репортаж із зупинок громадського транспорту ми розпочали в обідню пору на вулиці 15 Квітня. Підходимо на зупинку та запитуємо в людей, чи довго вони тут чекають. 

Відео дня

— Уже пів години стою. Мій 18-ий автобус був, але ще вони брали б пасажирів, — каже тернополянка Оксана. 

За 20 хвилин нашого очікування кілька маршруток зупиняються лише, щоб взяти 1-2 пасажирів, деякі й зовсім проїжджають повз. На зупинці очікує 10-ть пасажирів. У деякі маршрутки люди заходять, але вже через мить повертаються: водій каже, що місць більше немає. Деколи це відбувається у досить грубій формі. 

Квиток є, проїзду немає

Заходимо в маршрутку №16. Тут місць чимало. Проте уже до проспекту Злуки усі місця для сидіння заповнені. Нові пасажири вмовляють водія підвезти хоча б одну-дві зупинки. Мовляв, присядуть поміж сидінь, аби поліція не помітила. Водій відмовляє. У словесних перепалках додає: «От введуть нові обмеження і якщо не маєте вакцинації, з понеділка, 6 грудня, будете їздити ровером». 

Ми стали свідками того, як чоловікові, який зайшов в маршрутку видали квиток на проїзд, а потім з ним вигнали з транспорту та «попросили» почекати на інший: місць немає. 

— Давайте через двері на вихід, — каже водій. — Мужчина, ви розумієте, що так я не поїду. Не затримуйте. 

— То навіщо ви пробили мені квиток? — обурюється пасажир.

— Квиток дійсний пів години, — відповідає водій на підвищених тонах.

— І куда я ще сяду? — зніяковіло каже чоловік та виходить з маршрутки...

Замерзлі школярі та прудкі пенсіонери

Далі спостерігаємо ситуацію на зупинці громадського транспорту “Залізничний вокзал” близько 16.00. Тут теж чимало людей. Сісти у транспорт проблематично. Іноді збирались десятки людей, і в транспорт впускали кілька чоловік на вільні місця. Деякі водії маршруток тут ігнорували карантинні вимоги та брали більше пасажирів. У центрі міста дехто боїться потрапити в поле зору патрульних та отримати штраф.

І хоча транспорт під’їжджає досить часто — більшість людей і далі змушені чекати. Тут і мами, які, ймовірно, забрали малюків зі школи, і старші учні та студенти, які повертаються додому після занять, є люди середнього та старшого віку. 

Кілька тролейбусів та комунальних автобусів — майже заповнені. Тому сісти було важче. Іноді кондуктори пропускали одного пасажира. 

Зупинка «Євроринок» 

Напередодні 17.00 тут спокійніше. Можливо, через те, що здебільшого тут зупиняються тролейбуси та великогабаритні автобуси, а в них місць дещо більше. На транспорт тут очікувало не більше семи людей. І практично усі сідали одразу.

Але вже через 20 хвилин людей тут значно побільшало: транспорт затримувався через затори. Але жодних конфліктів не виникало. Практично весь транспорт добирав пасажирів.

Центр

На зупинці «Центр» близько 17.00 починається справжній хаос. Ми побачили чимало дітей, які повертаються зі шкіл, додаткових занять чи гуртків. Там зібрались десятки людей, які поспішали додому, однак сісти до потрібної маршрутки, автобуса чи тролейбуса виявилось не так вже і легко.

Водії маршруток не беруть пасажирів. Дехто наважується взяти ще одного–двох з умовою, що він стане на задній вихід. Коли у транспорт заходить потрібна кількість людей – двері зачиняють прямо перед носом у пасажирів.

Але, як ми помітили, більше проблем з комунальним транспортом. Пільговики, школярі та студенти намагаються зайти в комунальний тролейбус чи автобус, щоб проїхатись безкоштовно. Однак транспорт, який під’їжджає до зупинки, майже увесь заповнений.

У тролейбусах та автобусах відчиняють лише одні двері і кондуктор пропускає потрібну кількість людей. На вході одразу утворюється натовп. Деякі кондуктори, коли місць мало, пропускають лише дітей, які повертаються зі школи.

Люди знервовані – доводиться чекати. Дехто починає сваритися з іншими. Найважче старшокласникам, які їдуть додому. Якщо менших діток пропускають кондуктори чи навіть самі люди, які чекають на зупинці, то старшим важче. Хтось соромиться, хтось стоїть осторонь, та чекає, доки людей буде менше.

У декого здають нерви – люди викликають таксі. Лише за пів години наших спостережень на таксі з зупинки поїхали троє людей. Дехто не витримує і йде пішки. Адже чекати доводиться довго, а на вулиці холодно. 

Вздовж дороги стоять десятки людей, які з надією чи відчаєм чекають на порожній транспорт.

Центральна бібліотека

На цій зупинці ми не побачили проблем з посадкою людей, хоча і тут могли одночасно очікувати 20–30 людей. Деякі тролейбуси та автобуси їхали майже порожні.

Лише бракує інформаційного табло, де показаний час прибуття транспорту. Сісти тут не проблема. За 25 хвилин тут зупинилось 36 одиниць транспорту.

Зупинка «вул. Кн. Острозького»

Репортаж звідси проводимо у гарячий час: близько 17.30, і людей тут чимало.  Приблизно за пів години очікування три маршрутки проїхали, не зупиняючись. 

Деякі водії ігнорували обмеження та брали стоячих пасажирів. Загалом, ближче до 18.00 тут зібралось 20 людей, вони чекали на маршрутки чи тролейбуси. 

Люди самі вже звикли до обмежень, тож перше, що запитують у водія, перед тим, як придбати квиток: чи є ще місця...

Карантин в транспорті послаблюють

Уже з понеділка, 6 грудня карантинні обмеження для пасажирів громадського транспорту послаблюють. Відповідне рішення прийняли на засіданні міського штабу для боротьби з коронавірусом сьогодні, 3 грудня. 

Детальніше про усі зміни читайте в матеріалі Тернопіль житиме за новими карантинним правилами. Які зміни на нас чекають?

Зокрема, дозволено перевезення пасажирів громадським транспортом загального користування Тернопільської міської територіальної громади в кількості, не більшій ніж сукупна кількість місць для сидіння та 50 відсотків місць для стояння, що передбачена технічною характеристикою транспортного засобу, визначена в реєстраційних документах на такий транспортний засіб.

Опитування

Скільки найдовше вам доводилось чекати на свій транспорт?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (42)
  • Oleg Zaboiko

    Чому Лиса гнида не збільшить кількість автобусів  і тролейбусів на час карантину
  • Tatiana Segin

    Хай би попробували з дитиною в колясці і ще маленькою дитиною вистояти на зупинці, в холодіну, дощ, коли ніяка срана маршрутка чи тролейбус не зупиняється... А потім з тими двома дітьми пішки валити по грьобаних дорогах,де яма на ямі, і ось ось колеса повідлітають. Я би дуже хотіла то побачити і як швидко би ті дибільні обмеження знялися!!!
  • Надія Садова

    Вони дуже турбуються про здоров'я людей і вони дуже люблять Україну і українців- все саме краще для народу.
  • Tetiana Petlovana

    Це взагалі жах! А хіба зменшиться кількість хворіючих від того що будуть їздити тільки сидячі пасажири? Якщо ти будеш по пів години пробувати сісти в маршрутку в мороз !?
    Звізсно ніхто з адміністрації не їздить в громадському транспорті !
    Все від мера для людей !
    Навіть відсутність транспорту і можливість попасти на роботу !

keyboard_arrow_up