Невже мають дев'ять життів? Запитали у тернополян, чому вони перебігають дорогу перед автівками

Невже мають дев'ять життів? Запитали у тернополян, чому вони перебігають дорогу перед автівками
  • З дітьми, сумками й тростинками тернополяни перебігають проїжджу частину у невідведених місцях. Їх не лякають зауваження, штрафи та навіть кількість смертельних аварій. 
  • Свої порушення аргументують запізненнями на роботу чи у справах. А на всі попередження просто посміхаються та відмахуються.

Журналісти «20 хвилин» провели експеримент і запитали у містян, чому вони порушують правила. Що відповідали люди – дивіться на відео.

Активно порушують правила

Дуже багато людей перебігають дорогу на вулиці Торговиця – від «Новуса» до автовокзалу. Тому саме туди пішли журналісти «20 хвилин» для проведення експерименту. Порушують правила дорожньої безпеки як старші містяни, так і молодь. Зокрема, зустрічаємо студента Іллю, який попри насичений рух транспорту перебіг вулицю у недозволеному місці, рухаючись до торгового центру.  

Відео дня

– Перейшов дорогу тут, щоб було швидше. Машин не було, – посміхається хлопець. На запитання: «Як часто ви так ризикуєте життям?», відповідає, що порушує правила дорожнього руху рідко. Знає, що так робити неправильно, і якщо гуляє з друзями, то йдуть на світлофор, а якщо сам – іноді перебігає.

Вулиця Торговиця

Одне з найбільш улюблених місць пішоходів-порушників – відрізок від популярного м’ясного магазину до Центрального ринку. Тут вперто порушують правила навіть попри те, що ліворуч і праворуч є регульовані пішохідні переходи. Дехто свою провину визнає, мовляв, дійсно переходить проїжджу частину не там, де треба. «Вибачте, винний, виправлюсь!» – червоніє чоловік.

Трапляються перехожі, які кажуть, що не знають, де найближчий пішохідний перехід. А шлях до ринку через вулицю найкоротший, аби не йти тротуарами чи багатолюдними торговими рядами.

–А я де знаю, як правильно! Отак йшов собі – і перейшов. А якщо машина їхатиме – розіб’є, – з сарказмом вигукує нам пенсіонер, який щойно перебіг вулицю і відмовляється називати своє ім’я.

– Йду на ринок, а до пішохідного переходу довго! А авто мене не зіб’є, я колишній спортсмен. Швидко бігаю і маю добру реакцію, – пояснює порушення дорожньої безпеки інший тернополянин.

А деякі містяни, які збиралися перебігти Торговицю у цьому місці, побачивши журналістів, швиденько змінюють напрямок. А на наше запитання, чому ж люди планували перейти дорогу в недозволеному місці, хтось просто віджартовується, відмовляється від коментарів чи навіть говорить неправду.

– Я знаю, де поруч є пішохідний перехід, і тут вулицю не перебігаю. А інші так роблять. Хто має добрі ноги – то перебіжить. А хто з такими хворими ногами, як у мене, то йому не вдасться, – каже чоловік.

Вулиця Шептицького 

Активно порушують правила дорожнього руху й на вулиці Шептицького. Та тут тернополяни менш говіркі, більшість відмовляються з нами спілкуватись. Хтось пояснює це тим, що поспішає, хтось не має бажання говорити. Дехто з людей каже, що перебігає дорогу, коли немає  машин, адже так швидше і не треба обходити. А частина перехожих навіть не помічає, що перейшли там, де не можна.  

– Ой, дівчатка, я не звернула уваги, я вас прошу… – відмахується від журналістів одна пенсіонерка.

Цікаво, що тут за час експерименту помічаємо більше жінок-порушниць, аніж чоловіків. Трапляється нам навіть мама з дитиною, які перебігають дорогу прямісінько перед автівкою. Є люди, які перед тим, як перетнути вулицю, роздивляються по сторонах і чекають, поки потік автівок призупиниться. Але дехто біжить наосліп, часто не поодинці, а цілими компаніями – перед машинами й автобусами. 

Кількість ДТП з пішоходами зашкалює

Попри систематичні нагадування про правила дорожнього руху, кількість аварій за участю пішоходів щороку зростає. Про це свідчить статистика, яку журналістам «20 хвилин» надали в патрульній поліції Тернопільської області.

– Минуло лише більше трьох місяців у 2023 році, а в межах Тернопільської області вже сталося 59 дорожньо-транспортних пригод за участю пішоходів. Серед них є 49 травмованих і вже 10 загиблих, – наголошує речниця патрульної поліції Катерина Метельська.

Якщо порівнювати зі статистикою за 2021 та 2022 роки, то кількість дорожньо-транспортних пригод за кілька місяців 2023 вже перевищує. Скільки ж сталося аварій за участю пішоходів у 2021 та 2022 роках – можете побачити на графіках нижче.

Найчастіше громадяни порушують правила в центральному районі міста та в місцях значного скупчення транспорту.

– За підсумками минулого року найбільше дорожньо-транспортних пригод за участю пішоходів патрульні зафіксували на вулицях: Торговиця, Микулинецька, Обʼїзна, Бережанська та Київська. Тернопільські патрульні посилюють контроль за дотриманням правил дорожнього руху пішоходами, адже, коли водії та пішоходи порушують правила, це призводить до небезпечних, а інколи — трагічних наслідків, – додає Катерина Метельська.

Перебіг? Сплати штраф!

Відповідно до частини першої статті 127 Кодексу про адмінправопорушення, пішоходів-порушників на Тернопільщині карають штрафами у розмірі 255 гривень.

У 2022 році патрульні винесли 1810 постанов на пішоходів, які порушили правила дорожнього руху. Штрафів за правопорушення тернополяни сплатили до бюджету майже півмільйона гривень — 465 120 гривень.

А ось у 2023 році за перетин проїжджої частини у невідведеному для цього місці інспектори притягнули до відповідальності 746 пішоходів. Отже, вже за три місяці бюджет поповниться на понад 190 тисяч гривень.

– Безпека на дорозі залежить насамперед від кожного з нас. Дотримуйтесь правил дорожнього руху. Будьте відповідальними, – наголошують в патрульній поліції.

Нагадаємо, у темний час доби на дорогах значно небезпечніше, оскільки гірша видимість. Тому пішоходам категорично не радять нехтувати правилами дорожнього руху. До того ж краще мати на одязі яскраві елементи або ж взагалі носити світловідбиваючі жилети чи аксесуари.

Коштують такі речі недорого, а інколи їх навіть роздають місцеві активісти чи патрульні. Детальніше можете почитати у нашому матеріалі – Захисти себе на дорозі: як стати видимим для водія та скільки коштують світловідбиваючі засоби

 

Читайте також:

На Протасевича водій іномарки збив жінку

ДТП поблизу с. Білокриниця: до лікарні потрапив 32-річний чоловік

Флікери від патрульних для школярів Тернополя

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Olexandr Miller

    Надалу треба більше заборів понаставляти щоб зкеровувати стадо на пішохідні переходи!!!
  • Olexandr Miller

    Це все просто називається! Стадний ефект))) Розумний гору обійде!
  • Сергей Антонов

    Тупі курки та гусаки. Доки в суп не попадають. Точніше - на операційний стіл😂
  • Іван Юркевич

    Коли пішохід буде забовязаний компенсувати збитки водію за пошкоджене авто то може менше будуть бігати там де небезпечно на проїжджій частині. Ну і деякі самокатчики теж зловживають правилами безпеки.

keyboard_arrow_up