Петиція Зеленському: дозвольте їздити у таксі без дитячих автокрісел

Петиція Зеленському: дозвольте їздити у таксі без дитячих автокрісел
  • Якщо не ухвалити відповідного законодавства, це призведе до того, що водії таксі не будуть виконувати поїздки, якщо серед пасажирів є діти до 12 років або діти, зріст яких менше за 145 сантиметрів, переконаний юрист.
  • Проголосуйте в опитуванні: ви підтримуєте обов’язковість автокрісел у таксі і готові платити дорожче? Чи можна без них за кількахвилинну поїздку обійтись?

З петицією про відміну автокрісел у таксі звернувся тернопільський адвокат Михайло Самуляк до Президента України Володимира Зеленського за ініціативи таксі "Пілот". 

- Ми підтримуємо законопроект, що передбачає відповідальність за порушення правил перевезення дітей, - повідомив керуючий партнер "Юридична фірма "Самуляк та партнери" Михайло Самуляк. - Його ухвалення дійсно врятує життя сотень дітей. Проте ми вважаємо, що Правила дорожнього руху України потребують уточнень в частині дозволу їздити у таксі без дитячих автокрісел.

Якщо не ухвалити відповідного законодавства, це призведе до того, що водії таксі не будуть виконувати поїздки, якщо серед пасажирів є діти до 12 років або діти, зріст яких менше за 145 сантиметрів, навіть у супроводі дорослих, переконаний юрист. Пасажирам необхідно буде встановлювати власні автокрісла.

Відео дня

Детальніше читайте Дитячі крісла в авто: таксі коштуватиме дорожче і не всі братимуть пасажирів з дітьми

- На жаль, ніхто не прораховував статистики, скільки дітей постраждало в ДТП, саме в таксі, і який вплив на збереження життя і здоров‘я дітей буде мати норма про обов‘язковість дитячих автокрісел у таксі, - каже Михайло Самуляк. - Адже таксі переважно їздять у населених пунктах. Однак, очевидно одне: це створить додаткові витрати як для пасажирів, так і для таксі.

Окрім того, на сьогоднішній день, в законодавстві немає чіткості, наголошує адвокат. Так, пунктом 156 Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту» №176 від 18 лютого 1997 року передбачено, що пасажир таксі має право перевозити на руках дитину дошкільного віку на задньому сидінні.

Однак в пункті 21.11 б) Правил дорожнього руху України зазначено, що забороняється перевозити дітей, зріст яких менше 145 см або тих, що не досягли 12-річного віку, - у транспортних засобах, обладнаних ременями безпеки, без використання спеціальних засобів, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу.

Хоча з іншого боку, в пункті 2.3 Правил дорожнього руху України зазначено, що дозволяється не пристібатися водіям і пасажирам таксі.

Батьки з дітьми, зробивши замовлення, можуть встановити в машину своє автокрісло, яке відповідає віку дитини, коментує нинішню ситуацію Микола Корендій, генеральний директор Таксі Пілот.

- Сьогодні це найкращий спосіб відповідального перевезення малюка, - каже Микола Корендій. - У випадку, коли авто нашого водія не обладнане дитячим автокріслом, ми рекомендувати не порушувати закон.

Крісла немає – навряд чи вас з дитиною швидко доправлять, скажімо, до лікарні. Ось приклад, який навів Микола Корендій. Швидка не приїжджає на всі виклики. Скажімо, дитина облилась окропом і потрібно терміново в лікарню. Що раніше робили батьки, якщо у них не було власного автомобіля? Вірно, викликали таксі. Тепер це зробити буде дуже важко, а часом й неможливо.

- Ситуація з автокріслами в автомобілях таксі поставить в дуже незручне становище пасажирів з дітьми, адже тепер вони не зможуть і використовувати таксі, щоб доправити  дитину до лікарні, у випадку відсутності у них дитячого авто крісла, - пояснив генеральний директор Таксі Пілот. - Ми розглядаємо можливість надання додаткової послуги – виклику авто з дитячим автокріслом. Але нюансів дуже багато: починаючи від категорій дитячих автокрісел, закінчуючи тим, що сім’я може їхати з кількома дітьми. Тому поки ми в процесі дослідження цієї ситуації.

Довідка

Проголосувати за петицію, можна за наступним посиланням: https://petition.president.gov.ua/petition/78342

Опитування

Дітей у таксі обов’язково перевозити в автокріслі?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Андрій

    А як ви дивитесь на ситуацію:ви замовляєте таксі на автовокзал.приїжджає машина а в багажнику дитячі крісла.тоді вам ваші чемодани на руках тримати прийдеться.як думаєте вам дуже зручно буде?
  • David Starr

    А що по місту таксі чи інші авто до 50 км/год не розганяються? Поцікавтесь, що буває при ДТП на такій швидкості. Тому ніхто такої бредової петиції навіть розглядати не буде.
  • ЧИТАЧ

    Чим таксі відрізняється від звичайного авто ?

    Андрій reply ЧИТАЧ

    Хотів би подивитись на вашу реакцію коли вам терміново потрібно буде з дитиною кудись поїхати на таксі а вам відмовлять.
  • Щербак Андрій Анатолійович

    А якщо в когось троє дітей,?то як ти підготуєшся?

    David Starr reply Щербак Андрій Анатолійович

    Замовляти буса )
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up