ТОП-5 міфів і правди про зимові шини від патрульних

ТОП-5 міфів і правди про зимові шини від патрульних
  • За добу першого снігу працівники управління патрульної поліції у Тернопільській області опрацювали 17 викликів про ДТП, в яких травмувалося 2 людей, ще 1 людина загинула.
  • Літня гума на колесах під час ожеледиці — це супутня причина автопригод.

Основні причини скоєння дорожньо-транспортних пригод нагадали водіям тернопільські патрульні. Це:

▪️ перевищення безпечної швидкості руху;
▪️ недотримання безпечної дистанції та інтервалу;
▪️ порушення правил обгону;
▪️ проїзд водіїв на заборонний сигнал світлофора;
▪️ керування у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння;
▪️ невиправдано ризикована поведінка і усвідомлене порушення правил дорожнього руху.

Окрім того, патрульні наголошують водіям, які ще не змінили літні шини на зимові: літня ґума на колесах під час ожеледиці — це супутня причина автопригод.

Відео дня

Міфи і правда про зимові шини

Про декілька міфів про зимові шини написав на своїй сторінці у facebook Олексій Білошицький. Допис колеги з Києва поширила і патрульна поліція Тернопільської області.

❌ Міф 1. Коли мій дід/батя їздили на “москвичах” та ”жигулі” ще за царя Панька, то не було ніяких зимових шин і все було норм.

✅ Правда 1. Не було норм. Просто іншого не було. І виходили з того, що було. Це все одно, що ходити в дерев’яних “башмаках”, бо колись в них ходили і було норм. Насправді, ні дід, ні батько не відмовились би від більшого комфорту і безпеки, якби в них була можливість. Але її не було. З іншої сторони – інтенсивність руху і кількість авто в ті часи були значно (в дуже багато разів) нижчі, ніж зараз. Було більше простору і менше можливих ситуацій на дорозі. Тим не менш, наші пращури також мали багато проблем зі снігом і ожеледдю, якими вправними водіями і механіками вони не були.
А ще вони ”нарощували” резину, коли вона зношувалась, а потім це ”нарощування” відлітало цілим пластом прямо на трасі.

❌ Міф 2. Зимові шини такі самі, як літні і все це – маркетинг.

✅ Правда 2. Ні, не такі самі. Хімічний склад літньої і зимової резини відрізняється. Якщо не вдаватися до нудних формул і довгого опису процесу виготовлення, то підсумувати можна так: літня шина розрахована на вищі температури і зберігає свої властивості саме при вищих температурах. При температурах менше за 4-7 градусів вище нуля, літня шина вже починає ”дубіти”, втрачати еластичність і потенціал зчеплення з дорогою. Просто замерзає і перетворюється на ковзанку.
Зимові шини мають інший хімічний склад і при низьких температурах властивостей не втрачають, а відтак - мають добре зчеплення з дорожчим покриттям в таких умовах. Крім цього, у них і глибший протектор.

❌ Міф 3. Я такий хвацький водій, що зимові шини мені не треба. Хай беруть ті, хто їздити не вміє.

✅ Правда 3. Яким би хвацьким водієм хто не був, але закони фізики ще жоден не переміг. Щеплення з дорогою на літній шині значно гірше при низьких температурах. Звідси і більш довгий гальмівний шлях, як мінімум. І менш хвацький водій, але який перевзувся на зимові шини, зупиниться швидше у неочікуваній ситуації. А «хвацький молодець», скоріш за все, в’їде у нього, так як буде мати довший гальмівний шлях.

❌ Міф 4. На позашляховику з 4х4 і на літній гумі можна можна їздити.

✅ Правда 4. Насправді, важкі позашляховики, як і інші автомобілі, потребують зимового ”взуття”. Через великий розмір і більшу вагу позашляховика, його керування на літній гумі буде нагадувати спуск на лижах з гори.

❌ Міф 5. Можна зекономити і поставити зимові шини тільки на ведучу вісь, а іншу залишили на літній.

✅ Правда 5. Насправді, необхідно встановлювати зимові шини на обидві вісі для досягнення ефекту. Навіть попри те, що дадуть трохи більше зчеплення на снігу і ожеледиці, зимові шини лише на одній вісі в деяких ситуаціях можуть створити значно більше клопоту - машина легко піде в занос в тих ситуаціях, де могла б зберігати стабільність.

На фото свіженький приклад того, хто повірив у міфи. Не вірте у міфи. Керуйте відповідально і нехай всі подорожі будуть безпечними, завершує Олексій Білошицький.

А ви уже поміняли літню ґуму на зимову? Відповіді пишіть в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Андрій

    Сергій як що там так добре йди на Котляревського24 і покажи тим трьох місячним як треба працювати тих он який розумний податки платиш тільки  ти сциш щось поміняти в нашій державі а вони ні .
  • Сергій

    Ш знову тримісячні поліцаї показують свою не лише не знання ПДР , а й неосвіченність .
    Одна з головних причин виникнення ДТП- стан дороги!
    Скільки складено протоколів за неналежне утримання дороги за 2019 рік? А за понеділок, коли величезна кількість ДТП саме через непосипані дороги? ЖОДНОГО! А для чого працювати, катаються в службових автомобілях , отримують премії пільги, ще й житло!!!Все за наш рахунок.Поліцаї- а ви не ...???

    Микола reply Сергій

    Наші поліцейські займаються всім тільки не своїми обов'язками, не давно бачив як примахались до водія таксі, тримали 2 години, аж три єкіпажа, потім вже вияснив, з нього хотіли гроші зрубити, це повна ганьба!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up