Тернополянин пропонує змінити схему руху на проспекті Злуки

Тернополянин пропонує змінити схему руху на проспекті Злуки

Петиція «Про рознесення зупинки громадського транспорту «Ринок новий» і пішохідного переходу на проспекті Злуки навпроти комплексу «Ювілейний» за вимогами містобудівельних норм» з’явилась у Єдиній системі місцевих петицій 15 лютого.

Пішохідний перехід має бути позаду зупинки для безпеки пішоходів, а на зупинці «Ринок Новий», котра з боку парку, все навпаки, пише автор петиції Богдан Кохан. - Усіх, хто користується цією зупинкою або проїжджає повз неї і не хоче проблем собі та іншим людям, прошу підтримати цю петицію.

Тернополянин докладно змальовує ситуацію:

«Зупинка громадського транспорту «Ринок Новий» з боку парку розміщена з порушенням пункту 3.16 діючих «Правил розміщення та обладнання зупинок міського електро- та автомобільного транспорту», затверджених Наказом Державного комітету України по житлово-комунальному господарству від 15.05.95 р. N 21 на основі ряду Державних будівельних норм і ДСТУ.

Відео дня

Читаємо пункт 3.16 цих Правил:
3. Розміщення зупинок на вулично-дорожній мережі
3.16. У разі розміщення автобусних і тролейбусних зупинок на перегонах багатосмугових міських вулиць та доріг посадочну площадку слід улаштовувати за ходом руху за пішохідним переходом на відстані 2-3 м від нього.
На перегонах вузьких вулиць та доріг, проїзна частина яких має дві або три смуги руху, автобусні і тролейбусні зупинки зустрічних напрямків повинні бути розміщені на відстані не менше 50 м (відстань між посадочними площадками).
Якщо зупинка улаштовується в "кишені", то перехідна ділянка розширення проїзної частини повинна розпочинатись після пішохідого переходу за 1-2 м від нього.

Що маємо на місці:
На зупинці «Ринок Новий» посадочна площадка і «кишеня» влаштовані безпосередньо перед нерегульованим пішохідним переходом. Відстань від місця зупинки автобуса в «кишені» до пішохідного переходу за нею 10-20 м.

Якщо водій виїжджаючого з «кишені» автобуса побачить пішохода на переході справа від себе, він припинить набір швидкості, декілька секунд буде їхати до переходу і зупиниться тільки якщо пішохід ще не встиг перейти на сусідню ліву смугу дороги. Або не буде зупинятися, якщо стане можливо безпечно проїхати позаду пішохода (це нормальні дії водія). В цей час по лівій смузі дороги їде інший автотранспортний засіб, водій якого в певний момент бачить: своя смуга вільна (автобус ще закриває пішохода), автобус справа повільно рухається, бо виїжджає з «кишені», отже – все нормально, можна продовжувати рух з максимально дозволеною швидкістю 60 км/год або 16 м/с. Пішохід зі свого боку бачить: зліва повільно наближається автобус, але він досить далеко, та й його водій повинен зупинитись (і, здається, зупиняється) щоб пропустити пішохода на переході, отже – все нормально, можна продовжувати перехід дороги.

Насправді пішохід має всі шанси успішно перейти дорогу тільки, якщо обережно зазирне з-за автобуса наліво. Але чи завжди ми так робимо?

Хочу наголосити: подібна ситуація передбачена пунктом 18.4 ПДР: «Якщо перед нерегульованим пішохідним переходом зменшує швидкість чи зупинився транспортний засіб, водії інших транспортних засобів, що рухаються по сусідніх смугах, повинні зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися…». Але жорстока іронія зупинки «Ринок Новий» в тому, що виїжджаючий з «кишені» автобус має законну можливість випустити перед собою пішохода під колеса попутного транспорту НЕ зупиняючись і НЕ зменшуючи своєї (дуже малої) швидкості».

Підтримати петицію можна упродовж 30 днів з дати опублікування.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up